Acord în ceasul al 12-lea în SUA pentru evitarea unei deflagrații financiare mondiale

Congresmanii americani au ajuns miercuri, 16 octombrie, la un acord pentru iesirea din criza datoriei externe a tarii, cu cateva ore inainte de momentul fatidic al atingerii plafonului de indatorare de 1.670 de miliarde de dolari. Este anuntul facut de liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid.

Republicanii si democratii au ajuns la un acord si asupra blocajului bugetar, asa-numitul ”shutdown” al activitatii guvernului federal. Cele doua camere, Senatul (cu majoriotate democrata) si Camera Reprezentantilor (cu majoritate republicana) urmeaza sa valideze printr-un vot asteptat in aceasta noapte acest compromis, care va fi ulterior promulgat de presedintele Obama.

Nu mai erau decat cateva ore inaintea unei deflagratii financiare mondiale, odata cu intrarea tehnica a SUA in incapacitate de plata. A fost o situatie periculoasa si inedita pentru SUA, comenteaza Le Monde, caci daca plafonul de4 indatorare nu era majorat de catre Congres, Rezerva Federala nu s-ar mai fi putut imprumuta de pe pietele financiare, iara tara s-ar fi indreptat, din punct de vedere tehnic, catre faliment.
Totusi, Federal Reserve mai dispunea de 30 de miliarde de dolari, cu care ar fi putut evita acest deznodamant, pana pe data de 30 octombrie.

Acordul dintre republicani si conservatori presupune, totodata, si finantarea bugetului federal al SUA, care va pune capat reducerii activitatii federale, adica incetarea somajuilui tehnic pentru circa un milion de angajati ai statului, inceput pe data de 1 octombrie.

Republicanii din Senat s-au reunit miercuri pentru aprobarea termenilor acordului negociat de liderul lor, Mitch McConnell, cu liderul majorităţii democrate, Harry Reid.

„Din câte am înţeles, au ajuns la un acord”, a indicat Kelly Ayotte, senator din New Hampshire. Colegul său din Tennessee, Bob Corker, a confirmat acordul.

Marea problema ramane Camera Reprezentantilor, dominata de republicani, inde insa liderul acestora, John Boehner, a lasat sa se inteleaga ca va trece peste opozitia aripii ultraconservatoare, Tea Party, si cu sprijinul democratilor, va da glas vocii ratiunii, apropand ridicarea plafonului de indatorare a SUA.

Al XIV-lea amendament al Constitutiei americane permite presedintelui sa eludeze decizia Congresului in privinta bugetului SUA si a plafonului de indatorare, insa doar in conditii exceptionale, privind mentinerea ordinii in statul federal, insa aceasta ar fi putut duce la prodicerea unei crize politice mult mai grave.

Una dintre cauzele acestui blocaj in SUA a fost noua lege a asigurarilor de sanatate, Obamacare. Orice compromis intre cele doua partide trebuie sa se treduca intr-o modificare a a cestei reforme a sanatatii. Republicanii spera la amanarea cu doi ani a impunerii unei taxe tuturor americanilor si sa suprime contributia salariala suplimentara pe care congresmanii vor trebui sa o plateasca pentru asigurarea lor medicala.

Impunerea unei asigurarti medicale obligatorii in SUA, care ar facilita accesul la servicii medicale a milioane de americani cu venituri mici ai a sute de mii de imigranti cu drept de rezidenta, a facut ca republicanii ultraconservatori sa se opuna, in prima vaza, aprobarii unui buget federal pentru 2014, iar apoi sa meninte cu blocarea ridicarii plafonului de indatorare a tarii, de data aceasta cu consecinte pentru intreaga economie mondiala.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.