×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 22 august 2017, 00:27
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
"Dobitocul" regimului Ceaușescu a părăsit această lume
A murit Tudor Postelnicu

Tudor Postelnicu, fostul şef al Securității lui Nicolae Ceauşescu, a murit sâmbătă la aproape 86 de ani. Acesta era internat la Spitalul Militar "Carol Davila" de mai multe săptămâni.

Soția lui Postelnicu declara la începutul acestui an că starea de sănătate a acestuia este foarte precară. "Este foarte, foarte rău! Acum nici nu se mai ridică din pat, nici nu vreți să știți prin ce trece! Nici nu știu ce să mai fac!", afirma Maria Postelnicu.

Tudor Postelnicu, născut pe 13 noiembrie 1931, a fost membru al Comitetului Central al PCR și ministru de interne (1987-1989). În perioada 1978 - 1987 a fost șeful Securității nedeținând vreun grad militar de general. Numele lui este legat de urmărirea și persecutarea mai multor disidenți, printre care Gheorghe Ursu.

În timpul Revoluției române din 1989 a fost arestat de revoluționari și interogat de procurorii militari.

Pe 2 februarie 1990, a fost judecat de Tribunalul Militar Teritorial București, în cadrul lotului "CPEx" în "procesul celor patru", alături de Emil Bobu, Manea Mănescu și Ion Dincă. Tudor Postelnicu a fost condamnat la închisoare pe viață, confiscarea averii și privarea de unele drepturi civile. Au făcut recurs toți, în afară de Ion Dincă. După recurs, i s-a schimbat încadrarea de la genocid la omor deosebit de grav, și a rămas să execute 14 ani de închisoare. A făcut șapte ani de pușcărie și a ieșit din închisoare în baza unui decret tot al lui Ceaușescu, rămas neabrogat în anii ’90, notează Wikipedia. În timpul uneia din ședințele publice ale procesului de la tribunal și-a justificat deciziile și acțiunile spunând: Am fost un dobitoc!.

În 1991 a început cercetarea lui Tudor Postelnicu și a fostului ministru de Interne Gheorghe Homoștean în cadrul dosarului „Autobuzul”. Cei trei atacatori din dosarul "Autobuzul" au spart în 23 august 1981 sediul unui post de Miliție din Timiș, de unde au sustras armament și muniție, iar a doua zi, înarmați fiind, i-au luat ostatici pe călătorii dintr-un autobuz care efectua o cursă locală. Ei cereau în schimbul eliberării pasagerilor bani și pașapoarte, pentru a putea părăsi România. Trupele de Securitate, din ordinul direct al lui Nicolae Ceaușescu au intervenit în forță, și i-au omorât pe cei 3 teroriști și 3 pasageri nevinovați. Rudele victimelor au cerut redeschiderea anchetei după 22 decembrie 1989.

În 1994, instanța militară a hotărât condamnarea lui Postelnicu, fost șef al Direcției Securității Statului, la șapte ani și șase luni de închisoare și amnistierea lui George Homoștean. Parchetul Militar a făcut apel și la 30 decembrie 1997, Curtea Militară de Apel a dispus desființarea sentinței primei instanțe judecătorești și a condamnat ambii inculpați la câte 18 ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav. A fost încarcerat pe 29 ianuarie în Penitenciarul Jilava.

La ultimă instanță, Curtea Supremă de Justiție, a fost condamnat din nou.

În total a fost închis pentru toate crimele comise șapte ani.

În 2009 mai era cercetat de procurori pentru finanțarea teroristului Carlos Șacalul.

Acum, Postelnicu era judecat pentru uciderea dizidentului Gheorghe Ursu, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de procurorii militari pentru complicitate la săvârșirea de infracțiuni contra umanității.

Ioana RaduPublicat Sâmbătă, 12 august 2017
2706
 | 4
 | 24
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Elias Ervin
0
AM O ÎNTREBARE.......ACTUALUL MINISTRU DE INTERNE A DEPUS O COROANă DE FLORI LA MORM|NTUL FOSTULUI MINISTRU DE INTERNE ,TOV.POSTELNICU?
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
IQ100
+3
caldura vesnica!
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
ROMANIA TREZESTE-TE
+3
Tiberiu Bica Postelnicu, nepotul fostului ministru de interne Tudor Postelnicu, decedat sâmbătă este unul din miliardarii României. El este cunoscut printre altele pentru tranzacţia din 2005 prin care a vândut peste 10% din acţiunile societăţii de asigurare Asirom fondului american de investiţii QVT Fund. Suma încasată atunci de acesta pentru pachetul vândut a fost de aproximativ 9,5 milioane de euro. El a deţinut, prin intermediul firmei Total Distribution Group SRL, activitatea de distribuţie a ţigărilor produse de Societatea Naţională a Tutunului Românesc, iar în prezent are afaceri în distribuţia de băuturi alcoolice şi în domeniul auto. Omul de afaceri are acţiuni în grupul de firme IATSA, societate desprinsă din Dacia Piteşti. Omul de afaceri este partener de afaceri şi cu fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, se scria anii trecuţi în surse media. Tiberiu Bica Postelnicu are o avere estimată la peste 50 de milioane de dolari si este asociat in nu mai putin de 35 de companii din Romania. Are opt procente din actiuniile Romanian International Bank. A fost asociat cu magnatul Ioan Niculae, la Asirom, dar si-a vandut cota de zece la suta. Impreuna au detinut, prin Total Distribution Group SRL si activitatea de distributie a tigarilor produse de Societatea Nationala a Tutunului Romanesc. Mai e si distribuitor de bauturi alcoolice si, de asemenea, actionar in IATSA, firma desprinsa din Dacia Pitesti.
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
IQ100 @ ROMANIA TREZESTE-TE
+1
deci bidoane securistice; astia au saracit Romania...sper sa aibe un final de viat ca al recent decedatului...macar in fata Implacabilului sa suferea
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Crocodilul
+1
Postelnicu a fost iubit de multi. Capetele seci care se ocupa cu propaganda inca il iubesc.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Bucy Nasecsu
+3
Pacat ca asa de tarziu.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
IQ100 @ Bucy Nasecsu
+1
bine macar ca a suferit
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Zak
+4
Nu credeam sa mai aud de calaul asta sangeros. Sper sa fie pentru ultima oara.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Ion Din Romaia
+1
O MIZERIE! Pentru crimele atroce savarsite in timpul comunismului de el si toti care-l inconjura pe ceausescu, impotriva poporului roman, a stat prea putin! Iadul este prea mic pentru ei!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Zak @ Ion Din Romaia
+8
A avut pensie speciala. Sa nu va mirati.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Ţăranul
+17
Dobitocii dispar ... , pe cale naturală , şi locul acestora în istorie este ocupat de ... canalii ... ! Dumnezeu să-l ierte ... !
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
IQ100 @ Ţăranul
+1
sa nu-l ierte! Dumnezeul vechi testamentar nici nu ierta, iar cel nou testamentar este un produs comercial.
Publicat Luni, 14 august 2017
+Răspunde
Dinca
+7
Nu a fost seful Securitatii ci seful Ministru de Interne, dar pentru voi ce conteaza ca oricum nu stiti istorie si nu intelegeti nimic din ce s-a petrecut in trecut ...
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
van kiparos @ Dinca
+4
Da , aveti dreptate , Postelicu a fost Ministru de Interne .Imi amintesc de el ca era cam strain de limba romana ca si Ceausescu , de alt fel. La un fel de interogatoriu spunea "se intunericea" .Dar poate ca nu e asa grav din moment ce nea Nicu zice "tutulor" , iar un literat a inventat verbul "a dunari" adoptat rapid de unii din zona riverana fluviului.Iesenii inca nu au adoptat verbul " a bahlui" , dar inca nu e timpul pierdut , iar timisorenii ar putea folosi pe " a begai" , chiar daca suna apropiat de "a behai" .Calificativul de calau ce se vehiculeaza pe aici nu stiu la ce si la care perioada se refera . Daca se face referire la decembrie '89 , atunci sa cautam in alta parte : la armata , fie ca ne place sau nu. Revenind la Postelnicu , eu l-am considerat totdeauna un tampit , iar ideea de a instala in mari demnitati asemenea indivizi nu este abandonata nici acum , ca asa-i pe la partidele noastre : ascultare (norma obligatorie la calugari/preoti!), fidelitate , cardasie etc.
Publicat Duminică, 13 august 2017
+Răspunde
Scoala 99
-2
Condoleante doamnei Maria si lui Vlad!
Publicat Sâmbătă, 12 august 2017
+Răspunde
Recomandate
Ministrul Pulifrici
Publicat acum 4 ore şi 48 minute
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 12 ore şi 7 minute
Premierul, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 15 ore şi 8 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Andrei Marga

Ca urmare a lacunelor vieții publice, în România actuală abundă argumentații de neînțeles pentru cineva lucid. Multe sunt de-a dreptul ridicole în raport cu nevoile concrete ale țării.

Andrei MargaPublicat acum 4 ore şi 20 minute