A murit ziaristul şi scriitorul Dan Ursuleanu

Ziaristul şi scriitorul Dan Ursuleanu ( n. 1943), a cărui activitate se confundă practic cu Radio România Actualităţi şi în primul rând cu Radio România Tineret a încetat din viaţă în urma unei lungi şi grele suferinţe. Absolvent al Facultăţii de Filologie a Univesrsităţii din Bucureşti )1965), el a lucrat între 1965şi 1966 la revista «Luceafărul ». Din 1966 şi până în 1989 a fost reporter şi realizator de emisiuni la Programul 3 al Radio România, devenind, alături de regretatul Marius Grozea, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate «voc » ale acestei instituţii publice. « Caravana fanteziei», «Laboratoarele performanţei», «Trecem pe recepţie», «Căutătorii de energie», « Exploratorii lumii de mâine », «Radiobiblioteca SF» – sunt emisiuni de excepţie, ce au purtat semnătura sa.

Un succes remarcabil a înregistrat cu ciclul de emisiuni «Exerciţii pentru acasă», devenite ulterior « Logicon». Era o emisiune interactivă de jocuri ale inteligenţei, teste şi probleme logice, structurată pe tiparul unui concurs de rezolvări cu adiţiune de puncte, ce a avut un imens succes de public, stabilind recorduri de scrisori primite de la ascultători – circa 20.000 anual.

Emisiunea cu care a revoluţionat însă Radioul Românesc a fost «Exploratorii lumii de mâine». Pentru vremea sa, era o demers publicistic de mare curaj, în care se abordau domenii ingrate, greu tolerabile de către regimul politic dinainte de 1989: literatura SF, prezentarea cercurilor de profil din ţară, CNI-stica (Cazuri Neelucidate Încă), ozenologia, domeniile paranormalului etc. O performanţă de seamă a fost apreciată rubrica de Teatru SF ( 20-25 minute săptămânal), cu participarea unor mari actori, în regia unor valoroşi regizori al Radioului, în frunte cu Cristian Munteanu.

În 1990, el devine director şi purtător de cuvânt al RadioTeleviziunii Române. Între 1990 si 1996 a fost director la direcţia Secretariat General Radio. Dan Ursuleanu este cel care a înfiinţat postul de Radio Antena Bucurestilor. Dupa 1996 a devenit redactor şef al Redacţiei Jocuri, Concursuri, Divertisment – Tineret, Copii.

Este şi autorul a 200 de emisiuni de teatru de divertisment şi al emisiunilor de Revelion de la Radio România. Autor de cărţi de versuri pentru copii şi de umor, publicate înainte de 1989, a scris în ultimii ani câteva volume ce urmează să vadă curând lumina tiparului. Este vorba de patru dicţionare rebusistice, un volum de versuri, «Sustrageri de la asemănare», un altul de proză umoristică intitulat «Comedia salvează România» şi o enciclopedie dedicată «Câinelui în istoria civilizaţiei».

Dan Ursuleanu va fi înhumat marţi, 5 martie, la Cimitirul Bellu din Capitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.