Acord la Geneva privind criza din Ucraina

Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a anunțat joi la Geneva că Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană și SUA au ajuns la un acord privind măsuri „în etape” pentru dezescaladarea tensiunilor din Ucraina, măsuri care să includă abținerea de la violențe, relatează Reuters și AFP.

Participanții la reuniune au stabilit de comun acord să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate și la evacuarea clădirilor ocupate, a precizat Lavrov într-o conferință de presă.

„S-a ajuns la un acord pe etape pentru detensionarea crizei din Ucraina”, a spus Lavrov, citat de AFP.

„Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale”, a spus şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la miliţiile proruse din estul Ucrainei.

„Rusia nu are nicio dorinţă de a trimite trupe în Ucraina”, a susținut Lavrov.

Pe de altă parte, oficialul rus a spus că situaţia de criză din Ucraina trebuie soluţionată cu acordul tuturor locuitorilor ţării, pledând pentru respectarea identităţii culturale şi a drepturilor tuturor regiunilor ucrainene.

Șeful diplomației ruse a mai anunțat că participanții au decis să continue întâlnirile ‘în diferite formate” și sunt de acord ca OSCE să-și asume un rol principal în medierea crizei.

Serghei Lavrov a făcut apel la lansarea imediată a unui dialog național în Ucraina, precum și la descentralizare și acordarea unei mai largi autonomii regiunilor ucrainene. Totodată, acesta a calificat totodată drept „discriminatorii și neprietenești” restricțiile impuse deplasărilor unor cetățeni ruși, în contextul tensiunilor din Ucraina.

SUA cer aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnând Rusia să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate.

„Am stabilit luarea unor măsuri pentru detensionarea situaţiei, prin iniţierea unui dialog naţional”, a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, citat de CNN.

Oficialul american a spus că Administraţia proeuropeană de la Kiev menţine oferta de amnistiere a membrilor grupurilor proruse care părăsesc instituţiile pe care le ocupă în estul Ucrainei.

„Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni”, a spus Kerry, precizând că vor fi trimişi observatori internaţionali pentru a verifica dacă miliţiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele.

„Dacă măsurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea altă opţiune decât impunerea unor costuri suplimentare Rusiei”, a avertizat Kerry.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.