Studenţii străini au luat cu asalt facultăţile de medicină româneşti

Facultăţile de medicină, farmacie şi medicină dentară din universităţile româneşti au solicitat Ministerului Educaţiei aprobarea a peste 3.000 de locuri în plus pentru studenţii străini. Este vorba despre majorări ale numărului de locuri pentru studii în limba franceză şi engleză, precum şi de înfiinţarea unor astfel de specializări în universităţile din ţară. Solicitarea a fost cauzată de o creştere explozivă a cererilor de studii în România a cetăţenilor din Uniunea Europeană, şi nu numai. „Fenomenul este din ce în ce mai vizibil şi a fost provocat de migraţia medicilor români în ţările UE. Pe măsură ce a crescut numărul doctorilor care au plecat să profeseze în afară, a crescut şi numărul de studenţi străini din facultăţile româneşti. Explicaţia este simplă: medicii români şi-au demonstrat competenţa, fiind apreciaţi în statele adoptive, iar învăţământul medical românesc a câştigat în imagine. Ca dovadă, după ce medicii noştri au plecat în număr mare să lucreze în Suedia şi Franţa, ne-am trezit cu un număr impresionant de studenţi străini din aceste ţări. Şi noi, la UMF Iaşi, anul acesta am avut o selecţie foarte dură pentru locurile studenţilor din afara ţării. Din 900 de solicitări, am selecţionat doar 400 de dosare. Acum suntem în curs de a definitiva metodologia de transfer între universităţile de medicină din Franţa şi cele din România, potrivit acesteia, orice student la medicină din Franţa putându-se transfera din anul II de studii într-o universitate din România. Afluxul de studenţi străini în ţara noastră este un lucru bun, pentru că, odată cu creşterea vizibilităţii învăţământului medical românesc, vom putea dezvolta programe de cercetare cu celelalte universităţi, având în vedere faptul că de un an şi jumătate nu am mai primit nici un leu pentru activitatea de cercetare”, ne-a precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae, rector al UMF Iaşi şi preşedinte al Colegiului Medicilor din România.

Propunerile pentru modificarea HG nr. 749/2009 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor, structurilor şi programelor de studii din învăţământul superior, prevăzute într-un proiect de hotărâre aflat acum în dezbatere pe site-ul Ministerului Educaţiei, au fost înaintate de către Consiliul Naţional al Rectorilor la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii Învăţământului Superior, ca urmare a soilictărilor instituţiilor de învăţământ superior. Printre universităţile care au solicitat locuri pentru studenţii străini se numără Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.