A murit Radu Câmpeanu

Partidul Național Liberal a postat, miercuri seara, pe pagina oficială de Facebook, mesajul prin care anunță greaua pierdere. ”Anunțăm cu mâhnire că seniorul liberal, Radu Câmpeanu, a încetat astăzi din viață. Rămâne în inimile noastre ca primul președinte al partidului după 1989, cel care a reînființat PNL după cumplita perioadă comunistă și anii petrecuți în închisoare ca deținut politic. Suntem cu toții alături de familia îndoliată”, se arată în comunicatul oficial.

Radu Câmpeanu a fost președinte al PNL între 1990 și 1993, a candidat la primele alegeri prezidențiale de după căderea comunismului împotriva lui Ion Iliescu și Ion Rațiu, unde a luat 10.64% și s-a clasat pe locul 2. Seniorul a mai fost și senator în Parlamentul României între 1990 și 1992 și între 2004 și 2008.

Șef al Tineretului Liberal înainte de cel de-al doilea război mondial, a fost student în decursul războiului. După război, participă la manifestațiile anti-comuniste din 24 – 28 februarie 1945. Arestat în 1948, a petrecut mai mulți ani în închisorile comuniste.

După eliberarea sa ca deținut politic, emigrează în Franța împreună cu soția sa Monica Papadopol și cu fiul lor Barbu. La Paris, se arată foarte activ în rândurile exilaților, dar după sosirea lui Paul Goma, este suspectat ca informator al Securității.

În 1990 revine în țară unde participă la reîntemeierea PNL al cărui președinte va fi între 1990 și 1993, fiind ales senator în legislatura 1990-1992 în municipiul București. A fost candidatul PNL la funcția de președinte al României la alegerile din 1990, când a obținut 10,64 % din voturi și s-a plasat pe locul 2.

În aprilie 1992, conform wikipedia, sub conducerea sa, PNL a decis ieșirea din Convenția Democrată Română, iar la alegerile din 1992 partidul s-a situat sub pragul electoral de 3%. Deputații și senatorii liberali grupați în Consiliul pentru Refacerea PNL au obținut pe 28 februarie 1993 înlăturarea lui Radu Câmpeanu de la conducerea PNL. În funcția de președinte al partidului a fost ales Mircea Ionescu-Quintus.

Preşedintele fondator al PNL Radu Câmpeanu declara, în iunie 2010, că are de gând să urmeze exemplul lui Ion Diaconescu şi să acţioneze în instanţă statul român pentru suferinţa morală şi fizică din perioada prizonieratului din închisorile comuniste.

„(Ion Diaconescu – n.r.) a făcut un proces pe baza unei alte legi, eu n-am văzut încă legea, dar mi s-a spus şi mie acum de către o avocată, o lege care dă despăgubiri sume de bani pentru suferinţa morală şi fizică. O să fac şi eu un proces de genul ăsta, pentru că suferinţa morală a fost, şi fizică, indiscutabil”, a spus Radu Câmpeanu, citat de realitatea.net.

Fondatorul PNL a povestit că a petrecut opt ani în închisorile comuniste, dar nu a avut niciodată nimic să-şi reproşeze în legătură cu atitudinea pe care a avut-o în acea vreme. Câmpeanu a precizat că, în calitate de fost deţinut politic, primeşte lunar o indemnizaţie de 1.600 de lei.

Tribunalul Bucureşti a decis, pe 11 iunie, acordarea de daune morale de 500.000 de euro liderului ţărănist Ion Diaconescu pentru suferinţele sale din perioada comunistă, constatând că sentinţele de condamnare au fost politice. Procesul a fost întemeiat în baza Legii 221/2009.

„Reconstrucția Partidului Național Liberal și renașterea unei vieți democratice în România sunt legate de numele lui Radu Câmpeanu. A vorbit în Exil despre o Românie liberă și despre valori europene, iar după 1990 a luptat pentru acestea în țară. Odată cu dispariția sa, pleacă unul dintre seniorii autentici ai politicii românești. Dumnezeu să-l odihnească în pace!” a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook în mesajul de condoleanțe adresat.

Actualul președinte PNL, Alina Gorghiu, a transmis condoleanțe familie într-o intervenție telefonică pentru B1TV și a refuzat să ofere detalii despre starea seniorului din ultima perioadă afirmând că sunt informații pe care doar familia poate să le transmită.

Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat miercuri că prin moartea lui Radu Câmpeanu România mai pierde încă o personalitate care din păcate nu mai apare în zilele noastre.

România pierde încă o personalitate care nu mai apare, din păcate, în zilele noastre, o personalitate care nu a dezamăgit pe nimeni. A pătimit ca liberal făcând ani grei de închisoare”, a afirmat Quintus, pentru AGERPRES.

Radu Câmpeanu a fost un liberal adevărat, care a influențat generații întregi de lideri politici, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, copreședintele ALDE Daniel Constantin.

Istoricul Ioan Scurtu afirmă că Radu Câmpeanu s-a impus ca un lider politic de marcă și rămâne un personaj important al vieții politice din România de după 1989.
În opinia istoricului, Câmpeanu rămâne un personaj important al vieții politice din România de după 1989, care lasă, prin dispariția lui, un sentiment de tristețe.

Radu Campeanu, despre prima manifestatie anticomunista din 8 noiembrie 1945 Radu Campeanu // Arhiva „Capete infierbantate 13-15 iunie 1990” Radu Campeanu – Fila din istoria vie a PNL

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Stroe 349 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.