România, tocată mărunt în Le Monde şi France 2

Într-o singură zi, în două materiale din mass-media franceză, România este pusă la zid, din cauza „genialei” strategii de politică externă gândită de Traian Băsescu și executată de guvernul Boc.

„România se răzbună pe firmele franceze pentru relațiile sale proaste cu Franța” este titlul articolului de joi, din prestigiosul cotidian Le Monde, în care este criticată în termeni duri politica autorităților de la București de a izgoni firmele franceze de pe teritoriul României, ca răspuns la decizia Franței de a amâna aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

Ca să nu mai existe niciun dubiu că francezii nu ar fi priceput care sunt adevăratele intenții ale guvernanților români, jurnaliștii de la Le Monde încep în forță articolul: „De când Parisul a cerut Comisiei Europene amânarea aderării României la spațiul Schengen, mai multe companii franceze din România s-au trezit cu contracte încheiate sau reziliate”.

În acest material sunt descrise și modalitățile în care guvernarea Băsescu-Boc îndepărtează din România marile firme franceze.

„Din ianuarie până acum, nicio companie franceză de construcții nu a mai câștigat contracte la autostrăzi, chiar dacă au avut cele mai ieftine oferte”, se scrie în Le Monde despre bizarul fel în care România își desfășoară relațiile economice internaționale. Articolul continuă cu analiza motivelor pentru care firmei Colas i s-a refuzat oferta pentru tronsonul 2 din Coridorul IV al autostrăzii Nădlac-Sibiu, în ciuda faptului că această societate lucrează în toată Europa cu rezultate foarte bune. Ziariștii de la Le Monde pun punctul pe i la finalul articolul:

„Se instalează o ruptură în relațiile franco-române, și aceasta se face de la București către Paris”.

Tot ieri, pe canalul de televiziune France 2, la emisiunea „Trimis special” a fost difuzat un reportaj filmat în cartierul bucureștean Ferentari. Reportajul, intitulat „România – Droguri şi SIDA”, descrie un peisaj întunecat, apăsător, încărcat de pericole la tot pasul, dar şi de poveşti cutremurătoare.

Una dintre poveşti îl arată pe Gabriel, un tânăr de 18 ani, care este dependent de droguri de la vârsta de10 ani şi care nu se sfieşte să le povestească reporterilor cum se înţeapă, de câte ori şi care este senzaţia pe care o trăieşte.

Jurnaliştii de la France 2 se referă şi la cifrele oficiale pe care guvernanții de la București par că nu vor să le vadă și să încerce să le micșoreze. 18.000 de bolnavi de SIDA în România, din care majoritatea au sub 25 de ani, spun reporterii francezi, care încadrează aceste cifre alarmante în contextul așa-zisei reforme a sistemului sanitar românesc. În materialul de televiziune sunt discutate inclusiv recentele scandaluri generate de închiderea spitalelor românești, precum și exodul medicilor români – cei mai prost plătiți din UE, către alte țări din Europa, acolo unde au nu doar un salariu mult mai bun, ci și condiții decente de muncă.

Reportajul de la France 2 se încheie cu o întrebare dură la final. „Va avea România SIDA în vene, la fel ca şi vecinele ei Rusia şi Ucraina?”

„România cu SIDA în vene” și „România se răzbună pe firmele franceze pentru relațiile sale proaste cu Franța”, astea sunt doar două dintre rezultatele politicii externe făcute de Traian Băsescu și ai săi. E și asta o „performanță”, nu-i așa?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.