Acorduri muzicale de martie

Euroradio Youth Concert

Vineri, 27 martie (19.00), Radio România prezintă pe scena Sălii Radio un eveniment de talie internaţională cu totul special! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura – pe calea undelor şi online – celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

Violonista româncă Alexandra Bobeico (18 ani), violoncelista din Elveţia Chiara Enderle (22 de ani) şi pianistul Yuanfan Yang (18 ani), născut la Edinburgh, care vor „scrie” istoria scenelor de concert internaţionale, îşi vor demonstra virtuozitatea prin interpretarea câte unui concert dedicat instrumentului lor, alături de Orchestra Naţională Radio dirijată de Gabriel Bebeşelea. Un „trio” de tineri artişti nu putea fi asociat decât unui „trio” de mari compozitori ai repertoriului simfonic. Veţi asculta în programul serii: Mozart – Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară şi orchestră, Schumann – Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră şi Chopin – Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră.

Alexandra Bobeico

Sub titlul Euroradio Youth Concert (Concertul de Tineret Euroradio), evenimentul internaţional se derulează în colaborare cu Uniunea Europeană a Concursurilor Muzicale de Tineret şi sub egida Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Broadcasting Union – EBU) – care asigură transmisiunea directă (în cadrul Stagiunii 2014-2015) către un potenţial de milioane de ascultători.

Scopul acestui proiect îl reprezintă susţinerea şi promovarea tinerilor muzicieni laureaţi ai competiţiilor înscrise sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, prin evoluţia, în calitate de solişti, alături de orchestre ale posturilor publice de radio şi difuzarea prestaţiilor artistice în reţeaua EBU. În ultimii 10 ani, această colaborare s-a desfăşurat cu succes cu sprijinul Radiodifuziunilor din Suedia, Slovenia, Germania, Republica Cehă, cu beneficii în plan artistic şi de imagine pentru toţi participanţii la proiect.

European Broadcasting Union este unul dintre cele mai importante organisme de cooperare media din lume, care depăşeşte barierele teritoriale dintre state promovând schimbul de material audiovizual între reprezentanţii instituţiilor publice de radio şi televiziune. Uniunea Europeană a Concursurilor Muzicale de Tineret (The European Union of Music Competitions for Youth) este o reţea europeană de competiţii de muzică clasică destinate interpreţilor cu vârste de până în 25 de ani, la care sunt afiliate în prezent 50 de concursuri naţionale şi internaţionale din 30 de ţări.

Evenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta unui alt tânăr artist, dirijorul român Gabriel Bebeşelea.

Pianistul Yuanfan Yang

Dirijor principal al Operei Naţionale Române Iaşi (din stagiunea 2011-2012), Gabriel Bebeşelea este cel mai tânăr muzician care ocupă o astfel de funcţie. Artistul este şi dirijor principal al Filarmonicii din Sibiu şi asigură conducerea muzicală a ansamblurilor Sibiu Youth Orchestra şi Icon Arts Ensemble. A fost distins cu titlul de Cel mai bun dirijor al stagiunii 2013-2014 la Gala Premiilor Operelor Naţionale. Prezenţa dirijorului Gabriel Bebeşelea a fost remarcată atât pe podiumul de concert cu Orchestra Română de Tineret, Filarmonica George Enescu, Orchestra de Camera Radio, Szekelyfoldi Filarmonia, Filarmonica de Stat Sibiu, Filarmonica de Stat Dinu Lipatti – Satu-Mare, Camerata I Sedici, Camerata Harmonia Cordis, Camerata Liutaria, Ansamblul Stradivarius, cât şi în spectacolele lirice de la Opera Naţională Bucureşti, Opera Naţională Română Cluj-Napoca, Opera Maghiară Cluj-Napoca.

Violonista Alexandra Bobeico este elevă a Colegiului Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. A participat la diverse competiţii naţionale fiind distinsă cu importante premii: Premiul I la Concursul Internaţional „Gianluca Campocchiaro”, Pedara – Italia, Premiul I şi Premiul pentru cea mai bună interpretare a lucrării impuse la Concursul Internaţional Concertino Praga – Cehia, Premiul al II-lea la Concursul Internaţional de vioară „Nedealka Semyonova”, Haskovo, Bulgaria. A susţinut concerte în Cehia, Italia, România, iar în calitate de bursieră SoNoRo a participat la cursuri de măiestrie şi recitaluri.

Violoncelista Chiara Enderle a concertat deja cu prestigioase orchestre precum: Orchestra simfonică din Zürich, Orchestra simfonică din Karlsbad, Orchestra Filarmonicii din Varşovia, Arbon Symphony, orchestrele de Cameră din Graubünden, Elfenau, Orchestra de Tineret din Zürich. Violoncelista susţine numeroase concerte de muzică de cameră şi alături de părinţii săi, membri ai cvartetului „Carmina”. În anul 2013 acâştigat Premiul Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, a mai obţinut un Premiu special la Concursul Internaţional „Witold Lutoslawski” şi a primit totodată Premiul „Pierre Fournier”. A studiat în Zürich cu Thomas Grossenbacher, iar în prezent se perfecţionează la Berlin cu Jens Peter Maintz.

Dirijorul Gabriel Bebeşelea

Născut în Edinburgh, Yuanfan Yang şi-a început formarea muzicală la vârsta de şase ani la Centrul Muzical Horsforth din Leeds. A fost distins cu numeroase premii pentru interpretare dintre care amintim: Premiul I la Concertul Fr. Liszt de la Weimar, Premiul pentru cel mai remarcabil competitor din partea Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret, Premiul I la Concursul BBC pentru Tineri Muzicieni. Totodată, a concertat alături de orchestre importante: Orchestra Regală a Filarmonicii din Liverpool, Orchestra Simfonică din Minnesota, Orchestra de Tineret a oraşului Leeds, Orchestra Filarmonicii Sheffield, Camerata Manchester, Orchestra Simfonică Chetham, Orchestra Filarmonicii Wuhan, Northern Sinfonia, a concertat în prestigioase săli precum Wigmore Hall, Glasgow Royal Concert Hall, precum şi la Colegiul Regal de Muzică.

Turneul Armonii pascale, la Castelul Peleş

Daniela Nane

Turneul Armonii pascale, organizat de Asociaţia Pro Valores şi Amena Studio, a debutat duminică, 22 martie, într-un loc pe cât de neobişnuit, pe atât de spectaculos pentru derularea unui eveniment cultural – Salina Ocnele Mari de la Râmnicu Vâlcea. La fel de important a fost faptul că acest regal de poezie şi muzică s-a desfăşurat sub patronajul Arhiepiscopiei Râmnicului şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, omul cu har care a oficiat Sfânta Liturghie în cea mai mare biserică din subteran din România, înainte debutului turneului.

Un public foarte numeros a fost prezent la spectacolul sincretic unic, la acest spectacol cu suflet şi pentru suflet, în care protagoniste sunt: Daniela Nane – actriţa Teatrului Bulandra din Bucureşti şi pianista Ioana Maria Lupaşcu – solista concertistă a Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti. A fost o panoramare a creaţiei poetice româneşti de inspiraţie creştină, care ne-a dovedit faptul că de la Mihai Eminescu, la Radu Gyr, de la Vasile Voiculescu, la Ioan Alexandru şi Arsenie Boca, de la Nichifor Crainic, la Benone Burtescu sau Costache Ioanid, în poezia noastră se regăsesc momente de mare încărcătură spirituală, adevărate coloane ale templului culturii române. Spectacolul a fost întregit de inspiratele interpretări muzicale semnate de pianista Ioana Maria Lupaşcu, creaţia poetică îmbinându-se perfect cu armoniile imaginate de: Constantin Silvestri, George Enescu, Astor Piazzolla, Serghei Rahmaninov, Raffaele Montanaro, Saed Sharifian sau Paul Constantinescu.

Periplul poetico-muzical continuă. Următoarele spaţii de mare frumuseţe şi spectaculozitate care vor găzdui etape ale primei ediţii ale Turneului Armonii Pascale sunt: Castelul Peleş (28 martie 2015, ora 16.00), Teatrul Naţional din Chişinău (29 martie 2015, ora 16.00), Palatul Unirii din Iaşi (30 martie 2015, ora 18.00), Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ (31 martie 2015, ora 18.00), Centrul Cultural “Eugen Ionescu” din Slatina (3 aprilie 2015, ora 18.00) şi Palatul Mogoşoaia (4 aprilie 2015, ora 17.00). Următorul spectacol, cel de Castelul Peleş, va însemna deschiderea celei de-a V a ediţii a Stagiunii Sunetul Muzicii, eveniment organizat de ExcesMusic şi Muzeul Naţional Peleş şi va fi susţinut de actriţa Daniela Nane şi chitaristul Costin Soare.

Chitaristul Costin Soare

Sâmbătă 28 martie 2015, ora 16.00, la Castelul Peleş din Sinaia, în organizarea ExcesMusic, a Muzeului Naţional Peleş şi a Asociaţiei Pro Valores, începe o nouă stagiune Sunetul Muzicii. În debutul ediţiei a V-a a tradiţionalei manifestări, veţi fi martorii unui eveniment deosebit, actriţa Daniela Nane, acompaniată de chitaristul Costin Soare, vă invită la un spectacol de mare încărcătură spirituală.

În decorul somptuos al Sălii de muzică, versurile unor poeţi se vor împleti cu armoniile imaginate de: Johann Sebastian Bach, Heitor Villa-Lobos, Franz Schubert, Agustin Barrios-Mangore.

Daniela Nane va purta o rochie de borangic pe care este imprimat chipul Reginei Maria, o creaţie semnată de Alina Maria Mărgulescu.

Actriţa, cu o prezenţă scenică fermecătoare, a declarat: “Mă bucur mult să aduc în faţa iubitorilor de poezie câteva dintre cele mai frumoase versuri scrise vreodată despre adevăr, divin, lumină, pace şi dragoste. Sper ca oamenii să trăiască momente de reală emoţie şi încântare, care să le atingă inima, readucându-le aminte de toată generozitatea şi nobleţea din suflete”.

Artiştii vor purta creaţii vestimentare semnate Alina Maria Mărgulescu – designerul vestimentar al proiectului Borangic. Proiectul reuneşte profesionişti din mai multe domenii: parfum, fotografie, arhitectură, structură, design de bijuterie, regie si grafica in scopul sutinerii singurului producator si tesator de borangic din România, Cristina Niculescu. Proiectul care a primit premiul I la Anuala de Arhitectura din Timisoara, a mai fost expus la: Feeric Fashion Days Sibiu mai 2014, EastCentric International Trienalle of Architecture, Bucuresti, Octombrie 2013, Bienala de Arhitectura Transilvania, Cluj, Decembrie 2013.

Aurelia Vişovan, în recital la Ateneu

Pianista Aurelia Vişovan

În 2011, Aurelia Vişovan este acceptată să studieze la Universiatea de Muzică din Viena, unde în prezent studiază cu prof. univ. Martin Hughes. În mai 2012, Aurelia a fost invitată să susţină Concertul de Deschidere al festivalului ”Sächsisches Mozartfest” în Chemnitz, Germania, împreună cu Philharmonisches Kammerorchester Dresden, condusă de maestrul Wolfgang Hentrich.

În 2013, pianista şi-a făcut debutul în Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, interpretând Concertul nr.2 de P.I. Ceaikovski, alături de “Das Sinfonie Orchester Berlin” sub conducerea dirijorului Stanley Dodds. Printre cele mai recente premii se numără Premiul I la Concursul de Pian „Hildegard Maschmann” din Graz, în 2014 şi Premiul I la Concursul Internaţional de Pian „Ciudad de Huesca”, Spania, în 2015. Şi totuşi, de câte ori este are ocazia, tânăra pianistă concertează cu drag acasă, în România. Stagiunea de marţi seara se bucură să o aibă invitată şi în stagiunea 2014-2015.

Astă seară, la Sala mică, de la ora 19.00 o veţi putea asculta pe Aurelia Vişovan într-un recital de pian. În program: Frédéric Chopin – Sonata nr. 3, în si minor, op. 58, Jean Francaix – Sonata, Serghei Prokofiev – Sonata nr. 7, op. 83.

Horia Mihail şi Pianul Călător – romantici în a cincea întâlnire cu publicul

Horia Mihail la Sala Radio. Foto Virgil Oprina

Horia Mihail şi Pianul Călător pornesc, între 22 martie şi 20 mai 2015, în cea de-a cincea excursie care poate face mai frumoasă primăvara iubitorilor muzicii. Aceştia vor putea asculta patru poveşti muzicale ce stau sub semnul romantismului, al prieteniei şi recunoştinţei. Turneul Internaţional Pianul Călător este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România.

Patru compozitori reprezentativi ai Romantismului au transpus pe clapele pianului trăirile lor cele mai profunde, lăsându-ne partituri emoţionante, ce îndeamnă la visare.

Recitalul lui Horia Mihail cuprinde cele şase Klavierstücke op. 118, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms şi dedicate Clarei Schumann, o ultimă partitură publicată în timpul vieţii muzicianului.

Continuă cu Après une lecture de Dante, de Franz Liszt, care transformă aici cea de a doua parte din Aneés de pèlerinaje într-o mare călătorie de-a lungul artei şi a spiritualităţii italiene, experienţa lucrului la acest opus fiind împărtăşită de compozitor, la un moment dat, într-o scrisoare adresată femeii iubite, Prinţesa Marie, astfel: „…Il Bravo Suonatore începe în această dimineaţă un fragment dantesc care îl conduce spre Infern…”.

Partitura care încheie recitalul Carnaval Op. 9Scènes mignonnes sur quatre notes” de Robert Schumann aparţine primei perioade de creaţie (1834-1835) şi e dedicată primei sale iubiri şi logodnice, Ernestine von Fricken.

Povestea pianistului călător rămâne una emoţionantă şi în cazul concertelor cu orchestra, când Horia Mihail va interpreta Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră de Rachmaninov. Muzica pentru pian şi orchestră a compozitorului rus, deşi creată cu multe decenii în urmă, pare să fi avut o destinaţie aparte pentru filmele de dragoste, acest concert devenind fundalul muzical al imaginilor intens sentimentale ale clasicului film Scurtă întâlnire cu Leslie Howard.

Şi, pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în a aduce bucurie publicului din cele mai diferite colţuri ale ţării, dar şi în obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă), în urma celui de-al cincilea turneu, pianul călător pus la dispoziţie de Radio România urmând să rămână pentru următorii ani la Deva.

Prefaţând a cincea ediţie a turneului, Oltea Şerban-Pârâu, director al Centrului Cultural Media Radio România, afirma: „Trebuie doar să uitaţi că în afara sălii de concert şi în tumultul secolului XXI pragmatismul domneşte fără drept de apel şi, indiferent de vârsta pe care o aveţi, să vă lăsaţi inundaţi de culorile romantismului, care se pare că vor supravieţui atâta timp cât nu vom ajunge să vedem lumea în alb şi negru”.

Traseul străbătut va acoperi toate zonele istorice ale ţării, Horia Mihail poposind în 20 de localităţi, pentru a susţine recitaluri sau concerte cu orchestra. La Tulcea şi la Roman, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013 şi 2014. Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Corul de Copii Radio, în deschiderea Festivalului Evmelia din Grecia!

Corul de Copii Radio concertează în Grecia. Foto Virgil Oprina

Cu o cotaţie internaţională în continuă creştere, Corul de Copii Radio este tot mai prezent pe scene din străinătate! Ansamblul va prezenta în data de 26 martie 2015 concertul de deschidere al Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, ediţia a IV-a, care va avea loc la Volos, în Grecia, între 26 martie şi 2 aprilie a.c. Festivalul are pe afiş orchestre, solişti, dirijori şi formaţii muzicale din Serbia, Slovenia, Olanda, Japonia, Macedonia, Italia, Bulgaria, Polonia, Austria, Muntenegru, Bosnia Herţegovina şi Grecia.

„Acest festival se deschide cu prezenţa Corului de Copii Radio, poate o prezenţă insolită pentru că la acest eveniment vin în general artişti tineri, în plină carieră, solişti şi grupuri relativ restrânse. Noi suntem cel mai numeros ansamblu care participă la festival. Vor fi 50 de copii români pe scenă şi a fost onorant din partea organizatorilor că au admis să venim cu formula aproape întreagă a formaţiei noastre. Cred că o să fie ceva cu totul deosebit, am observat că există un mare entuziasm legat de sosirea noastră în Grecia”, a declarat Voicu Popescu, dirijorul ansamblului.

Sub conducerea lui Voicu Popescu, Corul de Copii Radio va avea 100% exclusivitate în programul de deschidere al Festivalului, fiind singurul ansamblu invitat să inaugureze ediţia a IV-a a evenimentului. Concertul va prezenta, în prima parte, celebra compoziţie pentru cor A ceremony of carols de Benjamin Britten. Partea a doua şi piesa „de rezistenţă” va fi spectacolul multimedia Romanian Roots, un prilej pentru publicul internaţional de a asculta piese de folclor, muzică sacră bizantină şi piese semnate de compozitori români contemporani. Corul va fi acompaniat la pian de Magdalena Faur.

Copiii din cor îmbrăcaţi în costume româneşti

Festivalul Evmelia este unul dintre cele mai apreciate evenimente muzicale internaţionale din Grecia: la primele trei ediţii au participat artişti din 45 de ţări de pe toate continentele, iar repertoriul, dirijorii, soliştii şi orchestrele invitate îl recomandă ca fiind un festival european de primă importanţă. Fiecare ediţie a Festivalului a prezentat publicului o varietate de evenimente şi genuri muzicale, de la concerte de muzică clasică şi jazz la workshop-uri şi rezidenţe artistice pentru compozitori.

Corul de Copii Radioaniversează 70 de ani de activitate în 2015. Fondatorul său, dirijorul Ion Vanica, urmat de Elena Vicica şi de Eugenia Văcărescu Necula au contribuit decisiv la destinul artistic al ansamblului, care a devenit în timp o adevărată şcoală de educaţie prin muzică a tinerelor generaţii. Cele peste 50 de participări la festivaluri, turnee artistice şi concursuri internaţionale în aproape toate statele Europei, Japonia, SUA şi Canada au adus tinerilor artişti preţioase distincţii şi premii şi au contribuit la acordarea, în 2004, a titlului de Ambasador Cultural al Uniunii Europene, de către Federaţia Corurilor din UE. În ultimii ani, sub îndrumarea dirijorului Voicu Popescu, ansamblul explorează noi forme de expresie artistică, îndreptându-se preferenţial către manifestări conceptuale şi de cooperare culturală: Songbridge (Canada), Brundibar şi Les Instants Sacrés (Franţa), Voci d’Europa (Italia), Amadeus şi Adiemus (România) şi Strălucirile apei în România şi Franţa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.