A murit actorul Mircea Anca

Actorul Mircea Anca a murit sâmbătă, la vârsta de 55 de ani, în urma unei boli necruțătoare, a anunțat Teatrul Național București într-un comunicat. Actorul suferea de leucemie şi a fost internat de mai multe ori în ultimii ani.

Mircea Anca a fost actor de teatru, de film și televiziune, regizor și profesor. Palmaresul său este unul impresionant.
La Teatrul Național din București a interpretat roluri în numeroase spectacole regizate de artiști precum Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Alexander Hausvater și Andrei Șerban. A interpretat rolurile Duncan, regele Scoţiei, în „Macbeth” de William Shakespeare, regia Radu Penciulescu,; Contele de Salisbury, în „Eduard al III-lea” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu; Grigore Ruscanu – „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga; Moş Neagu – „Apus de Soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, regia Dan Piţa; Sangoro – „Amanţii însângeraţi” de Chikamatsu Monzaemon, regia Alexandru Tocilescu; Doctorul – „Ţăranul Baron” de Ludwig Holberg, regia Lucian Giurchescu; Ulise – „Filoctet” de Sofocle, regia Andreea Vulpe; Funcţionarul – „Machinal” de Sophie Treadwell, regia Alexander Hausvater; Regele Poloniei – „Regele şi cadavrul” de Vlad Zografi, regia Andreea Vulpe; Inspectorul – „Roberto Zucco” de Bernard Marie Koltes, regia Felix Alexa; Regele din „Basra” – „Tamerlan cel Mare” de Christopher Marlowe, regia Victor Ioan Frunză; Montague – „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, regia Beatrice Bleonţ; Ion Amaru – „Morişca” de Ion Luca, regia George Motoi; XX – „Emigranţii” de Slawomir Mrozek, regia Vlad Stănescu; Michel – „Părinţii teribili” de Jean Cocteau, regia Andreea Vulpe; Harap-Alb – „Harap-Alb” de Radu Iţcus, după Ion Creangă, regia Grigore Gonţa; Locotenent Gratze – „Avram Iancu” de Lucian Blaga, regia Horea Popescu.

Mircea Anca a jucat şi în alte roluri ale unor spectacole de la Teatrul Naţional din Bucureşti: Toffolo – în „Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, regia Dana Dima; Chiriţa, Un străin – „Patrihoţii”, după Vasile Alecsandri, regia Mihai Manolescu, Bărbat şezând lângă femeia în picioare – „Maşinăria Hamlet” de Heiner Müller, regia Robert Wilson, Ann-Christin Rommen; Harry Brewer – „Cine are nevoie de teatru?” de Timberlake Wertenbaker, regia Andrei Şerban; Oreste – „O Trilogia Antică”, după Euripide şi Seneca, regia Andrei Şerban,; Toni – „Un anotimp fără nume” de Sorana Coroamă Stanca, regia Sanda Manu, 1987.

În calitate de regizor a pus de asemenea în scenă numeroase piese, între care: „Plicul” de Liviu Rebreanu, „Cu ușile închise” de Jean Paul Sartre și „Emigranții” de Slawomir Mrozek. De asemenea, a jucat în filme precum „Hotel de lux”, de Dan Pița (1992), „Kilometrul 36”, de Anghel Mora (1989), „Maria și marea”, de Mircea Mureșan, (1988) și „Moromeții”, de Stere Gulea (1988).

„A iubit și a fost iubit. Om luminos, mereu plin de speranțe, va fi mereu un exemplu”, spun reprezentanții Teatrului Național, citați în comunicat.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.