Acord bilateral între România şi Ucraina privind măsuri de întărire a încrederii şi securităţii

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a semnat, astăzi, 10 martie 2014, împreună cu omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii, conform unui comunicat de presă al MAE. Ceremonia de semnare a avut loc în contextul vizitei de lucru pe care ministrul român al afacerilor externe o efectuează la Kiev.

Acordul reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activităţi militare ale unităţilor terestre şi aeriene în regiunile de frontieră.

Acordul are la bază Capitolul X privind măsurile regionale, al Documentului Viena 2011, prin care statele participante OSCE sunt încurajate să încheie, în context bilateral, multilateral sau regional, măsuri de consolidare a transparenței și încrederii, în completarea cadrului existent în acest domeniu la nivelul OSCE.

România are convingerea că Acordul va contribui substanțial la intensificarea contactelor și colaborării între cele două părți, pe dimensiunea politico-militară a cooperării, facilitând întărirea securității și stabilității la nivel regional și în spațiul OSCE.

Semnarea acestui document, care vine să completeze cadrul juridic bilateral româno-ucrainean, subliniază, o dată în plus, în contextul acutizării crizei din Ucraina, dorinţa celor două părţi de sporire a încrederii reciproce şi de aprofundare a cooperării în toate domeniile.

La 10 martie 2014, ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, efectuează o vizită de lucru în Ucraina, la invitaţia omologului său, Andrii Deşciţa.

Ceremonia de semnare a avut loc la sediul ministerului afacerilor externe ucrainean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.