Acord inedit propus de Tăriceanu

Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu vrea un acord al partidelor care să prevadă că viitorul Guvernul va fi format cu precădere din parlamentari.

Tăriceanu a propus vineri, la Liga Aleșilor Locali a partidului, un acord „ce va fi semnat de toate forțele care susțin democrația și respectarea voinței românilor”, „pentru a opri deteriorarea regimului democratic și a restaura pe deplin funcționarea constituțională a democrației reprezentative”.

„Partidele semnatare cad de acord asupra următoarelor principii și urmează să se angajeze în acțiunea lor viitoare, după cum urmează:

1. După alegerile din 11 decembrie, Guvernul va fi format în Parlament și cu precădere, din parlamentari, pentru că au capacitatea democratică de a conduce politica internă și externă a țării și de a administra treburile politice doar oamenii politici care au stat în fața cetățenilor pentru a le cere în mod transparent votul de încredere. Doar ei sunt cu adevărat răspunzători în fața cetățenilor pentru actele lor. Niciun ministru nu-și poate exercita legitim mandatul în afara controlului cetățenesc și a responsabilității politice pe care acest control o implică. Dincolo de orice competență profesională, așa-zisa ‘independență politică’ este sinonimă cu iresponsabilitatea.

2. Articolul 103 (1) din Constituție nu poate fi înțeles în cheie democratică decât în sensul în care partidul care a obținut majoritatea absolută ori partidele care formează împreună majoritatea absolută printr-o alianță explicită și publică preelectorală sau postelectorală, vor recomanda președintelui României candidatul pentru funcția de prim-ministru. Orice desemnare arbitrară a unui candidat din afara Parlamentului sau din rândurile unui partid parlamentar ce nu poate proba o majoritate absolută în momentul consultărilor pentru formarea guvernului, va fi considerată neconstituțională și va fi tratată ca atare.

3. Nu vor fi încheiate alianțe preelectorale sau postelectorale și, după exemplul Parlamentului European, va fi exclusă orice formă de colaborare parlamentară cu partide antisistem, de factură populistă, care au denigrat programatic instituțiile democratice naționale (mă refer la Parlament, partide) și au promovat sistematic neîncrederea în clasa politică, în reprezentanții aleși ai națiunii și ai comunităților locale”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu vineri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.