×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 16 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 25 septembrie 2017, 16:31
EUR (€)
+0.0015 ↗
4.5965 RON
USD ($)
+0.0354 ↗
3.8670 RON
• • •
Pierdere pentru cultura română
A murit Augustin Buzura
A trecut la cele veşnice Augustin Buzura
A trecut la cele veşnice Augustin Buzura

Scriitorul Augustin Buzura a murit luni, la vârsta de 78 de ani.

„Buzura a făcut să nu fie sub comunism o Siberie a spiritului. Romanele lui Buzura au fost citite, căutate, reeditate, consultate în zeci de mii de exemplare pentru că oamenii vedeau acolo că el încearcă să spună adevărul. Un prozator în linia lui Slavici și Rebreanu. Nu avea o frază strălucitoare, ușoară. Era greoaie dar gravă, nu zbura deasupra frazelor limbajul lui, ci căuta ceva în interiorul lucrurilor. Pierderea lui e uriașă pentru literatura noastră”, a spus Eugen Simion, la Antena 3.

Augustin Buzura s-a născut la 22 septembrie 1938, la Berința în județul Maramureș a fost un psihiatru, prozator și eseist român contemporan, autorul unor scenarii cinematografice. Din 1992 era membru titular al Academiei Române.
Augustin Buzura a urmat cursurile pre-universitare la Liceul “Gheorghe Șincai” (în prezent, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare). A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj (1958-1964).
A renunțat la profesia de medic psihiatru și s-a dedicat literaturii. Metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se vor regăsi în romanele sale.
a debutat cu volumul de nuvele Capul Bunei Speranțe în 1963.
A fost redactor la revista Tribuna din Cluj. Din 1990 a devenit președinte al Fundației Culturale Române, iar între 2003-2004 al Institutului Cultural Român. În ultima vreme era directorul revistei Cultura.

Romane publicate

Absenții (1970)
Orgolii (1974)
Fețele tăcerii (1974)
Vocile nopții (1980)
Refugii (1984)
Drumul cenușii (1988)
Recviem pentru nebuni și bestii (1999), ed. Semne
Raport asupra singurătății (2009)[2]

Romane traduse în limba franceză

Chemin de cendres, tradus de de Jean-Louis Courriol, Éditions Noirs sur Blanc, 1993
Requiem pour salauds et fous, tradus de Marily Le Nir, Éditions Noirs sur Blanc, 2001

Alte publicații

Canonul periferiei, ediție îngrijită de Angela Martin, Editura Limes, 2012 [3]
Nici vii, nici morți, Editura RAO, 2013 [4]

Referințe critice

Augustin Buzura se oprește în romanele sale din tinerețe asupra dramei intelectualului care intră în conflict cu sistemul comunist din lumea academică (Orgolii, Refugii) și în aceste romane experimentează din punct de vedere narativ procedeul fluxului conștiinței.
Următoarele romane sunt mai simple din punctul de vedere narativ, scrise la persoana a treia, eroii sunt hermeneuți care doresc să reconstituie evenimente din trecut, întotdeauna controversate, cum ar fi cooperativizarea forțată și fenomenul partizanilor și a rezistenței armate din munți, revolta minerilor din Valea Jiului și represiunea care a urmat după aceasta.
Buzura a continuat tematica romancierilor din "obsedantul deceniu" având la dispoziție informații mai variate, pe care le culegea uneori intervievând pe cei implicați în evenimente, ca un veritabil sociolog. Poate și din această cauză romancierul a fost unul dintre cei mai cenzurați în acea epocă, luptându-se cu cenzorii pentru fiecare frază.

Scenarist

Mai multe producții cinematografice și de televiziune au fost realizate pe scenarii de Augustin Buzura.

Orgolii (1981, r. Manole Marcus, după romanul omonim)
Pădureanca (1987, r. Nicolae Mărgineanu, după o nuvelă de Ioan Slavici)
Undeva în Est (1991, r. Nicolae Mărgineanu, după romanul "Fețele tăcerii")

Augustin Buzura a condus Institutul Cultural Român în perioada 1990 - 2005, după ce, imediat, după 1989, a fondat organismul precursor al ICR de azi, Fundaţia Culturală Română.

Eugenia SolomonPublicat Luni, 10 iulie 2017
6389
 | 7
 | 17
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
costel
0
Nu va suparati ca va deranjez: 6 din cele 8 romane ale sale au fost publicate IN VREMEA LUI CEAUSESCU???
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Tomiţa
+1
Dom Buzura, mai multe lucruri curioase şi găunoase în viaţa lui decât fastuoase. S-a învârtit bine, şi la Cluj şi la Bucureşti. Părea un blajin, dar numai părea. Până în 1989 s-a înţeles mult prea bine cu toţi băieţii cu ochi albaştri şi se întâlnea, amical şi, desigur, foarte conspirativ, cu şeful lor, la un hotel din Cluj. A fost socrul obscurului general Maior, SRI şi acum ambasada SUA. E ciudat să accepţi să îţi intre, ca rudă, în familie, un clown mediocru precum Maior, repugnant, ipocrit, fără caracter, incult. Buzura a fost şi socrul duduiţei Dana Zeca Buzura, şefa de la TVR Cultural, care a gafat tot timpul cultural. Într-o emisiune la care îl invitase pe caţavencianul Cristian Tudor Popescu, madame Zeca, vrând să facă paradă de cultura ei, a pomenit, de două ori şi de fiecare dată eronat, de „Concertele Bradeburgice” de Bach, până când Popescu, jenat de inepţia interlocutoarei , a corectat-o didactic: „Branderburgice” . La fel şi cu nea Buzura: de aici i-a lipsit un „n”, de acolo un „r”, destul să fie şchiop şi nici pe de parte genial, precum îl fac acum, post mortem, comentatori de la posturi tv.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Matei
-2
Mie unuia respectivul nu imi spune mare lucru. Foarte apreciat si pus in functii inca din anii ’70, a fost un scriitor prolific, precum toti cei multi autori folositi de fostul regim pentru a-si justifica pretentiile intelectuale. Daca mentinem dictonul « despre morti sa vorbim numai de bine », cred ca ne indepartam de la adevar si riscam sa ajungem la afirmatii contrarea adevarului. A fost un om caruia i s-au recunoscut calitatile si i s-au diminuat lipsurile, realizat si implinit. A trait mult si bine, fara sa cunoasca direct viata de mizerie dusa de majortitatea concetatenilor sai. Daca regimul nu s-ar fi schimbat aceleasi elogii ar fi fost prezentate de catre elita comunista.
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
dan
+8
Dumnezeu sa-l odihneasca! a trait frumosii ani cand lumea se batea pe carti,se citea,se citea cu nesat...Acum,ca tot aniversam (si comemoram)mereu evenimentele altora,sa ne amintim ca in 11 iulie incepea confruntarea de la Marasesti -100 de ani de la "Pe aici nu se trece!"
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
-6
GOGU RADULESCU(MAGOGU) 0 iniante de 59? Si ce ai vrea sa revezi tezlele de chinie si geografie ale lu Buzura? Ins adaca iti este doar de ;proletcultims ... cauat sa zicem Nina Cassian !
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA
+10
Dumnezeu si Maica Domnului, sa-l odihneasca in pace pe acest mare prozator roman!?. AUGUSTIN BUZURA +++ . Toti Maimutoii post decembristi asa zis intelectuali si dizidenti anticomunisti peste noapte , Alde !! ici etc. din lingatori de blide Gogulesti Radulesciene au iesit la suprafata precum gunoaiele dupa inundatie. Cand toti acest Maimutoi anticomunisti se gudurau pe langa tovarasul N.C. in cele mai cumplite vremuri cu putinta in domeniul culturii!! Domnul Augustin Buzura a lansat pe piata in plin delir Ceausist , romanul de proza..Drumul Cenusii. de o duritate extrema la adresa regimului Ceausist. Singurul om politic ce l-a rasplatit cu adevarat pe acest geniu al culturii romanesti, a fost domnul Ion Iliescu, acesta l-a numit imediat dupa revolutie pe domnul Buzura sef la I.C.R. iar cultura din Romania a fost cu adevarat cunoscuta in lume cat de cat dupa revolutie!!? .Odata preluata puterea de catre Mafia Criminala Baseskara in aceasta tara , acest regim odios, toxic antiromanesc a distrus aproape totul in aceasta tara, domnul Augustin Buzura fiind imediat inlocuit din aceasta inalta onoare ce o merita cu varf si indesat de catre sceleratii Patapievici si Lichieni! Ne putem mandri cu acest prozator de geniu , il putem compara fara doar si poate de marii scriitori si prozatori din lume fara pic de teama! Poporul roman a mai pierdut un geniu!!? Inca odata Dumnezeul sa-l odihneasca in pace!? Stelu
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Erx @ JE SUIS RARINCA
+8
De la aceasta inlocuire sa provina oare atitudinea TVR, care a omis la stiri decesul marelui scriitor?
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
JE SUIS RARINCA @ JE SUIS RARINCA
+1
@Erx..@ Posibil !! Stelu
Publicat Marţi, 11 iulie 2017
+Răspunde
Lorin
+9
CNA sa se sesizeze de ce TVR nu a dat imediat stirea.
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
inca o pierdere.
+15
Nenorocirea e ca uneori Dumnezeu mai ia si pe cine nu trebuie.Atunci e cind intr-adevar e de plîns.Odihneasca-se in pace!
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Czestochowa
+15
Dumnezeu sa/l odihneasca in pace !
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
//////
+16
Dumnezeu sa il odihneasca, a trecut prin multe si nu s-a temut.Dupa ce ca suntem mai prosti decat i-a gasit Brancusi pe ai sai la o scurta intoarcere, ne pier si adevaratele elite, cate mai sunt.
Publicat Luni, 10 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ce pățesc Shhaideh și Plumb
Publicat acum 2 ore şi 2 minute
Bombă: Victor Ponta, audiat în două dosare
Publicat acum 4 ore şi 10 minute
Marine Le Pen jubilează
Publicat acum 19 ore şi 31 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Duminică, 24 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Constatând că actualul premier al României nu poate fi câtuși de puțin păcălit de cineva, după cum au dovedit mai multe episoade, în frunte cu cel cu băncile, mi-am luat cutezanța, în virtutea celor peste trei sferturi de veac de ființare prin România, să vă aduc spre luare aminte câteva lucruri care să vă împiedice de a vă păcăli, cumva, singur.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 20 ore şi 41 minute