A început Campionatul Naţional de Ciobăneşti Româneşti

Consiliul Director al A.Ch.R. organizează sâmbătă şi duminică în Bucureşti, la Complexul Sportiv Studenţesc Tei, Campionatul Naţional pentru Ciobăneşti Româneşti.

Evenimentul este cu atât mai important cu cât acesta reprezintă un ultim pas în vederea omologării ce ar urma să aibă loc anul viitor.

Competia organizată în zilele de 12 şi 13 aprilie ar fi, practic, o ultimă vizionare a raselor româneşti înainte ca delegaţii Comisiei Ştiiţifice şi de Standarde FCI să fie invitate pentru întocmirea raportului de omologare definitivă a acestei rase.

Astfel, acest raport va figura pe ordinea de zi a Adunarii Generale FCI numai dacă delegaţii celor două comisii FCI vor întocmi un aviz favorabil.
Succesul Campionatului depinde în bună măsură de prezenţa unui număr cât mai mare de exemplare de calitate şi, implicit, de toţi cei care sunt dispuşi să facă efortul de a participa la eveniment.

În acest sens, Asociaţia Chinologică Română a făcut un apel la conştiinţa şi responsabilitatea crescătorilor şi proprietarilor acestor rase, pentru ca aceştia să participe la acest campionat, eveniment extrem de important pentru rasele autohtone.

De asemenea, A.Ch.R. a adresat tuturor membrii săi rugămintea să sprijine efortul deţinătorilor de Ciobăneşti Românesti în vederea realizării acestui deziderat.

România deţine, protejează şi dezvoltă în acest moment patru rase de ciobăneşti: Ciobănescul Românesc Mioritic, Ciobănescul Românesc Carpatin, Ciobănescul Românesc de Bucovina şi Ciobănescul Românesc Corb.

În ultimul timp, se observă o preocupare accentuată în legătură cu viitorul lor, astfel că s-au făcut eforturi şi paşi importanţi pentru omologarea internaţională încă din epoca interbelică, continuând apoi după 1981 pentru ca, în sfârşit, în anul 2005 să se concretizeze strădania crescătorilor şi pasionaţilor de Mioritic şi a Asociaţiei Chinologice Române, precum şi a „Mioritic Club din România” şi a Comisiilor special concepute. Astfel, la pe 13.07.2005 rasele Ciobănesc Românesc Mioritic şi Ciobănesc Românesc Carpatin au fost recunoscute provizoriu pe plan internaţional de către Federaţia Chinologică Internaţională, urmând ca în 2015 (n.r. – după 10 ani de la selecţie şi stabilizarea raselor) acestea să fie reexaminate şi recunoscute definitiv.

De asemenea, şi Ciobănescul de Bucovina a fost omologat provizoriu pe plan internaţional în anul 2009, iar Ciobănescul Românesc Corb fiind la început, a fost omologat naţional şi îşi va urma cursul firesc spre recunoaşterea internaţională.

Ciobănescul Românesc Mioritic se bucură de o popularitate crescută în România, dar şi în afara ţării, graţie aspectului său deosebit şi a caracteristicilor sale psihice.

Este o rasă foarte veche, răspândită pe toată suprafaţa ţării, care s-a păstrat datorită păstorilor.

În această luptă pentru omologarea internaţională au intrat de-a lungul anilor şi Olivier Chakirou, doctorand al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, în colaborare cu medicul primar neurochirurg Horaţiu Stan, prin realizarea unui studiu genetic pe rasele de câini ciobăneşti din Romania.

Medicul clujean vorbea, la un moment dat, despre omologarea unei noi rase în România, spunând că în ţară nu sunt numai “ciobani”.

“Dacă ne-am ocupa puţin şi de această rasă (Pechinez / n.r.), am «scăpa» de ciobanesti, de exclusivitatea lor”, afirma în glumă medicul.

”Acela roşcat, pe care noi îl numim “Pechinez”, dar nu este. În urmă cu 20 de ani era plină ţara, acum încep să dispară, dar mai exista încă destul de mulţi.

În cadrul manifestării au avut loc concursuri şi pentru alte rase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.