Acorduri clasice şi de jazz, la Londra şi Bucureşti

Romeo şi Julieta” muzicii de cameră deschid sezonul Concertelor Enescu de la Londra

Cel mai îndelungat şi unul dintre cele mai iubite dintre programele desfăşurate pe eleganta scenă a Institutului din 1 Belgrave Square, din Londra, Seria Concertelor Enescu, se deschide, pe 2 octombrie, cu un eveniment susţinut de violonistul Horia Văcărescu şi pianista Chiho Tsunakawa. Tânărul duo, ale cărui măiestrie şi fineţe a interpretării au fost admirate pe cele mai prestigioase scene britanice şi internaţionale, va oferi publicului un program remarcabil, de mare virtuozitate, celebrând vioara şi repertoriul său.

Programul prezentat de cei doi muzicieni cuprinde, alături de Balada enesciană, o piesă omonimă, compusă de marele violonist şi prieten al lui George Enescu, Eugène Ysaÿe. De asemenea, publicul se va bucura de audiţia unor lucrări semnate de George Frideric Handel, Ludwig van Beethoven, Fritz Kreisler şi Niccolò Paganini, printre alţii.

Concertul este dedicat memoriei profesorului Paul Ratz, unul dintre maeştrii care l-au format pe violonistul Horia Văcărescu.

Duo-ul Văcărescu-Tsunakawa s-a format la începutul anului 2010, pe când cei doi muzicieni studiau la Royal College of Music din Londra. Duo-ul a avut deja numeroase succese şi a reuşit să-şi construiască o reputaţie solidă la nivel internaţional, dar mai ales în Marea Britanie, Japonia şi România, unde a susţinut concerte în săli consacrate.

Cu o abilitate naturală şi un sunet rafinat, violonistul Horia Văcărescu s-a impus ca unul dintre muzicienii de elită ai generaţiei sale. Descris ca un „mare talent” în presa britanică, în prezent el se bucură de o carieră internaţională de succes ca solist concertist, recitalist şi muzician de cameră. Născut la Bucureşti într-o familie de muzicieni, Horia Văcărescu începe studiul viorii la vârsta de trei ani. La vârsta de 6 ani îşi face prima apariţie în public, iar la 15 ani debutează pe scena muzicii simfonice. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi al Colegiului Regal de Muzică din Londra, Horia Văcărescu i-a avut ca profesori pe Paul Ratz, Eugen Sârbu şi Levon Chilingirian. Angajamentele profesionale l-au purtat pe trei continente, din Europa până în SUA şi Orientul Îndepărtat, şi a participat la festivaluri de muzică în Marea Britanie, Franţa, Germania, Grecia, Elveţia şi România.

Pianistă remarcabilă, Chiho Tsunakawa s-a născut în Japonia şi a început studiul pianului la vârsta de trei ani. La numai 12 ani, la recomandarea pianistului Max Yoshimura, se mută la Londra pentru a studia cu Noretta Conci-Leech, distinsă discipolă a lui Arturo Benedetti Michelangeli. La scurt timp după aceea este admisă la departamentul de juniori al Academiei Regale de Muzică, unde studiază pianul cu Tessa Nicholson şi unde, în paralel, urmează cursuri de vioară. Pentru o vreme frecventează cursurile Şcolii Educaţionale de Arte din Londra, după care este admisă la Purcell School of Music. Chiho Tsunakawa îşi definitivează studiile superioare la Academia Regală de Muzică, unde studiază cu Tessa Nicholson şi Rustem Hayroudinoff, şi la Colegiul Regal de Muzică din Londra, sub îndrumarea pianistului Gordon Fergus-Thompson. Pianista a obţinut premii la peste 25 de competiţii, printre care premiul I la Christopher Duke Memorial Award şi Marlow International Concerto Competition.

Violonistul Răzvan Stoica, în deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio

Răzvan Stoica

După ce fost scena de derulare a singurului festival internaţional al orchestrelor radio din Europa – RadiRo, produs şi organizat de Radio România (20-27 septembrie), Sala Radio se pregăteşte pentru deschiderea oficială a noii stagiuni, 2014-2015. Invitaţi speciali din ţară şi din străinătate, partituri devenite „hituri” ale muzicii clasice, dar şi lucrări în primă audiţie, muzică simfonică sau de cameră, alături de jazz, tango, pop, muzică populară etc., o largă paletă de evenimente este pregătită pentru cele nouă luni de stagiune şi de muzică bună!

Cele două ansambluri ale instituţiei dedicate muzicii clasice vor fi primele aliniate la startul noii stagiuni: Orchestra de Cameră Radio îşi deschide stagiunea miercuri, 8 octombrie, alături de Corul Academic Radio, iar vineri, 17 octombrie, va fi rândul Orchestrei Naţionale Radio să invite iubitorii de muzică la un eveniment special.

Pentru o astfel de ocazie, Orchestra de Cameră Radio propune miercuri, 8 octombrie (ora 19.00), o întâlnire specială cu violonistul multipremiat internaţional Răzvan Stoica, deţinător al premiului I la Euroradio New Talent Competition (Slovacia, 2013). Artistul are privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius din 1729. Fie ca solist invitat sau membru al Duo-ului Stoica (alături de pianista Andreea Stoica, sora sa), Răzvan a cântat pe unele dintre cele mai cunoscute scene muzicale ale Europei: Royal Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Teatro Carlo Felice – Genova, Palacio de Festivales Santander, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, Musikverein Viena etc.

Gerd Schaller

Concertul se derulează sub bagheta dirijorului german Gerd Schaller, care se bucură de o activitate foarte bogată la pupitrul celor mai cunoscute orchestre germane şi are un repertoriu impresionant (peste 100 de simfonii, peste 50 de titluri de operă şi balet, numeroase lucrări concertante).

În programul serii veţi asculta Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră semnat de Beethoven şi Misa nr. 5 în La bemol major, creaţie a lui Schubert.

În cea de-a doua parte a concertului, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de Corul Academic Radio (dirijor: Dan Mihai Goia), Misa lui Schubert va fi interpretată de patru artişti lirici apreciaţi pe scenele din ţară şi din străinătate: Paula Iancic – soprană, Iulia Merca – mezzosoprană, Tiberius Simu – tenor şi Arpad Sandor – bas.

Concert Extraordinar la Ateneu, la pupitru Koichi Inoue

Orchestra de Cameră Radio. Foto Alexandru Dolea

Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului japonez Koichi Inoue, va susţine duminică, 5 octombrie, ora 19.00, un concert extraordinar în Sala Mare a Ateneului Român.

Koichi Inoue este un oaspete cunoscut pe scenele de concert şi de operă din România. De câţiva ani, în fiecare toamnă, muzicianul apare într-un concert al Filarmonicii bucureştene, cu programe speciale în care sunt invitaţii interpreţi de prestigiu din Ţara Soarelui Răsare. De această dată, ei sunt pianistele Atsuko Ikuta, Keiko Ikuta şi Yumiko Okava, flautista Yunko Kamimura şi cântăreţii japonezi Akiko Hayakawa, Ryoko Hosomi, cărora li se alătură şi cântăreţul român Adrian Pleşca.

Filarmonica George Enescu

Programul ales este menit să satisfacă cele mai diverse gusturi: de la prospeţimea şi savoarea suitei Carnavalul animalelor (1886) de Camille Saint-Saëns la splendoarea profundă a romanticului Concert în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 terminat de Robert Schumann în 1845; de la minunatul Concert pentru flaut şi orchestră pe care Jacques Ibert l-a dedicat în 1934 virtuozului flautist francez Marcel Moyse la fragmentele extrase din celebra operă (tragedie lirică!) Norma de Vincenzo Bellini, prezentată în premieră la Milano, în anul 1831.

Concertul are loc duminica, 5 octombrie, la ora 19.00.

JAZZAJ la ArCuB: Gringo de Bucureşti

Sâmbătă, 4 octombrie, la ora 20.00, ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti reia seria concertelor bilunare, Jazzaj la ArCuB, prin recitalul Gringo de Bucureşti, susţinut de artistul A.G. Weinberger.

A.G. Weinberger este una dintre cele mai puternice şi mai complexe personalităţi ale blues-ului din România. Cunoscut şi cu numele de Gringo de România şi supranumit The Transylvanian Guitar Man, A.G. Weinberger va prezenta pe scena Sălii ArCuB un concert de colecţie, o selecţie unică de bijuterii muzicale unice în România.

Chitarist de excepţie, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi TV, producător de albume, A.G. Weinberger este o certă autoritate în domeniul muzical. Atitudinea şi gândirea despre viaţă îl definesc drept „întâiul misionar al muzicii Blues“, fiind numit de către critica de specialiate Mr. Blues al României. În 2011, A.G. Weinberger a primit recunoaşterea oficială a talentului şi valorii sale, fiind decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, de către Preşedinţia României, în semn de apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.

Printre „rândurile“ muzicale vor ieşi la lumină poveşti uitate sau neştiute despre mari artişti de blues sau jazz, precum şi amintiri de suflet ale întâlnirilor şi experienţelor cu mari muzicieni ai lumii pe care A.G. Weinberger i-a cunoscut în cei şapte ani petrecuţi în Statele Unite ale Americii.

Pentru cei care nu au avut încă şansa de a fi părtaşii unei destăinuiri muzicale de forţă şi expresie artistică de înaltă clasă, artistul selectat pentru nominalizare la 7 categorii ale Premiilor Grammy, dar şi pentru cunoscătorii care iubesc generaţia de aur a chitariştilor români, seara de sâmbătă, 4 octombrie, este o ocazie de a veni în contact cu originalitatea şi măiestria unei interpretări impecabile a pieselor alese de artist.

Compoziţiile originale îşi fac loc printre temele muzicale ce aparţin anilor ‘20, ’30 şi care se întind până astăzi. În Gringo de Bucureşti, A.G. Weinberger nu doar reinventează şi recreează muzica, ci o sintetizează aproape visceral în propria sa cromatică sonoră. Astfel, recitalul oferă şansa de a asculta câteva dintre cele mai subtil alese muzici de la Atlantic până la Pacific.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.