Acord istoric între Afganistan şi SUA

Afganistanul a semnat marți un acord de securitate (BSA) care autorizează prezența militară americană pe teritoriul Afganistanului și după retragerea trupelor NATO, prevăzută pentru sfârșitul anului 2014, într-un gest al noului președinte afgan, Ashraf Ghani, de a reveni la relații mai amicale cu Washingtonul, relatează AFP, citată de AGERPRES.

Acordul, așteptat de mult timp, a fost semnat marți la Kabul, la ora locală 15:15 (10:45 GMT), de către ambasadorul american James Cunningham și consilierul afgan pentru securitatea națională, Hanif Atmar, la o zi după învestirea noului președinte afgan.

Fostul președinte afgan Hamid Karzai, care a părăsit luni funcția în mod oficial, a refuzat să semneze acest document.

În 2014 se încheie practic faza militară a operațiunii SUA și aliaților lor din NATO în Afganistan. Alianța se pregătește să-și retragă trupele din țară până la sfârșitul acestui an. După aceasta, în Afganistan ar urma să rămână câteva mii de militari americani pentru instruirea forțelor armatei afgane și poliției, care vor trebui să-și asume întreaga responsabilitate pentru securitatea țării.

Marea problemă a ţării este însă paralizia politică, dupa contestarea rezultatelor de la prezidenţiale de către contracandidatul lui Ghani, Abdullah Abdullah. SUA au intermediat semnarea unui acord între cei doi, pentru a evita izbucnirea unui conflict (mai cu seamă având în vedere că Abdullah este etnic tadjic şi are sprijinul acestei comuniţăti din nordul ţării), însă constituirea unui guvern de uniune este extrem de dificilă, iar pe acest fond talibanii pot înregistra progrese importante.

„În numele acordului de securitate, americanii vor să se pregătească pentru o altă luptă foarte periculoasă”, se arată într-un comunicat al insurgenţilor talibani, citat de Reuters. „Ei cred că poporul afgan nu ştie despre conspiraţiile şi scopurile lor sinistre”, mai arată comunicatul care lansează ideea că Washingtonul încearcă să controleze Afganistanul pentru a-şi reface credibilitatea internaţionala de mare putere militară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.