Acorduri muzicale de la clasic la folk şi indie-rock

Sonate celebre la Sala Radio!

O frumoasă seară muzicală de primăvară, cu titlul Sonate celebre, este ceea ce vă propun violonista Cristina Anghelescu şi pianistul Mihai Ungureanu prin recitalul pe care îl prezintă vineri, 17 aprilie (19.00), la Sala Radio. Un „trio” de mari compozitori, pe ale căror creaţii se sprijină în bună parte pe repertoriul muzicii clasice – Mozart, Beethoven şi Brahms -, semnează cele trei sonate pe care le veţi asculta: Mozart – Sonata nr.11 pentru vioară şi pian, Beethoven – Sonata nr. 5 pentru pian şi vioară – Sonata Primăverii şi Brahms – Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară.

Solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio, Cristina Anghelescu provine dintr-o familie de muzicieni şi a început studiul viorii cu tatăl său, cel care i-a îndrumat cu atenţie şi profesionalism formarea artistică. Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus – Berlin, Ceaikovski – Moscova, Teatro Monumental y Auditorium – Madrid, Smetana Hall – Praga, St. John’s Smith Square – Londra, Finlandia Hall – Helsinki şi în compania unor orchestre importante din Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra etc. A efectuat numeroase turnee în toate ţările Europei, în Taiwan, America de Sud şi cea de Nord, Africa de Sud etc.

A realizat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD-uri: concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn, Anotimpurile de Vivaldi şi cele două concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră Philarmonia din Londra.

Mihai Ungureanu

Pianistul Mihai Ungureanu are un palmares variat de concerte pe mai multe continente, numele său fiind în România strâns legat de Filarmonica Oltenia din Craiova. Este în prezent director artistic al instituţiei, a ocupat poziţia de director general şi, în calitate de solist concertist al ansamblului, a susţinut numeroase concerte la sediu, dar şi turnee în Italia, Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Gibraltar.

Debutul său ca solist concertist a avut loc la 16 ani, pe scena Filarmonicii din Craiova, unde a interpretat Concertul în Mi bemol major pentru pian şi orchestră de Liszt. Din 1981, Mihai Ungureanu desfăşoară o bogată activitate concertistică marcată prin concerte şi recitaluri. A susţinut concerte alături de orchestre simfonice din ţară şi în America (SUA, Canada), Japonia, Republica Islamică Iran şi Europa. A efectuat numeroase înregistrări discografice la casa de discuri Electrecord, cu un repertoriu ce cuprinde: Enescu – Sonata a III-a, în caracter popular românesc (cu violonista Luminiţa Rogacev), Brahms – Cvartet cu pian (cu ansamblul Trio Consonanţe) ş.a. A mai realizat două CD-uri la casa de discuri Bella Musica (Freiburg) ce cuprind: Haydn – Concertele pentru pian (alături de Orchestra de Cameră Alicante, dirijor Alfonso Saura), Gershwin – Rhapsody in Blue şi Concertul în Fa major pentru pian (cu orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul – Timişoara, dirijor Camil Marinescu).

Pianistul Vassilis Varvaresos susţine un recital extraordinar la Ateneul Român

Varvaresos pe scena Ateneului, în finala Concursului Enescu 2014. Credit foto Cătălina Filip

Considerat, la vârsta de doar 13 ani, printre cei mai virtuozi pianişti ai lumii, absolvent al prestigioasei Juilliard School şi laureat, în septembrie 2014, al Concursului Internaţional George Enescu, pianistul Vassilis Varvaresos, “cel mai promiţător pianist grec al momentului”, urcă pe scena Ateneului Român în 14 aprilie, la ora 19.00, pentru un recital extraordinar, cu lucrări de Chopin, Rahmaninov, Debussy şi Wagner/Liszt – Uvertura la Tannhäuser.

Pianistul a susţinut recitaluri şi concerte pe scenele unora dintre cele mai importante instituţii din lume: Salle Gaveau (Paris), Concertgebouw (Amsterdam), Lincoln Center şi Carnegie Hall (New York). Cu un stil excentric, creativ şi plin de improvizaţie, Vassilis Varvaresos este şi compozitor.

“Nu întâmplător pianistul grec este şi compozitor, improvizează cu plăcere, iar aceasta se simte în felul în care abordează orice lucrare muzicală. Întâi o descompune interior, apoi o reface impregnând-o cu sistemul său propriu de gândire şi, mai ales, sentimental”, scrie compozitoarea Sabina Ulubeanu despre stilul lui Vassilis Varvaresos într-o cronică din timpul Concursului Enescu 2014.

Evenimentul este organizat de Filarmonica George Enescu, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (ICR) şi Artexim. Partener de comunicare: OMA Vision. Sponsor: Hotel Ambasador.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul Enescu, Concursul Internaţional George Enescu contribuie la prestigiul României în lume şi deschide drumul către cariere internaţionale pentru peste 200 de tineri artişti din Coreea de Sud, Rusia, Japonia, SUA, Germania, Franţa, România, Venezuela, Mexic, Argentina şi Australia.

Vassilis Varvaresos

Concursul Enescu a reuşit în timp să-şi consolideze poziţia ca una dintre principalele competiţii internaţionale, atât din perspectiva dificultăţii, cât şi din perspectiva rigorii jurizării. Prin intermediul Concursului Enescu, România devine rampa de lansare în cariere internaţionale pentru tinerii artişti ai lumii.

Remarcabili solişti precum violonistul Ştefan Ruha, pianistul Valentin Gheorghiu, cunoscuta violonistă Silvia Marcovici, care interpretează astăzi sub bagheta celor mai faimoşi dirijori ai lumii (Zubin Mehta, Claudio Abbado, Riccardo Muti), unii dintre cei mai bine cotaţi pianişti români în lume, Radu Lupu şi Dan Grigore, reputate nume ale artei lirice – soprana Ileana Cotrubaş, mezzo-soprana Viorica Cortez, compozitorul Dan Dediu şi cei mai performanţi artişti români de generaţie nouă – Alexandru Tomescu, Vlad Stănculeasa, Remus Azoiţei, Ana Ţifu – sunt doar câţiva dintre cei mai apreciaţi muzicieni români la nivel internaţional care au debutat ca laureaţi ai Concursului Internaţional George Enescu. De asemenea, legendara pianistă Elisabeth Leonskaja a debutat în cariera internaţională ca laureată a Concursului Enescu, ediţia din 1964.

Andrei Banciu şi Ioana Cristina Goicea, în recital la Berlin

Andrei Banciu

Seria de concerte de muzică clasică, iniţiată de Institutul Cultural Român din Berlin continuă şi în luna aprilie. Pe data de 16 aprilie, la ora 19.00, va avea loc un concert susţinut de doi tineri muzicieni, care au deja o carieră muzicală bogată: Andrei Banciu (pian) şi Ioana Cristina Goicea (vioară).

Concertele din cadrul acestei serii, care a devenit o tradiţie în cadrul programelor demarate de ICR Berlin, au loc lunar şi reunesc tineri muzicieni români din Berlin şi din spaţiul germanofon, deja afirmaţi sau în curs de afirmare.

În program:

L.v. Beethoven: Sonată în La major op. 30 Nr.1

C. Saint-Saëns: Introduction şi Rondo capriccioso, op.28

E. Chausson: Poem, op.25

S. Prokofiev: Sonată în Re major op. 94a

Andrei Banciu a studiat pianul la Universitatea de Vest din Timişoara, la Berlin, la Universität der Künste, cu Prof. Klaus Hellwig, şi la Hochschule für Musik „Hanns Eisler” cu Prof. Fabio Bidini. A susţinut recitaluri şi concerte de muzică de cameră în Germania, România, Franţa, Italia, Belgia, SUA, Polonia, Ungaria, Olanda. Din anul 2010 este pianist şi membru fondator al ansamblului Jacques-Thibaud. În anul2012 a apărut primul său album, cu înregistrarea triourilor cu acompaniament de pian ale compozitorului francez Alexis de Castillon.

Ioana Cristina Goicea

Ioana Cristina Goicea urmează în prezent cursurile renumitei universităţi de muzică Felix Mendelssohn Bartholdy din Leipzig, cu Prof. Mariana Sîrbu. Violonista a concertat ca solistă cu numeroase orchestre, printre care Filarmonica George Enescu, Norddeutsche Philarmonie, I Virtuosi Italiani, Kunitachi Symphoniker. Este câştigătoarea concursurilor internaţionale Brahms din Pörtschach, Andrea Postacchini, Kloster Schöntal, Jaroslav Kocian. Din 2013, Ioana Cristina este premiantă şi bursiera Fundaţiei Deutsche Stiftung Musikleben (Hamburg) şi cântă pe vioara Gianbattista Guadagnini (Parma, 1761), proprietate a statului german.

Concert jubiliar cu Alina Manole la Stuttgart

Alina Manole

Un important partener al Institutului Cultural Român din Berlin sărbătoreşte anul acesta 10 ani de activitate. Este vorba despre Forumul German-Român din Stuttgart. Cu această ocazie, ICR Berlin organizează pe data de 17 aprilie, în colaborare cu Forumul, un concert festiv la care vor fi invitaţi membrii diasporei, partenerii germani ai asociaţiei, precum şi publicul larg, la un eveniment de muzică folk/pop/jazz cu artista româncă Alina Manole.

Concertul va avea loc în formula de trio cu Alina Manole – voce şi chitară, Raul Kusak – pian şi Claudiu Purcarin – tobe.

Alina Manole este considerată una dintre cele mai interesante voci feminine din muzica tânără şi unul dintre puţinii artişti a căror creaţie a deschis calea unui gen muzical nou în România. Piesele Alinei Manole vorbesc despre practica iubirii, despre amante şi divorţuri, temele sunt incomode, dar sunt abordate cu inteligenţă şi umor. Alina Manole este prezentă în mod obişnuit pe scene de teatru, în festivaluri sau în cluburi care găzduiesc evenimente pentru un public decent. Muzica ei este însoţită şi completată pe scenă de muzicieni renumiţi din Romania: Raul Kusak (pian), Claudiu Purcarin/Ovidiu Condrea (tobe), Dan Nicolau (trompetă), Adrian Flautistu (contrabas), în diverse formule de scenă. Concerte-concept desfăşurate până în prezent: Folk-jazz sub Luna Pătrată, Dragostein 3, Fericirea de Luni, Amanţi şi alte jucării.

Forumul German-Român din Stuttgart are ca obiectiv principal menţinerea şi promovarea tradiţiilor culturale ale cetăţenilor originari din România, indiferent de naţionalitatea acestora. ICR Berlin colaborează cu această asociaţie din anul 2009. Anul acesta asociaţia împlineşte 10 ani de activitate şi organizează pe tot parcursul anului evenimente festive. În oraşul Stuttgart locuiesc aproximativ 15.000 de cetăţeni originari din România şi cetăţeni români, iar landul Baden-Württemberg este landul german cu cea mai mare populaţie de origine română.

Locaţia concertului este Laboratorium Stuttgart, un centru cultural şi un club de muzică live, înfiinţat în 1972. Aici au loc cu regularitate concert de worldmusic şi jazz. Laboratorium este iniţiator şi gazdă pentru renumitul festival de muzică Lab-Festival din Stuttgart. De asemenea, este cunoscut pentru concerte de jazz şi indie-rock, bucurându-se de un numeros public fidel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.