Academicianul Leon Dănăilă: ”Sigur o să fiu de folos mai mult oamenilor decât până acum”!

Atunci când PNL i-a propus celebrului neurochirurg Leon Dănăilă, cel mai îndrăgit academician, să candideze pentru prima poziție a liberalilor la Senat, iar acesta a acceptat, multă lume a fost luată prin surprindere. Omul care practic a salvat viața unui oraș întreg, deținând un record mondial pentru faptul că de-a lungul carierei sale a operat peste 40.000 de oameni, este decis să ofere un alt model actualei clase politice. Se oferă pe sine. Și pe alții care îi seamănă, dar care nu ajung în lumina reflectoarelor nicicând. Este o premieră pentru România. Ce promite omul care nu a făcut niciodată politică, dar și-a dăruit oamenilor dragostea sa? Să fie și mai mult de folos oamenilor decât până acum.

– Ce este mai prețios: timpul medical sau timpul politic?

– Amândouă sunt importante, să știți. Pentru mine activitatea medicală a fost mai importantă. Am fost, să știți, solicitat să devin ministru al Sănătății cu ani, mulți ani în urmă, și am refuzat. Am spus că nu pierd timpul în Ministerul Sănătății, unde nu poți să realizezi nimic pentru oameni. Eu mai bine stau, operez și ajut oamenii. Fiindcă iarăși revin la iubirea față de oameni, dragostea față de oameni, dorința de a-i face bine. Când vine un om paralizat, când vine un om aproape în comă, când vine un om aproape mort și îl operez, și se duce, după trei, patru săptămâni, acasă, pe picioare, e o satisfacție nu numai pentru el, dar și pentru mine. E o satisfacție cu totul deosebită. De aia lumea mă oprește pe stradă tot timpul să stea de vorbă cu mine. Acum, de când cu politica asta, toți strigă în urma mea: domnul doctor, vă votăm, vă votăm! Oameni sunt foarte drăguți, foarte amabili și, dacă-i iubești, sunt amabili și eu îi iubesc foarte mult, dar și ei sunt cu trup și suflet față de comportamentul meu și față de mine. Față de mine, în general.

– Ați devenit membru PNL? V-ați înscris în partid?

– Da, sunt acuma, de o săptămână.

– Cum de v-a venit ideea, de ce ați acceptat, cum au venit ei să vă facă propunerea, cu cine ați vorbit, cine v-a cucerit?

– Am acceptat prin faptul că știu că PNL-ul are antecedente foarte benefice. De când a apărut omul au fost și idei liberale. Aceste idei liberale, în antichitate, au avut o dezvoltare foarte mare și în ultimul timp la fel. Până când la noi în țară, dacă mă refer așa, la 1868, primii cu concepții liberale, care au intrat la guvernare, au fost Kogălniceanu, Ghica și au fost și alții, vedeți, de-atunci domină această idee și este foarte importantă. Până când, în 1875, s-a format Partidul Național Liberal. A avut o doctrină foarte bună. Nu că aș urî partidele celelalte, că toate, cred eu, că urmăresc în ultimă instanță să ajute țara aceasta și să facă ceva pentru ea. Dar fiindcă a venit și mi-a propus și cunoscând această doctrină liberală ca fiind foarte benefică pentru omenire și pentru oamenii din țara noastră și coincizând cu tendințele mele de a ajuta oamenii, am zis că e foarte bine să merg și pe linie politică să ajut oamenii. Deci în ambele direcții dacă mergi, poți să ajuți și pe linie politică și profesională. Eu am pus condiția asta, să mă lase, să am timp să mă duc dimineața, totuși, să fac o operație, să mă ocup de pacienții respectivi. Mi-au promis că da, eu așa cred. Dar nu știu dacă o să ies după alegerile astea. Știți că sunt niște alegeri, eu n-am experiență politică, dar, totuși, sper că oamenii să fie înțelepți, că pentru ei eu lupt, pentru ei, eu pe ei vreau să-i ajut. Eu pentru mine nu vreau bani, nu vreau avere. Nici nu am și n-am să mai fac. Eu pentru viața mea spirituală, să mai am eu satisfacție spirituală că am ajutat oamenii acestei țări. Din cauza aceasta m-am și întors, eu care am fost plecat în diferite țări, mi-au propus să rămân acolo. Și n-am rămas, am refuzat. Eu am învățat acolo și m-am întors și am aplicat în țară la noi tehnicile operatorii și am făcut mult pentru această țară.

– Cum veți combina profesionalismul cu activitatea politică, cum v-ați gândit?

– Cu muncă mai multă. Cu muncă mai multă, da, se poate. Eu așa cred. Da, pentru oameni. Eu îi iubesc foarte mult și o să îmbin, sigur că da, se poate, se poate, totul se poate, să știți doamnă. Eu nu am negat niciodată că se poate. Totul este posibil.

– În cine aveți încredere în PNL?

– Mă întrebați niște lucruri foarte…

– Concrete.

– În primul rând, domnul Bușoi, care a venit la mine și m-a cooptat și mi-a explicat niște lucruri. E foarte drăguț și e tot medic. Și el tot PNL-ist. Doamna Gorghiu, la fel, este foarte drăguță. Pe ăștia care îi cunosc deja, dar nu-i cunosc pe toți. Eu cred că toți sunt foarte buni și sunt oameni care nu sunt implicați în probleme din-astea dificile, cu care se confruntă și despre care văd eu la televizor că foarte multă lume este afectată.

– V-a explicat, v-a vorbit și despre doctrină, despre programul electoral al PNL?

– A fost foarte drăguț, a fost tot timpul cu mine. Am dat declarație de avere, mi-a spus că o să am niște treabă. Am avut și aseară o întâlnire la televiziune, nu știu dacă ați văzut. O să mă mai cheme. El mă ține la curent telefonic cum se derulează campanie și dacă e nevoie de ceva, de o reuniune din aceasta. Duminică, probabil, mi-a spus că o să fie un miting. Nu știu unde, în Piața Victoriei sau în Piața Universității. Sigur că o să mă duc și particip și eu, fiindcă o să mă adresez oamenilor pe care îi iubesc. Și o s-o fac pentru ei, eu nu pentru mine fac așa ceva. Nu fac politică pentru mine, fac pentru ei. În dubla mea activitate profesională și politică cred că o să realizez ceva mai mult pentru ei, pentru oameni. O să fie mai greu ceva pentru mine, dar se poate, totuși.

– Poate fi România operată pe creier de acolo, din Senat?

– România este o țară care poate să fie vindecată. E bolnavă pe alocuri, știți? Dar cu timpul, nu imediat! Și dacă sunt oameni care să știe să trateze racilele care sunt și există în societatea românească. Și sunt! Există, noi avem oameni foarte capabili. Noi avem oameni din toate punctele de vedere. Nu numai medici, avem și politicieni. Politica este o știință foarte grea, e o știință care e accesibilă numai acelora care vor și o profesie foarte bună și știu să facă o politică foarte bună. Astfel încât se pot opera și înlătura din această țară toate racilele care există. Dar cu timpul, nu imediat! Noi nu facem promisiuni. Gata, dacă venim la guvernare și îndreptăm toate racilele care există în România. Nu se poate așa ceva. Vor trece ani de zile. Dacă în 26 de ani, la Ministerul Sănătății, fiindcă eu la ăsta mă pricep, nu s-a făcut mare lucru, aproape nimic, să zic așa, n-o să venim noi, acum, să promitem că într-un an de zile sau cât o să stăm noi, așa, politic, o să îndreptăm racilele care există. Nu numai aici, ci în toate ministerele. Țara noastră, în fond, e o țară mai săracă, e o țară lipsită de industrie. Iar banii vin din industrie. Dacă țara noastră nu are industrie, este distrusă sau a mai rămas foarte puțină industrie, și sursa banilor, bugetul, este de acolo, iar toți vor bani: la sănătate vor bani, la învățământ vor bani, la apărare vor bani. Fără bani… La cercetare la fel, peste tot este nevoie de bani. Dar oamenii trebuie să înțeleagă că statul ăsta român are și el un buget anume din care poate să dea: mai ia de acolo, pune de acolo… Dar trăim și din împrumut. Mi-e frică așa, pe de-o parte, fiindcă să luăm bani din împrumut, să dăm la oameni? Pe mine și excluderea taxelor care a fost propusă m-a impresionat foarte negativ. Și așa nu aveam bani, dacă mai excludem și taxele alea de televiziune, care s-au anunțat? Dar poate că politicienii au alte vederi decât ale mele și știu ei ce fac.

– Ați spus mai demult jurnaliștilor că nu vreți să fiți ministru al Sănătății, dar vă veți duce la Comisia pentru Sănătate. Și, dacă veți fi ales, v-ați gândit ce propuneri veți face? Care sunt proiectele legislative pe care le veți scrie sau le veți susține?

– Nu pot să spun. Dar trebuie făcute niște lucruri foarte clare. Ministerul Sănătății, în primul rând, trebuie să aibă în vedere că există două categorii pe care trebuie să le protejeze: latura preventivă și latura curativă. Oamenii bolnavi și prevenția. Prevenția e foarte importantă. Trebuie dați bani și colo și colo. Acuma, trebuie tăiate felii foarte clare. Trebuie să ai o claritate. Nu când vin miniștrii la Sănătate discută numai banii care sunt pe compensate, pentru medicamente. Fiindcă de acolo, având legătură cu firmele, au de unde stoarce și pentru buzunarele lor. Din cauza aceasta nu s-au făcut progrese în domeniul acesta al Sănătății. Dar eu știu că, de o jumătate de secol de când eu funcționez în sănătate, aceleași lucruri au fost puse pe tapet și aceleași lucruri au fost promise și aceleași lucruri au rămas nerezolvate. Așa încât, știind ce poate fi rezolvat, știind ce nu s-a rezolvat până acum, fiind un om necorupt și un om competent, aș putea poate face față. Și, chiar dacă am refuzat eu la Ministerul Sănătății, nu e un lucru imposibil pentru mine. Ceva trebuie făcut. Dar să fie oameni foarte buni, să nu fie corupți și să fie competenți, foarte competenți.

Un om foarte competent nu poate să fie corupt și să lupte pentru latura materială, să-și adune bogăție pentru el. Cât poate să mănânce, cât poate să se îmbrace, cât poate, în sfârșit, pentru ce-o face, o aduna atâția bani? Eu, drept să vă spun, am ce mânca, am ce îmbrăca cu salariul care îl am de 3000 de lei. Mi-ajung, în sfârșit! Nu-mi ajung pentru publicații, pentru cercetare și pentru activități din acestea academice, care sunt foarte importante pentru a duce România pe un plan mai superior. Eu am vrut să arăt că în România există și oameni care fac ceva. Din cauza asta sunt citat și sunt solicitat să scriu. Și din America, doi americani, unul din Boston și unul din Chicago au publicat câte un tratat de neurochirurgie. Mi-au scris să le trimit câte un capitol. Nu știu de unde mă cunosc, eu nu-i cunosc. Am scris capitolul, au apărut și cărțile. Adică și noi, românii, putem să intrăm și noi pe planul acesta, pe făgașul internațional. Avem oameni foarte competenți. Dar nu numai în medicină, în toate domeniile. Și care se pot afirma. Oameni foarte buni. Noi am putea deveni competenți pe plan internațional foarte bine.

– Acum stau și mă întreb, oare câți dintre cei care sunt candidați PNL sunt la fel ca dumneavoastră? Și știu că ați scris chiar un studiu despre conștiință. Și dacă v-ar ruga cineva acum să scrieți despre conștiința politicianului român, ce ați scrie, care ar fi ideile principale?

– Ideile pe care le afirmă sunt bune dar, practic, nu știu ce-o să poată realiza. În psihologie, așa se spune, că nu iei în considerație un om, nu-l judeci după ce afirmă, ci după rezultatele acțiunii. Astea sunt cele mai bune criterii. Sau există niște teste care se aplică la bolnavi. Teste de inteligență, de judecată, de raționament. S-au aplicat însă testele respective la premianți nobili, la oameni foarte mari. Și au ieșit sub limită, să știți. Testele n-au valoare. Ceea ce realizezi are valoare, asta are valoare! Deci, rezultatul acțiunii. Să o să vedem rezultatele acțiunii.

– Atunci când liberalii au decis să vă propună să fiți primul la Senat, v-a surprins decizia lor sau deja vă gândeați că din politică se pot influența lucrurile și schimba ele așa cum vă doriți și dumneavoastră, în folosul oamenilor?

– Nici nu mi-am dat seama, doamnă. Că sunt primul, nici nu știam unde primul. Primul… habar n-am, zic!

– Când a venit propunerea lor, nu vă gândeați la politică?

– Nu. Nici vorbă.

– Și cât timp v-ați gândit la răspuns?

– Câteva secunde.

– Reacție rapidă.

– M-am gândit să fac ceva pentru oameni intrând și în politică. N-o fi politica asta chiar atât de complicată. Un om care-i foarte, foarte bun profesional… Eu nu mă laud, dar sunt, am puterea să spun că sunt. Din punct de vedere profesional, am făcut mult pentru țara românească. Cum îmi spunea cineva: domnule, dumneavoastră ați făcut foarte mult pentru țara românească, ați scăzut mortalitatea, ați scris, vă cunosc cei din străinătate, vin la dumneavoastră pentru consultații, dar țara românească ce a făcut pentru dumneavoastră? Și-am spus: nimic. Așa a apărut și-n ziar.

– Da, e o decizie foarte interesantă. O să vă urmărim de asemenea noi, jurnaliștii, și cariera politică. Nu ne-ați spus prea multe despre conștiința politicianului român. Cum ați opera conștiința, ce ați pune acolo? Ce credeți că lipsește?

– Am scris și un capitol, mi-au cerut din străinătate chiar și un capitol despre conștiință. În una din cărțile respective am și publicat despre conștiință. Am studiat și procesele astea psihice. Eu, făcând și o facultate de psihologie, sunt versat, nu mă avânt așa să scriu. Fiindcă problema conștiinței a fost cercetată de medici, de psihologi, de matematicieni, de literați, de toate categoriile, de preoți, de oricine a fost preocupat de această problemă a conștiinței. Ce este această conștiință? Este ceva deasupra tuturor, este ceva care încă nu este lămurit prea bine, să știți. Omul are, începând cu Freud care a spus că în cortexul cerebral…

– Stați un pic, să revenim la politicienii români, observ că sunteți foarte diplomat și nu vreți să intrați așa abrupt în politică.

– N-am venit în contact până acuma și nu i-am judecat. Eu cred că au tendințe bune și conștiința lor n-o să fie pe bază mincinoasă. Să spunem drept lucrurile, nu? Că mulți promit când vin la… când sunt propuși: domnule, o să fac și o să dreg. Au făcut ceva? N-au făcut nimic.

– Dumneavoastră ce promiteți?

– Eu nu promit nimic. Nu știu. N-am mai fost în politică, nu promit nimic. Să văd cum stau lucrurile. Promit că o să ajut oamenii, dar cum? Nu știu.

– O să vedeți concret atunci.

– Da, asta promit. Sigur o să fiu de folos mai mult oamenilor decât până acuma. Asta promit!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.