Acordul Moldovei cu UE, în pericol

Partidul Popular European (PPE) și Alianța Liberalilor și a Democraților pentru Europa (ALDE) au denunțat miercuri „deteriorarea statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova”, cerând în acest context instituțiilor Uniunii Europene să reevalueze Acordul de asociere și să oprească orice finanțare pentru această țară, potrivit unui comunicat de presă al PPE.

Președintele PPE, Joseph Daul, și președintele ALDE, Hans van Baalen, afirmă într-o declarație comună că „în loc să caute ca țara și poporul ei să avanseze pe calea prosperității, Partidul Democrat PDM) și socialiștii (PSRM), conduse de liderul lor Plahotniuc, au ales să consolideze autocrația”.

”În ultimele luni, alianța PDM-PSRM și-a intensificat acțiunile de intimidare și hărțuire a opozanților lor proeuropeni după ce PDM-PSRM a respins cu încăpățânare recomandările Comisiei de la Veneția și a schimbat sistemul electoral. PPE și ALDE denunță ferm folosirea justiției selective pentru a reduce la tăcere opoziția, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului și prim-vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), formațiune membră a ALDE”, se mai arată în declarația semnată de Daul și Van Baalen.

Potrivit acestora, guvernul moldovean sub conducerea PDM-PSRM a periclitat cele mai importante realizări din ultimii ani ale Republicii Moldova și a îndepărtat țara de poziția de campioană a Parteneriatului Estic.

”De aceea, PPE și ALDE solicită instituțiilor UE, printre care Serviciul European de Acțiune Externă, și Consiliului Europei să evalueze imediat declinul statului de drept și al standardelor democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanțare de la UE, să aplice cea mai strictă condiționalitate oricărei viitoare asistențe financiare viitoare și să reevalueze cât mai curând posibil Acordul de asociere UE-Republica Moldova”, se mai arată în declarația comună citată.

Parlamentul Republicii Moldova a votat joia trecută, în lectură finală, proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral, fiind astfel adoptat sistemul de vot mixt. Decizia a generat proteste la Chișinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.