A doua cea mai mare prăbușire din istoria bursei din China

Acțiunile chineze au scăzut luni cu 8%, al doilea cel mai mare recul din istoria burselor din China, după cel din 2007. Și mai grav este faptul că prăbușirea valorii acțiunilor nu a putut fi evitată nici de măsura anunțată de Partidul Comunist Chinez prin guvernul de la Beijing – punerea la bătaie a 10% din PIB-ul Chinei (circa 600 de miliarde de euro) pentru a stabiliza bursele și a domoli vânzarea disperată a acțiunilor de către investitorii chinezi.

Această cădere spectaculoasă vine la trei săptămâni după ce guvernul a anunțat măsuri de stabilizare a burselor și a folosit presa oficiala pentru a lansa teorii conform cărora în spatele acestui fenomen se află o conspirație occidentală. În China, investitorilor care dețin mai mult de 5% din pachetul de acțiuni al unei companii listate li s-a interzis să vândă acțiunile în următoarele două luni. Au fost lansate mai multe anchete ale poliției vizând o serie de tranzacții bursiere.

Degeaba. Indicele CSI300 al celor mai mari companii listate la bursele sin Shanghai și Shenzen a scăzut cu 8,6%, în timp ce indicele compozit al bursei din Shangai a pierdut 8,5%.

”Lecția ultimei bule bursiere din China este aceea că, odată ce sentimentul de panică se instalează, intervențiile menite să mențină cotațiile nu au decât un efect pe termen foarte scurt”, scriu analiștii de la Capital Economics.

Prabusirea burselor din China, a doua economie a lumii, a avut efecte globale. Spre exemplu, prețul cuprului a scăzut marți la cea mai mică valoare înregistrată în ultimii șase ani.

O serie de analiști pun prăbușirea burselor tocmai pe seama implicării puternice a guvernului chinez în jocul piețelor și pe încrederea nerefacută total dupa precedenta cădere a indicilor bursieri, in urma cu trei săptămâni, atunci când s-au evaporat nu mai puțin de 4.000 de miliarde de dolari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.