Declaraţia de avere a Codruței Kovesi

Din declarația de avere a procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, reiese că are avea în conturi are peste 8.500 de euro și peste 15.500 de lei.

Astfel, în cele patru conturi deschise anul acesta la aceeași bancă, Kovesi are 7.567,49 de euro sub formă de depozit, 994,60 de euro — cont rate și 15.543,79 de lei — conturi curente.

Conform declaraţiei, procurorul şef al DNA a avut anul trecut un salariu lunar net de 13.200 de lei.

Ea deține un apartament cu două camere dobândit în 2007 prin credit ipotecar. În declarația de avere Kovesi declară un credit de 45.000 de euro contractat în anul 2008 și care este scadent în 2033.

Procurorul șef DNA menționează în declarația de avere că a avut venituri de 159.327 de lei din salariu și 4.022 de euro ca urmare a participării ca expert la programele europene EU Grant-Albania, TAIEX — Muntenegru, TAIEX-Moldova.

Kovesi declară că nu deține terenuri, autovehicule, bijuterii sau obiecte de artă care depășesc 5.000 de euro, bunuri mobile sau imobile, plasamente, investiții și nici nu a acordat împrumuturi.

Declarația de avere a procurorului șef al DNA a fost completată în mai și publicată luni pe site-ul CSM

Potrivit Lumeajustitiei.ro, declaraţia de avere şi interese ar fi fost făcută publică urgent după ce site-ul ar fi demascat că CSM nu îşi respectă obligaţiile legale, respectiv publicarea declaraţiilor de avere ale mai multor înalţi magistraţi. Motivul, scrie sursa citată, avizul dat de CSM pentru participarea magistraţilor la programe cu finanţare externă, în condiţiile în care legea interzice acest lucru.

Astfel, scrie luju.ro, publicarea declaraţiei de avere a şefei DNA Laura Kovesi a confirmat faptul ca aceasta a luat bani din îndeplinirea unor funcţii private în străinatate, unde a activat în anumite săptamani ale anului 2015 ca expert anticoruptie în cadrul unor programe cu finanţare europeana în Republica Moldova, Muntenegru şi Albania.

Grav este, arată luju.ro, că, în urma dezvaluirilor făcute în decembrie 2015, CSM propune, în aprilie 2016 (după avizarea deplasarilor lui Kovesi ca expertă) o serie de completari la Legea 303/2004, astfel încât aceste misiuni în străinătate devin “compatibile”.

Deplasarea Laurei Kodruţa Kovesi a fost deci avizată favorabil de Consiliul Superior al Magistraturii, un aviz dat însă pe lângă lege, căci prin Constituţie nu are voie să îndeplinească vreo altă funcţie publică sau privată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.