A „tranzacționa” sau a nu „tranzacționa” dosare: Grecia vs România

Dragoş Rişcanu, patron al firmei Omnis Group, îi adresează o scrisoare șefei DNA în care solicită să înceteze „tranzacționarea” și „protejarea” corporației Microsoft în detrimentul statului român, dând ca exemplu ce se întâmplă într-o altă țară. „În urma actelor de corupție comise de Siemens în Grecia, Siemens a cerut formal scuze poporului grec, a fost de acord să renunțe la plăți restante, și să plătească Greciei sume importante de bani, atât în investiții, cât și în numerar”, spune omul de afaceri.

Iată scrisoarea:

Stimata Doamna

Procuror Sef DNA,

Va solicitam prin aceasta scrisoare, in numele Statului ROMAN si a cetatenilor sai :

SA INCETATI CU EFECT IMEDIAT „TRANZACTIONAREA” SI PROTEJAREA CORPORATIEI MICROSOFT IN DETRIMETUL STATULUI ROMAN SI A CETATENILOR SAI

In urma actelor de coruptie comise de Siemens in Grecia, Siemens a cerut formal scuze poporului grec, a fost de acord sa renunte la plati restante, si sa plateasca Greciei sume importante de bani, atit in investitii cit si in numerar.

Ministrul de Finante grec, care a fost corupt de Siemens, a fugit in Germania unde se ascunde si in prezent de teama autoritatilor din Grecia.

Guvernul Greciei a apreciat formal faptul ca noua conducere a Siemens, a actionat in conformitate cu legea si spiritul unei colaborari bazate pe respect reciproc.

Autoritatile americane au identificat fraudele si actele de coruptie comise de Siemens, si au obligat Siemens la plata unor prejudicii de aproximativ 1,5 miliarde EURO.

Siemens a solicitat autoritatilor din Germania sa actioneze in urma propriilor investigatii interne. Mai multi directori generali in frunte cu Presedintele Bordului de Administrare al corporatiei Siemens au fost arestati.

In Romania, Microsoft impreuna cu Siemens au corupt mai multi ministri si inalti functionari de stat, incepind din anul 1996, pina cind au fost denuntati de Siemens.

In conformitate cu legea si spititul unei bune colaborari intre Romania si Siemens, Microsoft a fost denuntat de Siemens in anul 2011, in atentia DNA, pentru comiterea mai multor ilegalitati, deosebit de grave (frauda, coruptie, albire de bani, etc.).

Bill Gates este in continuare Presedintele Bordului de Administrare al Microsoft, isi pastreaza decoratia primita de la Presedintele Traian Basescu si Primul Ministru Calin Popescu Tariceanu, in timp ce DNA ne informeaza ca Microsoft ajuta DNA sa investigheze fraudele pentru care Microsoft a fost denuntat de Siemens.

Astzi Romania datoreaza zeci de milioane de euro in licente neplatite Microsoft, angajatii Siemens si Microsoft sunt liberi si in posesia banilor furati din fondul de mita, provenit din fonduri publice, respectiv taxele platite de noi toti.

Microsoft si Siemens nu si-au cerut scuze, nu au platit pentru faptele lor, nu recunosc prejudiciile aduse statului si poporului Roman, si continua sa fie protejati de DNA, in cunostinta penala de cauza, referitor la ilegalitatile comise de catre
acestia incepind din 5 Septembrie 2005 (Dosar 216/P/2005).

Am luat la cunostinta din presa, ca DNA „TRANZACTIONEAZA” tergiversarea intentionata a investigatiilor astfel incit sa poata fi invocata prescrierea faptelor.

DNA a inceput „investigatrea” si TRANZACTIONAREA fraudelor comise de Microsoft in asociere cu alte companii
din Romania in data de 5 Septembrie 2005, la cererea expresa a Ministrului de Finante Sebastian Vladescu si a Primului Ministru Calin Popescu Tariceanu. In urma investigatiilor DNA, Primul Ministru a considerat necesar sa il invite pe Presedintele Microsoft pentru a fi decorat.

Dosarele investigate, incepind din 2005 pina in prezentul mereu continuu, de DNA referitor la fraudele Microsoft sunt un exemplu de TRANZACTIONARE.

Va solicitam in numele Statului Roman si a noastra, cetatenii platitori de taxe ai acestei tari, sa urmati exemplul Greciei si sa va asigurati ca Microsoft si asociatii acestora vor fi obligati sa isi recunoasca faptele, sa isi ceara public scuze poporului Roman, si sa isi asume prejudiciile create prin actele lor ilegale si
criminale.

Cu stima,

Dragos Riscanu

Știre REUTERS:

Grecia a fost de acord să incheie disputa în legătură cu presupusele mite plătite de conglomeratul industrial german Siemens, printr-un acord în valoare de 270 de milioane de euro (358,37 milioane de dolari), a declarat că ministerul de finanțe al țării.

Conform unui alt proiect de acord, aprobat de cabinetul grec joi seara, Siemens va plăti Greciei suma de 90 de milioane de euro în numerar, si va investi încă 100 de milioane de euro în filiala sa din Grecia Siemens Hellas și va renunta la 80 de milioane de euro din creanțe împotriva statului elen, spus ministrul in declarația sa.

Siemens va investi, de asemenea, încă 60 de milioane de euro, în Grecia, pentru a stabili o fabrică care utilizează mai mult de 700 de persoane, potrivit declarației. Tranzactia este supusa aprobarii parlamentare.

Siemens a refuzat sa comenteze.

Acordul, dacă va fi aprobată de parlament, va pune capăt unei dispute care a tensionat relațiile greco-germane de ani de zile, într-un moment în care Grecia depinde de sprijinul financiar german, pentru a evita un faliment haotic și a da startul economiei sale aflate în dificultate.

Procurorii greci au urmărit managerii filialei din Grecia a Siemens pentru presupuse plăți de finanțare la partide și luare de mită ilegale pentru a obține contracte guvernamentale, unele dintre ele legate de Jocurile Olimpice de la Atena din 2004.

„Siemens a cerut ca preambulul acordului sa includa o cerere scrisa, in care Siemens isi cere scuze publice pentru poporul grec, parlamentului și guvernului”, a declarat ministerul finanțelor.

In conformitate cu termenii acordului, Grecia este în scădere orice pretenție față de Siemens și recunoaște că noul său grup de gestionare a cooperat pentru a investiga acuzațiile de corupție. În acord, cu toate acestea, nu acoperă eventualele cheltuieli de drept penal, a adăugat acesta.

Siemens a fost confruntă cu acuzații de luare de mită în mai multe țări, iar în decembrie procurorii din SUA au acuzat opt foști directori ca au plătit 100 milioane $ în mită pentru mai mult de un deceniu pentru oficialii din Argentina pentru a ii ajuta
la câștigarea unui contract de 1 miliard $ pentru a produce cărți de identitate naționale.

Un fost ministru grec a recunoscut că a acceptat bani pentru partidul său de la Siemens la sfârșitul anilor 1990. Trei
manageri ai filialei greacă Siemens, inclusiv directorul executiv-șef al Siemens Michalis Christoforakos, a fost acuzat, dar a fugit în străinătate și a evitat retinerea de către autoritățile elene.

În anul 2009, Curtea Constituțională a Germaniei a respins o cerere de extrădare in grecia pentru Christoforakos.

Știrea Reuters în engleză

Greece has agreed to settle a row over alleged bribes paid by German industrial conglomerate Siemens in a deal worth 270 million euros ($358.37 million), the country’s finance ministry said.

According to a draft agreement approved by the Greek cabinet late on Thursday, Siemens will pay Greece 90 million euros in cash, invest another 100 million euros in its Greek subsidiary Siemens Hellas and write off 80 million euros of claims against the Greek state, a ministry statement said.

Siemens may also invest a further 60 million euros in Greece to set up a factory employing more than 700 people, according to the statement. The deal is subject to parliamentary approval.

Siemens declined to comment.

The deal, if approved by parliament, will put an end to a row that has soured Greek-German relations for years, at a time when Greece depends on German financial support to avoid a chaotic bankruptcy and kickstart its ailing economy.

Greek prosecutors have pursued managers of the Greek subsidiary of Siemens for alleged illegal party financing and bribery payments to secure government contracts, some of them related to the Athens 2004 Olympic Games.

„Siemens has asked that the preamble of the accord include a written, public apology to the Greek people, parliament and government,” the finance ministry said.

Under the terms of the deal, Greece is dropping all claims against Siemens and recognises that its new management has cooperated to investigate the corruption charges. The agreement, however, does not cover possible criminal law charges, it added.

Siemens has been facing allegations of bribery in several countries and in December U.S. prosecutors charged eight former executives with paying $100 million in bribes for more than a decade to Argentina officials to help win a $1 billion contract to produce national identity cards.

One former Greek minister has admitted he accepted money for his party from Siemens in the late 1990s. Three managers of Siemens’s Greek subsidiary, including its then-chief executive Michalis Christoforakos, were charged but slipped abroad and avoided the Greek authorities’ grasp.

In 2009, Germany’s Constitutional Court rejected a Greek extradition request for Christoforakos.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.