A început Postul Crăciunului

Începând de marţi, credinciosii ortodocşi şi greco-catolici intră, pentru 40 de zile, în postul Crăciunului.

În aşteptarea Sărbătorii Naşterii Domnului, de la 25 decembrie, credincioşii se pregătesc trupeşte şi sufleteşte prin înfrânare şi rugăciune.

Este un post nu foarte aspru, numit, de altfel “al bucuriei” Naşterii lui Iisus, în care credincioşii au multe dezlegări la pește, ulei și vin.

Postul trebuie să reprezinte în primul rând reţinerea de la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu și de oameni.

Asemănător celui al Sfinților Apostoli, în postul Crăciunului, potrivit Bisericii se ajunează lunea, miercurea și vinerea până spre ora 16.00, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn.

Marțea și joia se consumă legume fierte, fiind permise untdelemnul şi vinul, iar sâmbăta și duminica, peşte, cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul este ceva mai aspru.

Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Prima dezlegare la peşte din post va fi luni, 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului.

Părintele Arsenie Boca, despre post

Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine.

Să postim în primul rând pentru că şi Iisus a postit şi este pildă de viaţă pentru noi, spunea Părintele Arsenie, potrivit cuvantul-ortodox.ro. Dar noi trebuie să postim şi pentru înfrânarea trupului, pentru susţinerea minţii spre Dumnezeu şi pentru apropieea de Duhul Sfânt, Care ne sfinţeşte şi ne descoperă calea spre mântuire.

Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi.

Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile, punând postul începătura a vestirii Împărăţiei lui Dumnezeu, deşi lui nu-i trebuia, nefiind pătimaş.

Postul nu e un regim al stomacului, ci o cale spre mântuire

Să nu postim în înţelesul strâmt: să fim mulţumiţi că nu mâncăm carne, ouă, brânză sau altceva, dar mâncăm carne de om, muşcând cu vorba, clevetind, osândind, minţind sau jurând strâmb.

Ce este postul şi De ce post?

Postul este ucigaşul păcatelor. Vremea postului e vremea pocăinţei, mărturisirii păcatelor, vremea iertării, vremea însănătoşirii de boli, vremea înfrânării poftelor. Pentru ca să fie peste noi ocrotirea lui Dumnezeu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.