Acapararea resurselor la Certej – hărţi în premieră

Reţeaua Mining Watch România lansează proiectul media ‘Prădătorii resurselor’ printr-o hartă interactivă dedicată acaparării resurselor la Certej de către compania minieră Eldorado Gold prin subsidiarele Deva Gold SA şi European Goldfields SRL. http://miningwatch.ro/harti/certej.html

Certej este cel mai cunoscut proiect minier deţinut de Eldorado Gold. Compania a reînceput în zonă lucrările de organizare de şantier pe baza unei noi autorizaţii de construire emise după ce autorizaţia obţinută în octombrie 2014 afost declarată ilegală de Inspectoratul de Stat în Construcţii[1] şi anulată de Tribunalul Hunedoara[2]. Ritmul alert în care avansează proiectul Certej nu ar fi posibil fără sprijinul vinovat al primarului comunei Certeju de Sus şi fără lejeritatea complice cu care Agenţia Naţională de Resurse Minerale acordă noi perimetre aceleiaşi companii. Eldorado Gold deţine în total 4.591 de hectare doar în sudul Munţilor Metaliferi. Suprafaţa totală este aceeaşi cu a oraşelor Târgu Mureş, Arad, Bacău sau Deva.

În ultimii ani, Eldorado Gold aproape că şi-a dublat suprafaţa deţinută în zonă, numărul perimetrelor concesionate crescând la cinci: Certej, Sălişte Hondol, Băiţa Crăciuneşti, Certej Nord şi Troiţa Piţigus. Deşi aceste concesiuni sunt prezentate drept proiecte distincte de către Eldorado Gold, harta realizată de Mining Watch România arată că acestea se constituie ca un tot unitar. Spre exemplu, amploarea proiectului Certej depăşeşte graniţele concesiunii iniţiale. Prin urmare compania soră European Goldfields Deva SRL a cerut şi a obţinut de la ANRM în 2010 perimetrul Sălişte Hondol. Aici ar urma să fie amplasate cele două iazuri de decantare, unul de sterile toxice, celălalt de cianuraţie prevăzute de Deva Gold SA pentru proiectul minier Certej.

Mai mult, în 2011, Eldorado Gold a obţinut de la ANRM licenţă de exploatare pentru Băiţa-Crăciuneşti, zăcământul Teascu. Eldoardo, fără să reia evaluarea de mediu în ansamblul noului proiect extins, a pretins că Băiţa Crăciuneşti este un proiect minier de sine stătător. Agenţia de Protecţie a Mediului a acceptat, fără întrebări, acest lucru, în ciuda faptului că pentru Băiţa Crăciuneşti ar urma să fie folosite aceeaşi uzină de procesare a aurului şi aceleaşi iazuri de decantare.

Eldorado Gold a învăţat din greşelile Gabriel Resources. Chiar dacă deţine concesiuni mult mai mari decât cele de la Roşia Montană, avizează secţiuni ce fac parte dintr-un puzzle imens.

“Autorităţile statului îşi dau toate concursul pentru începerea exploatării aurului la Certej, într-o versiune gigantică, de 4.591 de hectare, dublă faţă de proiectul Roşia Montană[3]. În acest caz interesul public al cetăţenilor pentru un mediu curat şi respectarea proprietăţii private este complet ignorat, ceea ce primează fiind exclusiv interesul Eldorado Gold. Și mai grav este faptul că avizarea proiectului se realizează la nivel judeţean, instituţiile centrale fiind complet dezinteresate de ce se întâmplă în zonă”, a declarat Roxana Pencea, reprezentant al reţelei Mining Watch România.

“Atunci când se analizează impactul de mediu al unui proiect este inadmisibilă divizarea sa în părţi mai mici pentru a evita evaluarea în integralitatea sa. Cu toate acestea Eldorado Gold recurge la această schemă pentru a înlesni avizarea exploatării miniere la Certej, urmând ca mai apoi să parcurgă proceduri simplificate pentru extindere. Este foarte posibil ca evaluat în ansamblul ei, exploatarea de la Certej să aibă un impact de mediu mult prea mare pentru a fi autorizat. Ne aflăm astfel în faţa unui exemplu clasic de eludare a legii”, a declarat Oana Poenaru, coordonatorul echipei juridice a reţelei Mining Watch România.


[1] http://miningwatch.ro/stiri/isc-confirma-autorizatia-de-construire-pentru-certej-este-ilegala-si-cere-prefectului-anularea-autorizatiei-in-contencios/

[2] Dosar 895/97/2015, http://portal.just.ro/97/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=9700000000086789&id_inst=97

[3] Perimetrul licenţei de exploatare Roșia Montană este de 2.388 ha, iar1.346 hectare erau destinate proiectului efectiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.