Academia Română filiala din Cluj a cotizat la traiul îndestulat al profesorului Mircea Dumitru

Mergând pe firul anchetei și imensului scandal legat de implementarea defectuoasă a unor proiecte finanțate din fonduri europene în care cap de afiș este fostul şef al AJOFM Cluj, Daniel Don, jurnaliștii locali ajung și la alte personaje celebre. Chiar la actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru.

Gazeta de Cluj a scris recent că în calitate de expert pe termen lung (avută în proiectele POSDRU), Mircea Dumitru ”şi-a depus în mod onest declaraţiile de avere şi de interes la Academia Română, Filiala Cluj, dar că această instituție a încadrat declaraţia sa la categoria finanţări interne UEFISCDI (granturi), nu la fonduri externe UE (POSDRU). Cu alte cuvinte, dispărea legătura dintre informațiile prezentate de acesta în declarațiile sale şi proiectul/ proiectele pentru care a fost remunerat. Filiala Cluj a uitat, însă, să acopere calitatea (de expert pe termen lung- POSDRU) în care Mircea Dumitru şi-a depus declaraţia de avere şi cea de interese”, relatează Gazeta de Cluj.

”De la Filiala Cluj a Academiei Române a încasat 42,000 RON, aproape jumătate din veniturile realizate ca profesor (103,000 RON) al Universităţii din Bucureşti. În mod legal, niciun angajat public nu poate lucra mai mult de 12 ore pe zi lucrătoare (adică, pe lângă norma de bază, de profesor universitar în cazul lui Mircea Dumitru, încă 4 ore). În mod legal, pe proiectele POSDRU, salariul lunar maxim pentru 4 ore lucrate pe zi este de aproximativ 6,000 RON. Matematic, Mircea Dumitru a lucrat cel puţin şapte luni la Filiala Cluj pe proiect(e) POSDRU. El a fost, astfel, angajat la Filiala Cluj înainte de mijlocul anului trecut.

În iulie 2015, Adrian Curaj, predecesorul său ca ministru al Educaţie, a intenționat să transforme Academia Română într-un AJOFM printr-un proiect – de formare – în valoare de 18,000,000 RON, depus în parteneriat de UEFISCDI, pe care îl conducea la acea vreme, şi Academia Română, (Filiala Cluj pe moment). Proiectul prevedea formarea şi furnizarea de servicii şi competenţe administrative la nivelul întregii Românii. Era copia la nivel academic şi la scară naţională a modelului implementat de Daniel Don, în parteneriat cu Academia Română, Filiala Cluj, şi cu Asociaţia InceptusRomânia, la Cluj şi în judeţele vecine. Proiectul a fost – totuşi – respins”, conform Gazeta de Cluj.
Astfel, întrebarea pe care jurnaliștii locali o pun este: ”a fost Mircea Dumitru un pion sau un inginer în această construcţie?”
Gazeta de Cluj dă și un posibil răspuns pe care îl leagă tot de cazul Don: ”În noiembrie 2015, Daniel Don a fost arestat. În decembrie 2015, Gazeta de Cluj a dezvăluit asocierea sa cu Academia Română, Filiala Cluj. Peste 60% din proiectele incriminate de procurorii DNA implicau Academia Română, Filiala Cluj. Un sistem se prăbuşea”.

În martie 2016, Daniel Don a fost trimis în judecată pentru un prejudiciu (personal) estimat la 3,500,000 RON. Era de patru ori prejudiciul pentru care fusese arestat pe 13 noiembrie 2015. Patru zile mai târziu, Adrian Curaj a depus jurământul ca ministru al Educaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.