Acad. Marius Andruh nu a publicat niciun volum de specialitate

Furtuna stârnită de acuzaţia adusă lui Victor Ponta potrivit căreia şi-ar fi plagiat lucrarea de doctorat a adus în prim-planul actualităţii şi numele lui Marius Andruh, membru titular al Academiei Române, care este, totodată, şi preşedinte al CNATDCU – Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, post în care a fost desemnat de fostul ministru al Învăţământului, Daniel Funeriu, despre care gazetarii de la „Ghimpele” scriu că ar fi bunul său prieten. Departe de noi de a contesta competenţele acad. Andruh, însă curiozitatea specifică gazetarilor ne-a determinat să încercăm să aflăm ce volume sau tratate de specialitate a publicat cel ce a devenit, în iunie 2001, membru corespondent al Academiei Române, iar din aprile 2009 membru titular. Este vorba, cum se ştie, de un statut superior, consistent calitativ, celui de cadru didactic universitar, iar dintr-o atare perspectivă ar fi interesante de cunoscut recomandările pe baza cărora el a fost admis în cel mai înalt for ştiinţific al ţării. Ca urmare, am dat căutare pe google.ro şi surpriza a fost incredibilă: în dreptul numelui Marius Andruh am găsit o prezentare de trei rânduri şi un cuvânt, iar la rubricile „Lucrări ştiinţifice” şi „Lucrări” – NICIO MENŢIUNE! Faptul ne-a şocat, dat fiind că este vorba, cum spuneam, de un academician, despre care, chiar dacă este încă tânăr (s-a născut în 1954!), se presupune că are deja O OPERĂ CE POATE FI ACCESIBILĂ ŞI PUBLICULUI LARG, DACĂ ÎL INTERESEAZĂ AŞA CEVA.

Am crezut că poate fi o scăpare pe Google, deşi în alte cazuri el este foarte bogat în date, şi am căutat CV-ul propriu al acad. Marius Andruh. L-am găsit, este cuprinzător şi impresionant în date referitoare la activitatea sa universitară, la diferitele misiuni pe care le-a avut la facultăţi de Chimie din străinătate. Nu am prea înţeles cum şi-a luat gradele universitare, dar asta nu interesează aici. Există şi precizarea că a redactat 176 de studii sau referate. Am găsit şi lista lor: este vorba de colaborări la publicaţii româneşti – Revista Română de Chimie, Analele Universităţii Bucureşti etc. – sau străine de profil. Dintre acestea, mai puţin de 10 sunt semnate doar de el; celelalte până la 176 sunt semnate de el şi de cel puţin alte trei persoane! Nu ne-am putut da seama dacă fiecare contribuţie este cuantificată în capitole, pagini ori caractere.

Coautoratul la manuale de Chimie de liceu este un alt capitol consistent al activităţii acad. Marius Andruh, care este şi preşedinte al Secţiei de Chimie a Academiei Române, secţie ce are patru membri corespondenţi şi şase membri titulari, între care se află şi preşedintele Academiei, Ionel Haiduc, autor a 9 (nouă) volume de specialitate, apărute în română, poloneză, engleză şi greacă. Astfel, alături de Ion Baciu, Liana Avram sau Daniela Bogdan, acad. Andruh a elaborat manualele de Chimie pentru clasa a IX-a; clasa a XII-a (în trei variante); cât şi Problemele de Chimie pentru clasele a IX-a şi a X-a. Se găsesc de vânzare la Librăria Sadoveanu din Capitală, cât şi online pe okazii.ro sau librăriile online, uneori cu reduceri. Aviz amatorilor! „Am vrut ca în manualele de chimie să prezint esenţa, clar şi sistematic, pentru toţi elevii. Cei care vor mai mult, pot să găsească suficiente informaţii şi în altă parte. Cred că manualele la care AM FOST COAUTOR (subl. ns.) sunt printre cele mai puţin încărcate”, declara el pentru www.scoalaedu.ro.

Cu aceeaşi ocazie am aflat că Marius Andruh şi-a dat doctoratul în 1988, conducătoarea tezei fiind reputata chimistă Maria Brezeanu, membră a Academiei Române. Este autoarea a peste 200 de lucrări ştiinţifice apărute în ţară şi străinătate; a publicat sub semnnătură proprie 13 cărţi şi un tratat de specialitate; a obţinut şi 20 de brevete de invenţie, dintre care unele s-au transpus în practică! Să mai dăm un exemplu: acad. Cristofor Simionescu, specialist tot în chimie. A scris peste 16 cărţi şi studii proprii publicate în volume. Deşi se zice că ar fi coordonat faimoasa lucrare de doctorat a Elenei Ceauşescu, acad. Cristofor Simionescu a fost destituit din postul de rector al Politehnicii din Iaşi după ce, în 1976, într-o discuţie cu ambasadorul Erwin Wickert (din partea RFG) a făcut-o „incultă şi analfabetă” pe Elena Ceauşescu! Nu ştim de ce nici atunci şi nici ulterior Marius Andruh nu şi-a publicat teza de doctorat, ce zace poate în arhiva facultăţii, plin de praf.

În fine, mulţi avizaţi susţin că în alegerea lui în Academie ar fi contat extraordinarele calităţi de universitar, pe care nu i le contestă nimeni. Totuşi, dacă ar fi aşa, nu înţelegem de ce alte câteva zeci de profesori universitari nu au primit aceleaşi onoruri la fel de repede? Mă gândesc, de pildă, la profesorul Nicolae Manolescu, dascălul atâtor generaţii de filologi, un universitar foarte îndrăgit şi cu O OPERĂ IMPRESIONANTĂ, care rămâne de ani buni membru corespondent. La fel stau lucrurile cu un alt universitar, Florin Manolescu, simplă potriveală de nume!, şi el foarte iubit de studenţi, autorul unor cărţi fundamentale despre Enciclopedia exilului literar românesc şi despre Caragiale. Sunt, cum se vede uşor, oameni cu OPERĂ. Dar, s-o spunem pe şleau: se pare că, mai nou, coteriile au cucerit Academia Română!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.