A dispărut o legendă

La 15 decembrie ar fi împlinit 105 ani. Patriarhul arhitecturii moderne se născuse la Rio, în 1907, într-o familie cu origini portugheze, germane şi arabe. Un metisaj pe care îl amintea cu mândrie.

După studii la Şcoala de Arte Frumoase din Rio, a preferat studioul arhitectului şi urbanistului Lucio Costa marilor companii care ofereau un debut sigur de carieră. Avea să-şi motiveze alegerea în volumul “Arhitectura mea”: “Nici în acel moment nu mă preocupa problema banilor. Voiam numai să fiu un bun arhitect”.

Şi alegerea s-a dovedit inspirată. A devenit, în echipa lui Lucio Costa, principalul ideolog al arhitecturii moderne în Brazilia, unul dintre fondatorii noii mişcări. În 1936, la 29 de ani, a fost invitat să lucreze la proiectul Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii, consultanţa fiind asigurată de nimeni altul decât Le Corbusier. L-a admirat, dar nu i-a preluat întru totul ideile despre urbanism şi arhitectură. Niemeyer a preferat o arhitectură mai puţin rigidă, “suficient de graţioasă pentru a se apropia de vechile noastre biserici coloniale”. Unghiului drept, slăvit de Le Corbusier, Niemeyer i-a preferat curbele, care i-au atras calificativul de “arhitect al senzualităţii”. Iar pentru unii exegeţi, viziunea lui a fost în primul rând sculpturală.

Muzeul de Artă Contemporană din Niteroi

Betonul armat i-a permis îndrăzneli incredibile, ca în complexul “Pampulha”, de la Belo Horizonte, prima sa comandă cu adevărat importantă de la începutul anilor ’40. A construit acolo o biserică, un iaht club, un cazinou şi o sală de bal. Aşa a început jocul său neaşteptat de linii drepte şi curbe. Formele Bisericii “Sfântul Francisc din Assisi” erau ca o succesiune de valuri.

Dar marea realizare a fost oraşul Brasilia, creat de la zero. Ajuns preşedintele ţării, la începutul anilor ’50, Juscelino Kubitschek, fostul primar de la Belo Horizonte, a decis construirea unei noi capitale, în inima geografică a Braziliei, pe platoul Cerrado. Planurile-pilot au fost desenate de Lucio Costa în formă de pasăre. Lui Niemeyer i-au revenit principalele edificii publice. Celor doi li s-a adăugat peisagistul Roberto Burle Marx. “Voiam să facem construcţii care să creeze o oarecare stupoare, fiind atât de diferite”, mărturisea Niemeyer, acest pionier al folosirii betonului. Cele două cupole răsturnate ale “Congresului Naţional” fac pandant unor turnuri foarte drepte, Catedrala este o jerbă de arce.

Catedrala din Brasilia

N-au lipsit rezervele. Ministrul Armatei l-a întrebat dacă ministerul lui va fi clasic sau modern. Arhitectul i-a răspuns tot cu o întrebare: “Dacă ar fi război, aţi prefera arme moderne sau clasice?”.

Oraşul a fost inaugurat în 1960, dar în 1964, lucrările sunt întrerupte, după lovitura de stat. “Locul arhitecţilor comunişti este la Moscova”, a afirmat un ministru. Iar Niemeyer era comunist. S-a exilat, mai ales în Franţa, care îi datorează astfel 20 de edificii, printre care “Vulcan”, Casa de Cultură din Havre, Bursa locurilor de muncă din Bobigny şi mai ales sediul partidului comunist din Paris, despre care Georges Pompidou avea să spună: “Este singurul lucru bun pe care l-au făcut comuniştii”.

Capela Sfântul Francisc din Assisi

Întors în Brazilia la mijlocul anilor ’70, Niemeyer continuă să lucreze cu aceeaşi fervoare. Numărul proiectelor sale se ridică la peste 600. Printre ultimele realizări trebuie menţionat „Muzeul de Artă Contemorană” de la Niteroi, cu forma sa de farfurie zburătoare, “Secretariatul Naţiunilor Unite” de la New York. La Rio, Oscar Niemeyer a lăsat mai ales “Sambadromul”, locul magic al Carnavalului, unde se vor desfăşura unele probe ale Jocurilor Olimpice din 2016.

În 1988, Oscar Niemeyer primea “Premiul Pritzker”, echivalentul pentru arhitectură al “Nobel”-ului, pentru catedrala din Brasilia, a cărei celebră cupolă în “coroană de spini” permite luminarea navei subterane. Dar activitatea lui a continuat. În anii 2000, prezenta vizitatorilor săi din Studioul din Rio proiectele aflate în lucru.

Muzeul Oscar Niemeyer de la Curitiba, Brazilia

La începutul anului 2010, s-au inaugurat un auditorium la Ravello, în Italia, iar la Belo Horizonte, noul sediu guvernamental, cel mai mare edificiu în beton armat suspendat din lume. 20 de proiecte ale sale se află acum în curs de realizare în diferite ţări ale lumii.

Niemeyer este depus joi la “Palatul Planalto”, sediul guvernului federal, construit de el, iar guvernatorul oraşului Rio a decretat trei zile de doliu ca omagiu adus “geniului arhitecturii mondiale, ferm în convingerile sale şi iubit de poporul brazilian”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.