Achitat după ce primise opt ani de pușcărie la prima instanță

Ion Voicu, fost director general al RADET, a fost achitat de Curtea de Apel București, după ce inițial primise, la instanța de fond, o condamnare de opt ani închisoare pentru luare de mită.

În același dosar, Dan Mavrodin, fost director economic al RADET, și Daniel Ovidiu Gărduș, fost director exploatare și mentenanță, au fost condamnați definitiv marți de Curtea de Apel București la șase ani, respectiv patru ani închisoare cu executare, pentru luare de mită, transmite Agerpres.

În cazul celor doi, Curtea de Apel București a redus pedepsele aplicate de Tribunalul București în septembrie 2014, în cazul lui Dan Mavrodin de la 9 ani la 6 ani închisoare, iar în cazul lui Daniel Ovidiu Gărduș de la 7 ani la 4 ani închisoare cu executare.

Ion Voicu (director general), Daniel Ovidiu Gărduș (director exploatare și mentenanță) și Dan Mavrodin (director economic și comercial), membri ai conducerii RADET, au fost trimiși în judecată de DNA în septembrie 2013, fiind acuzați de luare de mită.

Potrivit DNA, în cursul lunii februarie 2013, Ion Voicu și Dan Mavrodin au cerut de la reprezentantul unei societăți comerciale suma de 600.000 lei (reprezentând 10% din suma pe care RADET București o datora societății respective în baza unui contract), pentru a începe efectuarea plăților aferente materialelor livrate de către această societate.

În perioada februarie — martie 2013, cei doi directori au primit, în trei tranșe, suma totală de 148.800 lei. Banii i-au fost remiși lui Dan Mavrodin, o parte din aceste sume fiindu-i date apoi lui Ion Voicu.

De asemenea, pe 25 februarie 2013, Ovidiu Daniel Gărduș a primit de la reprezentantul aceleiași societăți comerciale suma de 5.000 lei, pretinsă anterior, în scopul de a nu exercita unele atribuții de serviciu ce ar fi avut consecințe negative asupra derulării contractelor încheiate de RADET București cu respectiva societate.

La data de 22 ianuarie 2013, Ovidiu Gărduș a mai primit o altă sumă, de 50.000 lei, prin intermediul aceleiași persoane, de la reprezentantul altei societăți comerciale care avea contracte cu RADET București, după ce, anterior, condiționase continuarea implementării contractelor de primirea acelei sume de bani.

În același scop al derulării în bune condiții a contractului, Ovidiu Daniel Gărduș i-a cerut reprezentantului acestei ultime societăți comerciale să efectueze plata cazării în cuantum de circa 1.000 euro pentru două camere duble la un hotel din Paris, cu ocazia unei excursii pe care directorul împreună cu alte persoane intenționau să o facă în luna aprilie 2013. Deși cererea fusese acceptată, excursia nu a mai avut loc din cauza inițierii prezentei anchete penale.

Procurorii mai susțineau că, la începutul lunii februarie 2013, Dan Mavrodin a pretins și a primit de la un administrator al unei alte societăți comerciale suma de 43.000 lei, pentru a dispune efectuarea unor plăți restante pe care RADET le datora societății administrate de denunțător, în baza unui contract de lucrări.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.