A. E. Baconsky

1 Martie 2016. Se împlinesc exact şaizeci de ani din ziua când A. E. Baconsky m-a angajat corector la revista „Steaua”. Cu o jumătate de normă. Eram student în anul III la Facultatea de Medicină Generală din Cluj. Aveam douăzeci de ani şi jumătate! Ce nebunie! Să dai o carieră aproape sigură, de medic, pe o … halucinaţie!.. Dar şi ce, hm!.. credit acordat unui june!.. Să pariezi pe o netrăită viaţă… a cuiva?!.. Şi eu nici măcar nu descrisesem un măr, un păr, un porc, o stea, luminând şi îmbătrânind – cu fiecare clipă cu care, de, lumina lumea, poftim!.. O!.. Ce zi! Cornel Regman, la care mă adusese Pavel Aioanei, de la Cenaclul tinerilor, îmi spusese, după ce-mi citise câteva poezii – chiar cu toate rimele puse la punct!.. Şi o schiţă!.. Da, îmi spusese… să las poezia, să scriu proză!.. O, eu, încă din liceu, scrisesem poezii!.. Şi teatru! Chiar aveam scrisă, pe câteva caiete, o piesă în IV (sau V?) acte!.. „Lupii”.. Adică… să mă las de poezie?! Adică?!.. Doamne păzeşte! Am primit o cumplită lovitură în plex! Proză?! Schiţa pe care o… adusesem la redacţie, îndemnat de Pavel Aioanei, plecase de la scrisoare primită de la… învăţătorul Traian Popescu, tatăl meu, care mă anunţa, cu humor, că devenise campion de şah în satul nostru, Dănceu, Mehedinţi!.. Totuşi, tristuleţ, am mers cu Pavel Aioanei la o bere! A plătit el, care era redactor!.. Scrisese câteva schiţe pe care i le citise Camil Petrescu!.. Fusese apreciat de Camil Petrescu! Doamne, de unde aveau atâta timp scriitorii cei mari… să citească rândurile unor începători?! Şi chiar, ca Baconsky, să-i mai şi angajeze redactori sau corectori!.. O, la „Steaua” mai fuseseră angajaţi, înaintea mea, Mircea Tomuş, Virgil Ardeleanu, proaspeţi absolvenţi ai Facultăţii de Filologie, şi Leonida Neamţu… Plus Pavel Aioanei! Cinci tineri: doi critici, un poet şi doi prozatori! În redacţie mai erau… Aurel Gurghianu, Victor Felea, Cornel Regman, George Munteanu, Aurel Rău, Florian Potra şi… Ei, apoi au mai trecut prin redacţie D. Florea-Rarişte, Liviu Tomuţa, Virgil Nistor…

1 Martie 2016. Au trecut şaizeci de ani! Am ajuns să conduc Editura Academiei Române. (Director general, cu normă întreagă. 24 de milioane de lei pe lună. Doar sunt născut în zodia Leului!)

În 1958, Baconsky a fost dat afară de la „Steaua” – şi până în 1977, când a murit, în Bucureşti, zdrobit de cutremurul din Martie, a rămas şomer!

Am venit la înmormântarea poetului, prozatorului, traducătorului A. E. Baconsky – care a rămas viu în literatura română. I-am purtat sicriul pe umeri, în cimitir, împreună cu câţiva poeţi, prozatori, prieteni…

Unii ecriveni, ce-i erau îndatoraţi, n-au venit nici la înmormântarea celui ce le-a întins o mână, şi chiar două!..

Cei care nu l-au citit şi nu l-au cunoscut – ca Om! – îl tot trag de urechi, în mormânt, înjurându-l, bucuroşi, pentru o strofă care, de fapt, este o parodie, o ironie… Baconsky avea humor, şi are şi acum, când îi priveşte cu dulceaţă pe cei ce nu încap de el, pe pământ – vajnicii cărturari şi ostaşi ai rezistenţei prin cultură, autorii unor capodopere invizibile. Celor ce se închină în biserica neagră, adepţii bucuroşi ai unei religii negre, le dorim multă sănătate – şi suntem siguri că mai au o mare şansă pentru a fi fericiţi: să se privească în oglindă şi să recite câteva versuri din volumul „Cadavre în vid”. Totul e să înţeleagă ce este dincolo de iarnă, dincolo de cuvinte.

În Martie 2017 se vor împlini 40 de ani de la cutremurul ce a luat viaţa unor mari scriitori şi artişti… A. E. Baconsky, Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Mihai Gafiţa, Alexandru Ivasiuc, Toma Caragiu, Doina Badea… Vieţile lor s-au stins în câteva clipe, dar operele lor au rămas vii… Ei, doar se ştie că atunci când omul intră în nemărginirea întunericului şi a morţii, umbra lui se topeşte şi se desparte de el!.. Şi omul rămâne în propria sa singurătate. Rămân aşa, mai ales, sărmanii, cei cu conştiinţa orizontală, abandonabilă.

Dar se mai întâmplă ca umbra celor plecaţi dintre pământeni să se ducă singură în bezna de sub pământ şi în moarte, iar proprietarii acestor umbre să rămână printre noi, în propria lor lumină. Totul este să ai puterea să-i citeşti, ca să-ţi vorbească. Şi ca să nu te uiţi pe tine însuşi – mai ales atunci când te afli în faţa unei conştiinţe verticale… Conştiinţa lui A. E. Baconsky era verticală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Acad. Dumitru Radu Popescu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.