Accesul în fosta închisoare de la Râmnicu Sărat va fi oprit

SONY DSC

Din motive de siguranţă, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a decis închiderea accesului în fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, unul dintre cele mai dure puncte ale represiunii în perioada comunistă, aflată în administrarea sa din 2007.

Clădirea în care a funcţionat fosta închisoare are o vechime de peste un secol şi prezintă semne vizibile de degradare. Prin urmare, fostul penitenciar, care până acum putea fi vizitat la cerere de către publicul interesat, îşi va închide porţile, urmând ca în viitor să fie demarate acţiuni pentru reconsolidarea clădirii şi anexelor. Această măsură va asigura atât evitarea unor eventuale incidente, precum şi facilitarea derulării lucrărilor de consolidare. În viitor, IICCMER îşi propune transformarea acestui fost spaţiu concentraţionar într-unul al reflecţiei asupra naturii criminale a comunismului. Până la finalizarea lucrărilor, persoanele interesate pot vizita turul virtual al închisorii disponibil la http://ramnicusarat.iiccr.ro.

Despre Memorialul „Închisoarea tăcerii” Râmnicu Sărat şi Centrul educaţional privind comunismul din România

Închisoarea de la Râmnicu Sărat a funcţionat o perioadă ca punct de tranzit pentru deţinuţii politici, care erau transferaţi în alte centre de detenţie pentru executarea pedepsei. În „închisoarea tăcerii” au ajuns o serie de reprezentanţi ai grupărilor politice, clerici, precum şi alţi indezirabili. Dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi, amintim pe Ion Mihalache, Ilie Lazăr, Victor Rădulescu Pogoneanu, Corneliu Coposu. În iunie 2007, Institutul a preluat în administrare fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, demarând o serie de acţiuni menite să sensibilizeze factorii decizionali, să informeze publicul larg asupra capitalului memorial al acestui loc, dar şi să obţină soluţii practice privind restaurarea clădirii aflate într-un stadiu avansat de degradare.

Pentru mai multe detalii despre fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, vă rugăm să vizitaţi: http://www.memorialulramnicusarat.ro şi turul virtual disponibil la: http://ramnicusarat.iiccr.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.