A fost descoperit CrAssphage, virus asociat cu obezitatea şi diabetul

Un virus întâlnit la peste jumătate din locuitorii planetei, care ar putea avea efecte asupra obezităţii şi a diabetului, a fost descoperit din întâmplare de cercetătorii de la Universitatea de Stat din San Diego, anunţă site-ul Mediafax, care citează un articol din Le Point.

Cercetătorii au fost uimiţi de faptul că virusul nu a fost identificat până acum, deşi este probabil la fel de vechi ca omenirea şi infectează una dintre bacteriile cele mai prezente în intestin, din familia Bacteroidetes, care joacă un rol major în declanşarea obezităţii.

Virusul, denumit CrAssphage, este prezent la mai mult de jumătate din populaţia lumii.

Totuşi, descoperirea nu ar trebui să fie deocamdată un motiv de îngrijorare, pentru că majoritatea virusurilor nu infectează omul – doar o zecime dintre ele sunt capabile de acest lucru. Virusurile îndeplinesc, dimpotrivă, un rol major în regularizarea speciilor din universul bacterian. Cele mai multe sunt bacteriofage – controlează comportamentul bacteriilor pe care le infectează.

Prin urmare o viitoare etapă a cercetării va consta în determinarea mai precisă a modului în care virusul acţionează asupra bacteriilor pe care le infectează şi a impactului pe care l-ar putea avea asupra sănătăţii pentru că bacteriile cu care acest virus interacţionează sunt asociate cu obezitatea, diabetul şi alte afecţiuni intestinale.

Un român din trei este supraponderal

În România o treime (34%) din populaţie este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate, relevă un studiu realizat anul trecut de către Ponderas, singurul spital din Romania specializat in chirurgie metabolica de avangarda.

De asemenea, aproape două milioane de români suferă de diabet zaharat, adică 11,6% din numărul cetățenilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, România fiind pe locul doi în Europa, după Turcia (conform rezultatelor primului Studiu Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.