Acţiune brutală şi ilegală a jandarmilor la Ministerul Mediului

Nu contează că s-a schimbat titularul portofoliului de la MAI. Şi Gabriel Berca tolerează comportamentul ilegal şi brutal al jandarmilor ca şi Traian Igaş. Joi, jandarmii au încălcat flagrant legea, iar ministrul nu a avut nicio reacţie.

De pe trotuar direct în dubă

Un protest al unor activişti ecologişti, desfăşurat paşnic pe trotuarul din faţa Ministerului Mediului, a fost anihilat în forţă de către jandarmi. Deşi protestatarii – în număr foarte mic – nu tulburau ordinea publică, au fost brutalizaţi de jandarmi. Aceştia pur şi simplu i-au târât pe jos până la dube şi i-au aruncat brutal în autovehicule. Contactat de Antena3, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat că jandarmii i-au ridicat pe manifestanţi conform prevederilor Legii 550/2004.

Încălcare flagrantă a legii

Ceea ce a precizat Georgian Enache reprezintă un fals de proporţii. Jandarmii au acţionat total în afara legii. Pentru protestul din faţa Ministerului Mediului nu se justificau legal o intervenţie în forţă şi nici reţinerea manifestanţilor. Iată ce spune art. 35 al Legii 550/2004: „Persoanele care săvârşesc fapte contrare legii vor fi imobilizate, îndepărtate cât mai repede de la locul tulburărilor şi conduse, după caz, la cea mai apropiată unitate de poliţie sau de jandarmi, pentru a se lua, cu privire la acestea, măsurile de sancţionare prevăzute de lege”.

Nu a existat nicio tulburare ca urmare a protestului din faţa Ministerului Mediului. Circulaţia rutieră nu avea cum să fie perturbată pentru că totul se desfăşura pe trotuar, nici măcar trecătorii obişnuiţi nu au avut ceva de suferit în urma manifestaţiei. Protestatarii nu aveau de gând să intre în sediul ministerului, mai mult, nici zgomot nu făceau, pentru că o parte dintre ei aveau gurile lipite cu bandă adezivă ca o formă vizuală a protestului. Acestea fiind faptele, se poate observa că jandarmii au încălcat grav art. 35 din lege.

Totodată, Jandarmii au mai încălcat următoarele prevederi legale:

Art. 29 În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar din jandarmerie foloseşte armamentul din dotare (…)

a) pentru împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale – nu a fost cazul, la protestul de joi (n.a.)

b) împotriva celor care pătrund, fără drept, în sediile autorităţilor publice sau ale altor instituţii de interes public sau privat şi care, avertizaţi şi somaţi, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum şi împotriva grupurilor organizate care împiedică desfăşurarea normală a activităţii pe căile de comunicaţii, în locurile publice şi în alte obiective importante – nu s-au înregistrat astfel de evenimente

c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine şi întreprind acţiuni ce pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forţele de ordine sau alte persoane învestite cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violenţă – nu s-au înregistrat astfel de evenimente

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.