A fost reînființat Institutul Naţional de Administraţie

Guvernul a decis, miercuri, reînfiinţarea Institutului Naţional de Administraţie care va avea atribuţii sporite în formarea funcţionarilor publici, a prefecţilor şi aleşilor locali, urmând să preia personalul şi patrimoniul deţinut de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Instituția va funcționa în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Comunicatul Guvernului, integral:

„Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, înființarea Institutului Național de Administrație (INA), instituție publică cu personalitate juridică ce va funcționa în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Institutul va prelua de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și centrele regionale din subordinea acestei a personalului și patrimoniului aferente activității de formare profesională, programele de formare profesională, drepturile și obligațiile care decurg din acestea. Implementarea acestor măsuri nu este de natură să afecteze raporturile de muncă/de serviciu ale personalului preluat.

INA va asigura cadrul instituțional pentru derularea activităților de formare a personalului din cadrul autorităților și instituțiilor publice. Aceasta va avea competențe sporite față de vechea instituție și va asigura cadrul organizat/formal pentru a acoperi nevoia de formare pentru toate categoriile de personal care își desfășoară activitatea în cadrul autorităților și instituțiilor publice, cât și o serie de mecanisme vizând asigurarea calității și unității în procesul de formare. De asemenea, INA va asigura formări/perfecționări specifice, destinate unor categorii sau procese prioritare în administrația publică, pentru care furnizorii privați sau cei din mediul academic nu au capacitatea/expertiza practică de formare necesară și nici curicule dezvoltate.

Totodată, se vor revitaliza Centrele teritoriale de formare continuă pentru administrația publică, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de formare ale aleșilor locali, funcționarilor publici și persoanelor încadrate cu contract individual de muncă din cadrul autorităților administrației publice locale, funcționarilor publici și personalul contractual din cadrul serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor și celorlalte organe de specialitate ale administrației centrale, funcționarilor publici și personalul contractual din cadrul instituțiilor prefectului, precum și altor persoane interesate.

Nu în ultimul rând, se urmărește ca, în viitor, noua instituție să poată organiza cursuri de master și doctorat în domeniul administrației publice, în parteneriat cu instituții de învățământ superior”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.