A început campania de demitere a lui Firea

Până și voluntarii Asociației ”București fără ei” au fost surprinși de numărul mare de semnături pe care le-au strâns încă din prima zi. Peste 500 de oameni au semnat pentru demiterea primarului general, a celor de sector și a Consiliului General. Bucureștenii cer formulare pe care să le ducă la locul de muncă sau acasă pentru a ajuta la strângerea celor 450.000 de semnături necesare organizării referendumului de demitere a Gabrielei Firea.

”Unde semnez?” este prima prima întrebare pe care o pun oamenii când se întâlnesc cu voluntarii Asociației ”București fără ei”. George Epurescu, președintele asociației, a relatat pentru Cotidianul că, la primele ore ale dimineții de miercuri, 7 iunie 2017, când a început strângerea de semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarilor Capitalei, cei mai mulți au fost oameni în vârstă. ”Se făcuse coadă, dar oamenii așteptau răbdători. Ne-au spus că e singura coadă unde stau de plăcere. Faptul că Primăria Capitalei nu ne-a aprobat instalarea cortului i-a iritat pe mulți. Tupeul lui Firea enervează, pentru că seamănă cu ce era înainte de 1989. Oamenii sunt indignați de sfidarea primarilor și a consilierilor, că nu au făcut nimic din ce au promis”, ne-a spus George Epurescu. Problemele bucureștenilor din toate sectoarele sunt șobolanii și mizeria din oraș. ”Dacă stai de vorbă cu cineva și îți lași geanta pe marginea jardinierei, pleci cu șobolanul acasă”, spun oamenii. Bucureștenii constată că, după un an de mandat, niciun primar nu a realizat nimic din ceea ce a promis, că viața lor este mai grea decât înainte de venirea primarilor PSD.

Jandarmii au cerut aprobarea șefilor

Voluntarii care strângeau semnăturile se așteptau să fie goniți sau asaltați de Poliția Locală, aflată în subordinea primarului general. Numai că, în locul lor, au venit trei jandarmi. ”La ora 14:30, jandarmii m-au legitimat, m-au întrebat ce facem aici, ce orar avem. Ne-au reproșat că nu avem autorizație, iar eu le-am spus că nu facem nimic ilegal. Unele persoane care au asistat la intervenția jandarmilor spun că unul din ei ar fi cerut listele cu semnături, mie personal nu mi le-a cerut nimeni. Apoi, unul dintre ei s-a retras să vorbească cu șefii lor la telefon și au plecat fără să ne mai spună nimic”, ne-a povestit George Epurescu.

”Primăria nu e trambulină de lansare la președinție”

Unii bucureșteni veneau în Piața Unirii special pentru a semna pe listele de demitere a primarilor. Tinerii îmbinau plăcutul cu utilul. În plimbarea lor de seară se opreau și semnau. Unii întrebau dacă pot semna fără să aibă la ei cardul de identitate, motivând că își cunosc datele pe dinafară. Alții își căutau în telefoane fotografia CI. O tânără în cârje, care locuiește în sectorul 2, a semnat pentru demiterea primarului general, dar a refuzat să semneze pentru cel de sector. ”Nu-l cunosc și nu pot să semnez”, ne-a declarat ea.

Voluntarii ne-au spus că mai mulți bucureșteni sunt în situația asta. ”Unii semnează, alții, nu. Dar este șansa primarilor de sector să scape de referendumul de demitere”, a comentat un voluntar. ”Se irosesc fonduri multe și fac muncă de mântuială”, ne-a declarat un tânăr care semna formularele de demitere. ”Ăsta nu e primar, nu a făcut nimic. Bucureștiul nu a avut niciodată un primar adevărat. Nu vreau ca banii banii mei de impozite să ajungă la Antena 3. Dacă Gabriela Firea crede că Primăria este trembulină de lansare la președinție, se înșală. M-am săturat de PSD. După 20 de ani m-am întors în țară ți îi găsesc tot pe ei. Mă implic. Am fost și la mitingurile din Piața Victoriei”, ne-a spus un domn, care venise special pentru a-și da semnătura de demitere a primarului general. O tânără din sectorul 5 susține că s-a săturat câte sesizări a făcut la primărie pentru a face ceva contra zgomotului și a poluării. ”Firea nu a făcut nimic. A spus că rezolvă aglomerația din trafic în șase luni. Nu s-a întâmplat nimic. E mai rău acum”, ne-a spus locuitoarea din sectorul 5. ”Semnez pentru demiterea lui Gabriel Mutu pentru că nu a făcut nimic din ce a promis. Nici măcar câinii maidanezi nu i-a strâns. Firea dă bani pe ornamente în loc să facă ceva util cu banii”, spune altcineva.

”Am început să oprim pandelizarea Bucureștiului!”

Oamenii au început să ridiculizeze deciziile luate de primarul general. Referitor la concursul lansat de edil în care va premia ”cel mai frumos balcon”, bucureștenii spun că trebuie să câștige ”balconul în care se strâng semnături pentru demiterea lui Firea”. ”Presa cumpărată de PSD ignoră campania de strângere de semnături pentru demiterea doamnei Firea, dar toți prietenii de la București îmi spun că lumea discută prin birouri sau pe rețelele sociale. Voluntarii descarcă formularele pentru demitere și le distribuie prietenilor și rudelor. Puteți să faceți ca ei: discutați cu colegii, distribuiți formulare în familie, la prieteni sau la birou! Dragi prieteni, nu uitați: în Piața Unirii, lângă Magazinul Unirea, găsiți voluntari care vă ajută să completați formularele de demitere sau le puteți descărca de pe site-ul bucurestifaraei.ro!

Să eliberăm Bucureștiul de sub PSD!”, spune George Mioc pe pagina de facebook a asociației.

Mai multe persoane cereau formulare pentru familie. ”Fiica mea e medic, are un cabinet și poate să strângă semnături”, spunea o doamnă. ”Vreau să le dau prin bloc vecinilor mei”, spunea altcineva. Un tânăr întreba cum poate să ajute la strângerea de semnături și ce trebuie să facă pentru asta. Erau și bucureșteni care-și luau porția de politică și dezbăteau în stradă diferite probleme. Mulți sugerau că trebuie intrat în multinaționale, unde sunt mulți tineri care nu au timp să vină să semneze. Sute de tineri, vârstnici, părinți cu copii de mână sau în căruciare s-au perindat miercuri la locul anunțat de Asociația ”București fără ei” din Piața Unirii. Chiar dacă au semnat pentru demiterea primarilor, ei au promis că vor mai trece pe acolo să afle cum merge treaba.

”Semnează pentru referendum”

”Vremea vorbelor a trecut. Pentru a strânge cele 465.ooo de semnături necesare demiterii Gabrielei Firea și primarilor de sector, e nevoie să ne implicăm. În stradă, strângând semnătură cu semnătură. Am început cu Piața Unirii, dar trebuie să ne extindem. Și nu o putem face fără să ne implicăm cât mai mulți. Efortul este imens și nu poate fi realizat dacă doar câțiva încearcă să facă foarte mult, ci doar dacă mulți își alocă puțin din timpul și energia lor pentru orașul în care trăiesc – București. Dacă vrei un București fără corupție și incompetență, un București mai curat, atunci înscrie-ți datele în formularul de mai jos și te vom contacta pentru a stabili când și cât te poți implica în strângerea de semnături. Nu e nevoie să îți aloci o zi întreagă pentru asta, poți alege 2-3 ore care îți convin, e suficient. Scrie-ne în mesaj zona pe care ai prefera-o pentru a strânge semnături. Evident, trebuie să fie un loc cât mai circulat, iar cel mai bun timp de a strânge semnături e seara, după ora 18” este mesajul asociației. Voluntarii atrag atenția că semnăturile online nu sunt valabile, că este nevoie de suportul de hârtie care trebuie depuse la prefectură. În plus, adresele trebuie să fie complete, chiar și numărul apartementului trebuie menționat pentru ca semnătura să fie valabilă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriela Dinescu 208 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.