A murit liderul revoltei anticomuniste din 1956 de la Timişoara

Aurel Baghiu, liderul primei mişcări anticomuniste din România, din 1956 de la Timişoara, a murit, miercuri, la vârsta de 81 de ani.Inginerul Aurel Baghiu a condamnat, în toamna anului 1956, într-o mare adunare a studenţilor timişoreni, intervenţia armatei sovietice împotriva revoluţiei anticomuniste din Ungaria şi a cerut, într-un memoriu adresat guvernului român, printre altele, retragerea neîntârziată a trupelor sovietice din România şi adoptarea unor măsuri care să conducă la democratizarea vieţii politice în ţară, după cum relatează ediţia online a agenţiei de presă Agerpres.

Baghiu a fost arestat şi condamnat la opt ani de detenţie. A îndurat viaţa cumplită din lagărele de muncă de la Gherla, Balta Brăilei, Periprava, Grind, Strâmba, Salcia, Brăila şi a ajuns, bolnav de tuberculoză, în lagărul de la Văcăreşti.

Aurel Baghiu s-a născut la 2 iulie 1929 în localitatea Gheja, de lângă Luduş, judeţul Mureş, într-o familie de agricultori. A urmat Liceul ”Regele Ferdinand” din Turda, apoi Şcoala Medie Metalurgică din Mediaş, pe care a absolvit-o în anul 1952. A reuşit la examenul de admitere la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Timişoara.

Aici a organizat, alături de alţi colegi, adunarea din 30 noiembrie 1956, la care au participat peste 3.000 de studenţi. După citirea revendicărilor, clădirea Institutului Politehnic a fost înconjurată de trupe de intervenţie, iar aproximativ 2.000 de studenţi au fost transportaţi în cazărmile de la Becicherecul Mic.

Încă din decembrie 1989, conform Agerpres, a desfăşurat o complexă activitate, fiind printre membrii fondatori ai Ligii Foştilor Deţinuţi Politici.

A fost ales vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) Cluj, membru în Consiliul Judeţean Cluj, preşedinte al Frontului Democratic Antitotalitar (FDA) Cluj şi vicepreşedinte al FDA pe ţară.

Autor al unor importante scrieri memorialistice – "Printre gratii", în două volume, apărut la editurile Zamolxis şi Napoca Star, şi "Fragmente de biografie si cugetari" -, Aurel Baghiu a fost apreciat de prestigioşii oameni de cultură Nicolae Balotă şi Adrian Marino.
 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.