A început sărbătoarea filmului mondial pe Croisette

Smokinguri, rochii de seară, limuzine… Timp de 12 zile, zeci de staruri vor defila pe covorul roşu al celei de a 69-a ediţii a Festivalului de Cannes, care a început aseară şi se va sfârşi în 22 mai. Printre primele care au urcat treptele Palatului Festivalului au fost actriţa americană Susan Sarandon, îmbrăcată într-un smoking negru, urmată de Jessica Chastain şi Julianne Moore, Eva Longoria, muza L’Oréal, şi Victoria Beckham, Sabine Azéma, într-o rochie roşie, Emmanuelle Devos, în albastru închis, Blake Lively, Kristen Stewart, Jessica Chastain, Vanessa Paradis, Woody Allen şi Kirsten Dunst, care a optat pentru o rochie de vară galbenă cu centură aurită, într-o elegantă ţinută vintage…

Echipa filmului Society Cafe

Juriul Competiţiei Oficiale, condus de australianul George Miller, realizatorul serialului Mad Max, este format din actriţa şi realizatoarea italiană Valeria Golino, Arnaud Desplechin, Kirsten Dunst, Mads Mikkelsen, deţinătorul Premiului de interpretare în 2012 pentru rolul din La Chasse, Làszlo Nemes, recompensat anul trecut cu Marele Premiu al Juriului de la Cannes pentru Le fils de Saul, Vanessa Paradis, Donald Sutherland şi producătoarea iraniană Katayoun Shahabi. Pe covorul roşu, Mads Mikkelsen, vizibil încântat, a declarat: “Este fantastic. E un juriu incredibil, foarte rock’n roll”.

George Miller, Arnauld Desplechin, Kirsten Dunst, Laszlo Nemes, Vanessa Paradis, Donald Sutherland, Katayoon Shahabi, Mads Mikkelsen şi Valeria Galino

După Juriu a venit rândul echipei filmului Café Society, regizat de Woody Allen, care a fost proiectat în deschiderea Festivalului. Eroina peliculei, americanca Stewart Kristen, într-o rochie de voal neagră, l-a calificat pe Woody Allen drept o “legendă vie”. Café Society este o poveste de dragoste între Hollywood şi New York în anii 1930. “Am crezut întotdeauna că sunt un romantic, ceea ce n-au gândit şi femeile cu care mi-am împărţit viaţa”, a glumit regizorul în vârstă de 80 de ani, citat de Le Figaro.

Jesse Eisenberg şi Kristen Stewart în Society Cafe

Dincolo de latura glamour, trebuie spus că pentru Festival au fost luate măsuri drastice de securitate, menite să preîntâmpine evenimente dramatice cum au fost cele de la Paris şi Bruxelles.

“Riscul n-a fost niciodată atât de mare”, a explicat pentru presă ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve. Accesul la manifestări este controlat de 400 de agenţi de securitate, mai multe sute de poliţişti au fost mobilizate. Sunt prezente şi o echipă de deminare, care va inspecta zilnic Palatul înaintea fiecărei ceremonii, şi o alta pentru securitatea plajelor. De altfel, acest dispozitiv de securitate a fost verificat în luna aprilie când s-a simulat un atentat în marele auditoriu al Palatului Festivalului.

Secvenţă din Society Cafe

După L’Homme irrationnel, thriller ce aducea un omagiu lui Hitchcock şi care a încântat participanţii la festivalul de anul trecut, Woody Allen revine la Cannes, în afara concursului, cu acest nou film despre care criticii susţin că reprezintă o radicală schimbare de registru. Personajul principal este un tânăr evreu din New York, Bobby (Jesse Eisenberg) care îşi părăseşte familia pentru a ajunge la Hollywood, unde speră că unchiul său (Steve Carell), un important agent al starurilor, îi va găsi o slujbă. Se îndrăgosteşte de frumoasa Vonnie (Kristen Stewart), asistenta unchiului său, dar descoperă curând că viaţa lui capătă aspectul unui film. Este o revenire a lui Woody Allen la imaginile calde şi la decorul pitoresc al anilor 1930. Este pentru a treia oară când celebrul regizor deschide festivalul de la Cannes, după Hollywood Ending în 2002 şi Midnight in Paris în 2011.

Eva Longoria

Astăzi soseşte pe Croisette şi George Clooney, care, alături de Julia Roberts, este protagonistul producţiei Money Monster, semnate de Jody Foster, cea care urca pentru prima data treptele Palatului cannez cu 40 de ani în urmă, când juca în Taxi Driver. Filmul, în afara competiţiei, este povestea unui guru al finanţelor, devenit prezentator de televiziune, luat ostatic în direct. Julia Roberts apare pentru prima dată pe covorul roşu de la Cannes.

George Clooney, luat ostatic în direct în Money Monster

Anul acesta sunt în concurenţă pentru Palme d’Or mai mulţi obişnuiţi ai Cannes-ului, cum ar fi spaniolul Pedro Almodovar cu Julieta, americanul Jim Jarmusch sau fraţii Dardenne. Distinşi de două ori cu celebrul trofeu, cei doi realizatori belgieni încearcă acum să obţină a treia recompensă, cu La Fille inconnue. Din partea Franţei, ţara-gazdă, Olivier Assayas va concura cu Personal Shopper, o poveste cu fantome în lumea modei, având-o ca protagonist pe Kristen Stewart, Nicole Garcia propune Mal de pierres, cu Marion Cotillard, Bruno Dumont aduce Ma Loute, un thriller burlesc cu Fabrice Luchini, Juliette Binoche, şi Valeria Bruni Tedeschi şi regizorul Alain Guiraudie vine Rester vertical.

The Last Face de Sean Penn

În afară de Jim Jarmusch, care revine pe Croisette cu pelicula Paterson, sunt în concurs încă doi regizori americani: Sean Penn, cu The Last Face, cu Charlize Theron, Javier Bardem şi Adèle Exarchopoulos, şi Jeff Nichols, cu Loving, film despre un cuplu mixt care se confruntă cu rasismul în Virginia anilor 1950.

Li se alătură regizorul olandez Paul Verhoeven, cu Elle, danezulNicolas Winding Refn, cu The Neon Demon, având-o în rolul principal pe tânăra Elle Fanning, britanicii Ken Loach cu pelicula I, Daniel Blake, Andrea Arnold care propune American Honey, şi, nu în ultimul rând, Cristian Mungiu, cu Bacalaureat şi Cristi Puiu cu Sierra Nevada.

Adrian Titieni şi Maria Drăguş în pelicula Bacalaureat de Cristian Mungiu

Selecţia oficială mai cuprinde producţiile Toni Erdmann, al unei tinere regizoare germane, Maren Ade, Juste la fin du monde al canadianului Xavier Dolan, cu Marion Cotillard, Gaspard Ulliel şi Léa Seydoux, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Aquarius de Kleber Mendonça Filho, Ma’Rosa de Brillante Mendoza, Agassi de Park Chan Wook.

Regizorul Xavier Dolan revine pentru a doua oară în competiţie cu Juste la fin du monde, adaptarea unei piese de teatru de Jean-Luc Lagarce. Filmul povesteşte o după-amiază în familie a unui tânăr autor care, după 12 ani de absenţă, se întoarce în satul natal pentru a-şi anunţa moartea apropiată. Este al şaselea lungmetraj al lui Xavier Dolan, regizorul care, în 2011 a obţinut Premiul Juriului pentru Mommy.

Kirsten Steward în Personal-Shopper de Olivier Assayas

Anul acesta sunt în cursa pentru Palme d’Or trei regizoare: Maren Ade (Toni Erdmann), Andrea Arnold (American Honey) şi Nicole Garcia (Mal de Pierres).

Să amintim că de la naşterea Festivalului de la Cannes, o singură femeie a obţinut prestigiosul trofeu, în 1993: Jane Campion pentru La Leçon de piano.

Între Premiile ce vor fi acordate în acest an, trebuie menţionat Palme d’Or de onoare, ce îi va fi decernat actorului-fetiş al lui François Truffaut, Jean-Pierre Léaud. Acesta a debutat în celebra peliculăLes 400 Coups. Au urmat Antoine et Colette, Baisers volés, Domicile Conjugal, Les Deux Anglaises et le Continent, La nuit américaine ou L’Amour en fuite…, care au făcut din el un monstru sacru al cinema-ului francez.

Mal de Pierres de Nicole Garcia

Anul acesta, Jean-Pierre Léaud va urca treptele Palatului Festivalului şi pentru a prezenta La Mort de Louis XIV de Albert Serra, un film istoric ce retrasează ultimele zile ale Regelui Soare. Jean-Pierre Léaud joacă rolul celui mai important personaj din istoria Franţei. Filmul va beneficia de o proiecţie specială.

În cadrul proiecţiilor speciale, să amintim şi Hands of Stone al regizorului venezuelean Jonathan Jabukowicz, un omagiu adus lui Robert de Niro. Filmul, inspirat din fapte reale, reface povestea boxerului panamez Roberto Duràn (Edgar Ramirez), susţinut de antrenorul său Ray Arcel (Robert De Niro). Un lungmetraj care îi oferă celebrului actor american ocazia de a se întâlni pe ecran cu pasiunea sa pentru box.

Pedro Almodovar revine cu pelicula Julieta

În 22 mai, la încheierea Festivalului, după ce pronosticurile se vor succeda şi întrebările privind marele câştigător se vor intensifica, va fi proiectat, pentru prima dată în istoria Festivalului, câştigătorul trofeului Palme d’Or. Suspansul va dura deci până în ultimul moment.

Jurnaliştii nu s-a putut împiedica să enumere şi marii absenţi ai ediţei din acest an, începând cu Martin Scorsese şi filmul său Silence, cu Liam Neeson în rolul principal, continuând cu Bertrand Bonello (Paris est une fête), Clint Eastwood (Sully), Terrence Malick (Voyage in Time), François Ozon (Frantz).

Sierra Nevada de Cristi Puiu

Maestrul de ceremonii al actualei ediţii a Festivalului este actorul Laurent Lafitte, care are la activ roluri în 60 de filme.

Despre celelalte secţiuni al Festivalului Internaţional al Filmului de la Cannes, într-un alt articol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.