A murit scriitorul şi scenaristul Nicolae Paul Mihail

Marţi, 19 martie, a decedat la Sinaia, în urma unei scurte, dar grele, suferinţe, prozatorul şi scenaristul Nicolae Paul Mihail, cel care, alături de Eugen Barbu, a creat legendarul personaj Mărgelatu din seria de filme “Haiducii”.

Născut pe 3 iulie 1923, în Caracal, în familia unui, funcţionar, a urmat şcoala primară în localitatea natală, iar între 1934 şi 1938 a fost bursier al Colegiului „Sfântul Sava” din Bucureşti. Şi-a continuat liceul la Caracal, iar bacalaureatul l-a dat la Râmnicu Vâlcea. Nicolae Paul Mihail a început să cocheteze cu scrisul în ultimii ani de liceu. În 1942 devine elev al Şcolii Militare de Ofiţeri şi student la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, absolvită în 1946. A fost ofiţer de jandarmi timp de 11 ani la garnizoanele din Corabia, Piatra Olt şi Craiova, activând până în 1953, când s-a pensionat din cauza invalidităţii. „A debutat în 1945, în revista «Humorul», cu schiţa umoristică «Diferendul». Între anii 1964-1967 i-au apărut alte câteva nuvele: «Când veni Oltul mare», «Dispariţia profesorului», a cărei acţiune se petrece în Caracalul antebelic. Editorial a debutat în 1969 cu «Femeia cibernetică»; a continuat cu: «Demascarea lui Turnesol» (1971), «Potirul Sfântului Pancraţiu» (1971), «Damen-Vals» (1975), «Sub aripa vântului de noapte» (1979)” . A lucrat mai mulţi ani în domeniul turismului, la Sinaia, după care s-a dedicat scrisului, începând să scoată cărţi şi să facă scenarii. Nicolae Paul Mihail a fost atras şi de lumea filmului, dând viaţă împreună cu Eugen Barbu unui număr de 29 de scenarii de film, dintre care s-au detaşat filmele din seria „Haiducii” şi serialul „Urmărirea”, cu şapte episoade. În 1973 au urmat serialul „Un august în flăcări”, format din 13 episoade, în regia lui Radu Gabrea, şi mai multe filme de lungmetraj. Mărgelatu, personajul interpretat de Florin Piersic, a apărut pentru prima dată în filmul „Drumul oaselor”, vizionat în doar doi ani şi jumătate de 4.670.000 de spectatori. Acesta avea însă să fie primul dintr-o serie de şase episoade. Personajul respectiv a revenit în filmele: „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1984), „Masca de Argint” (1984), „Colierul de Turcuoaze” (1985) şi „Totul se plăteşte” (1986), toate având peste un milion de spectatori în primele şase luni de rulare.
Nicolae Paul Mihail, care ar fi împlinit pe 3 iulie 90 de ani, a fost personalitatea cea mai importantă a literaturii caracalene actuale. Din 1956 a fost membru al cenaclului literar „H.G. Lecca” şi membru fondator al Asociaţiei Culturale „Marius Bunescu” din Caracal. A fost, de asemenea, membru al Uniunii Scriitorilor Români, al Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, al Asociaţiei Scriitorilor din Galaţi şi al Societăţii Scriitorilor Olteni, precum şi al Uniunii Epigramiştilor din România. Din 1998 a devenit cetăţean de onoare al municipiului Caracal, dar a locuit de mai bine de cinci decenii în Sinaia, „locul renaşterii sale”, după cum denumea Nicolae Paul Mihail oraşul în care a scris cele mai multe dintre cărţile sale. Ca epigramist semna Nicomah, creaţiile sale fiind apreciate pentru causticitatea şi umorul lor fin.

Sicriul cu corpul neînsufleţit al lui Nicolae Paul Mihail a fost depus la capela Bisericii ortodoxe Sfântul Ilie din Sinaia, iar înhumarea va avea loc joi, la ora 13.00.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.