Reporteri Fără Frontiere: Situaţia presei în România, „dezastruoasă”

Politicienii români subminează presa, jurnaliştii români care îndrăznesc să critice cu voce tare sunt daţi în judecată şi li se cer daune aberante, iar unele legi propuse pentru presă sunt „represive”. Directori şi manageri de televiziune şi radio public sunt numiţi pe criteriile politice.

Acesta este tabloul sumbru al felului în care cea mai vestită organizaţie care apără drepturile ziariştilor, Reporteri Fără Frontiere, vede situaţia presei din România. În ultimul raport anual publicat ieri concluzionează că presa din România se află într-un declin continuu.
Când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană în 2007, se afla pe locul 42 din toate ţările monitorizate de Reporteri Fără Frontiere. În 2010, ultimul an analizat, România scăzut până la locul 50.

Raportul menţionează că un număr de 6.000 de ziarişti şi-au pierdut locurile de muncă de când s-a declanşat criza economică. De asemenea, este criticată decizia CSAT-ului de a numi mass-media „o vulnerabilitate” pentru siguranţa naţională, un lucru care este contra normelor democratice.
„Această scădere constantă este cauzată în mare parte de numeroase conflicte de interes şi de luptele de putere care subminează influenţa mass-media”, se arată în raport. „În acelaşi timp, jurnaliştii încă nu au contracte de muncă corespunzătoare şi problemele pentru cei care îndrăznesc să critice sunt agravate de o creştere a frecvenţei de procese ducând uneori la daune disproporţionate.”
În timp ce dezincriminarea recentă de „infracţiuni” ale mass-media trebuie să fie salutată, procesul de numire a directorilor la posturi publice de radio şi televiziune continuă să fie politizat în mod clar.
Anul trecut s-au văzut o serie de legi şi măsuri propuse deosebit de represive, se mai arată în raport. Punctul culminant a fost când Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat un text care a descris mass-media ca o „vulnerabilitate” pentru securitatea naţională.

Situaţia economică nu este încurajatoare pentru mass-media din România. Un total de 6.000 jurnalişti şi angajaţi din mass-media au fost concediaţi şi cel puţin 60 de ziare au fost închise încă de la începutul crizei economice. Veniturile din publicitate au scăzut brusc şi au existat ameninţări suplimentare pentru piaţa de publicitate din ultima vreme.
Această stare jalnică în publicitate descrisă de Reporteri Fără Frontiere explică faptul că Roşia Montană Gold Corp. a asaltat piaţa cu publicitate în ultima vreme care rulează zi şi noapte, iar ziariştii ignoră orice protest împotriva proiectului.
Reporteri Fără Frontiere rezervă un capitol important pentru politicieni, care au un efect negativ asupra libertăţii presei. Raportul notează ca politicienii români se aseamănă cu cei din Ungaria, Italia şi Grecia, care au şi ei un efect nefast asupra presei şi ca atare un efect negativ împotriva democraţiei în Europa, un continent odată respectată pentru libertatea presei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.