Aburitorul Tudorel Toader

Cine mai crede că Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei, nu este omul Sistemului înseamnă că este ori foarte naiv, ori chiar el face parte din aceste structuri de care sîntem cu toţii din ce în ce mai dependenţi. Are omul ăsta un talent de a ne aburi, încît abia după două-trei ore ne dăm seama că am fost traşi pe sfoară şi că am fost îngrozitor de proşti că am crezut ce spune.

De fapt, chiar asta înseamnă „abureală”. Nu căutaţi în DEX, că nu veţi găsi această definiţie decît, cel mult, într-un dicţionar de argou, cu sensul de „minciună, păcăleală” sau chiar ca sinonim al preludiului sexual. Cu adevărat, „abureală” înseamnă să duci pe cineva cu vorba, amăgindu-l, crezînd prost, pînă cînd îţi vezi sacii în căruţă.

Cam asta face cu noi toţi şi Tudorel Toader chiar de cînd a fost numit prima oară ministru al Justiţiei de către alianţa PSD-ALDE! Ne abureşte continuu. Aşa a făcut şi după Ordonanţa 13, cînd CCR a constatat că Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr au încălcat Constituţia.

Ne amintim cum o ţară întreagă a urmărit cu sufletul la gură conferinţa de presă a lui Tudorel, aşteptînd ca acesta să pronunţe propoziţia care să-i trimită acasă pe cei doi, iar el, după mai bine de o oră, ne-a spus că lucrurile rămîn la fel, urmînd să se facă un audit extern! Şi, tot aşa, după „control”, ne-a spus că mai e nevoie de ancheta Inspecţiei judiciare din cadrul CSM, urmînd să anunţe măsurile dispuse pe 11 august. Cu doar cîteva zile înainte de expirarea termenului, tot Tudorel ne-a spus că se amînă decizia pînă în octombrie!

La fel a făcut şi cu alianţa PSD-ALDE, căreia i-a promis că la sfîrşitul lunii martie va aveni cu proiectul de lege pentru modificarea Codurilor penal şi de procedură penală. Acum le-a comunicat că se amînă pînă pe 24 august.

Asta este ceea ce numim în limbajul popular „ABUREALĂ”! Tudorel Toader ne duce pe toţi de nas, ne amînă din aproape în aproape, ca pe nişte copii naivi ce cred orice le-ai spune, iar el îşi vede de treabă şi de îndeplinirea ordinelor primite de la Sistemul din care face parte!

Iar noi, ca orice naiv, deh!, îl ţinem pe scaunul de ministru, cu maşinuţa de lux la scară, cu coroniţa de demnitar pe căpuţ, cu toate poftele împlinite şi aşteptăm ca primăvara să devină vară, apoi ca vara să se transforme în toamnă pentru ca Tudorel să ne dea ce ne-a promis!

Dar să nu se creadă că noi spunem că Tudorel Toader n-ar fi un om de cuvînt. Nici vorbă! Din contră, el îşi ţine absolut toate promisiunile, fără să se abată deloc de la ele. Numai că nu este vorba despre ceea ce ne-a promis nouă, ci altora, pe care noi nu merităm să-i ştim! Aceia au stele multe pe umeri, au pensii babane, dublate de salarii uriaşe, îşi fac concediile în Seychelles, nu ca noi, la Eforie. Faţă de aceia, Tudorel al nostru este loialitatea întruchipată, statuia cuvîntului dat, personificarea primisiunilor ţinute!

Faţă de noi, Tudorel este doar Aburitorul, un personaj care ne promite exact ceea ce vrem să auzim şi care ne serveşte totdeauna un platou de amînări nelimitate. Între timp, în presă apar documente care confirmă existenţa Binomului SRI-DNA, sentinţe aranjate în anumite birouri, supravegheri video şi audio în celule arestaţilor sau în băile lor de acasă – lucruri care nu ştiu de ce se pierd şi nu mai ajung la urechile ministrului Justiţiei. El, vorba ceea, n-aude, n-a vede!

De-asta spun că are omul ăsta un talent de a ne aburi, încît chiar ar merita supranumele acesta care-l poate pune definitiv pe panoplia eroilor: TUDOREL ABURITORUL, adică acela care ne duce mereu cu zăhărelul, fără ca noi, fraierii, să ne prindem că sîntem păcăliţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.