Acces ONU interzis în locuri în care s-ar practica tortura

O misiune a patru experți ai ONU în respectarea drepturilor omului a anunțat miercuri că își suspendă vizita în Ucraina pentru că i s-a refuzat accesul în mai multe locuri din țară în care suspecta serviciile de securitate că practică tortura, informează Agerpres, care citează AFP.

Misiunea, care trebuia să aibă loc între 19 și 26 mai, a fost ‘suspendată în urma obstrucțiilor’ cu care s-a confruntat, a declarat Subcomitetul ONU pentru prevenirea torturii într-un comunicat.

„Acest refuz de acces constituie o încălcare a obligațiilor Ucrainei ca stat parte a protocolului opțional din Convenția împotriva torturii”, a afirmat șeful delegației, Malcolm Evans, în comunicat.

Suspendarea misiunii înseamnă că „noi nu am fost în măsură să vizităm unele locuri” despre care există „numeroase și serioase alegații potrivit cărora unele persoane deținute acolo ar putea să fie torturate sau supuse unor maltratări”, și-a exprimat el regretul.

El invită guvernul ucrainean „să înceapă un dialog constructiv” pentru ca experții să-și poată relua vizita „într-un viitor apropiat”.

Potrivit protocolului opțional al Convenției împotriva torturii, ONU poate trimite misiuni în toate statele aderente la acest document și să efectueze vizite-surpriză în toate locurile de detenție.

O delegație a acestui subcomitetului ONU și-a mai suspendat o singură dată o astfel de misiune: în septembrie 2014, când îi fusese refuzat accesul în unele locuri de detenție din Azerbaidjan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.