A fost adoptată controversata lege care sporește influenţa Guvernului ungar

Parlamentul ungar a adoptat vineri controversata lege cu privire la Banca Centrală a Ungariei (MNB), care măreşte influenţa guvernului lui Viktor Orban asupra acestei instituţii menite a fi independentă, ignorând astfel criticile Uniunii Europene, ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), relatează AFP.

Legea a fost adoptată cu 293 voturi pentru, 4 împotrivă şi o abţinere, datorită majorităţii de două treimi de care dispune în legislativ partidul Fidesz al premierului Viktor Orban.

Reforma Băncii Centrale a Ungariei îi retrage preşedintelui acesteia prerogativa de a-şi alege adjuncţii, al căror număr creşte de la doi la trei şi care vor fi numiţi de acum înainte de şeful guvernului.

Consiliul monetar al MNB, care decide politica privind rata dobânzii, se va lărgi de la şapte la nouă persoane, iar cei doi membri externi suplimentari vor fi, ca alţi patru, numiţi de parlament, deci de Fidesz.

Cel de-al treilea şi nou adjunct a fost deja calificat drept ‘comisar politic’ de către guvernatorul MNB, Andras Simor, care nu este agreat de Viktor Orban din cauza politicii sale privind rata ridicată a dobânzii.

Reforma MNB seamănă cu o „preluare totală a puterii” instituţiei de către guvernul conservator al lui Viktor Orban, a declarat Andras Simor într-un interviu pentru site-ul de informaţii online Index.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.