ActiveWatch și CRJI solicită Parlamentului un control asupra activităţii SRI în presa românească

Cotidianul.ro a publicat marți o serie de documente, care atestă infiltarea oamenilor Serviciului Român de Informații în presa românească. În urma publicării documentelor, două organizații cer Parlamentului să intervină.

Scrisoare a celor două organizații

„Cotidianul.ro a publicat azi (marți – nr.) o serie de documente purtând antetul şi ştampila Serviciului Român de Informaţii. În cazul în care documentele publicate de cotidianul.ro sunt veridice, acestea fac dovada existenţei unor acţiuni de poliţie politică desfăşurate de serviciile de informaţii din România”, se arată într-o scrisoare deschisă a CRJI si ActiveWatch.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) condamnă ferm astfel de acţiuni ce ameninţă grav libertatea presei şi cer S.R.I. şi celorlalte servicii de informaţii să înceteze imediat orice activitate de poliţie politică în mass media şi în zona activismului social şi să respecte independenţa editorială a jurnaliştilor.

ActiveWatch şi CRJI solicită Parlamentului – Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI:
– să investigheze cu celeritate autenticitatea documentelor prezentate de cotidianul.ro;
– să solicite SRI o poziţie cu privire la autenticitatea faptelor (existenţa ofiţerilor menţionaţi, existenţa documentelor publicate, identitatea sursei din interiorul redacţiei Jurnalul Naţional);
– să solicite serviciilor de informaţii date cu privire la numărul de agenţi/informatori infiltraţi în redacţii (jurnalişti, personal auxiliar, management);
– să facă publice rezultatele anchetei;
– să exercite rolul de control al activităţii serviciilor secrete în sensul protejării drepturilor cetăţenilor români şi al respectării Constituţiei.

De asemenea, cerem Parlamentului modificarea cadrului legislativ care permite infiltrarea agenţilor de informaţii în interiorul redacţiilor, măsură cu impact devastator asupra credibilităţii presei. Documentele publicate de cotidianul.ro vin pe fundalul unei serii de măsuri şi decizii care au stârnit îngrijorare în ultimii ani şi care au făcut posibile acţiuni de poliţie politică. Printre acestea amintim:

– menţinerea în legislaţie a posibilităţii infiltrării în redacţii a unor agenţi ai serviciilor de informaţii;
– includerea presei printre vulnerabilităţile la adresa siguranţei naţionale de către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării condus de Traian Băsescu în anul 2010;
– hărţuirea unui activist civic (Mihai Bumbeş, Miliţia Spirituală) şi a familiei acestuia de către salariaţi ai Ministerului de Interne în luna martie a acestui an;
– solicitarea adresată serviciilor de informaţii de către preşedintele interimar Crin Antonescu de a ancheta o presupusă acţiune de denigrare a imaginii României în străinătate (“ceea ce se vede este că împotriva imaginii României a existat o acţiune organizată, coordonată, finanţată şi că eu socotesc că este cazul ca SIE să analizeze şi să găsească prin mijloace specifice cum s-a petrecut
această operaţiune”).

Organizaţiile semnatare fac apel la conducerile şi angajaţii acestor servicii să rămână fideli mandatului instituţiilor pentru care activează şi să nu dea curs intervenţiilor din mediul politic care pun în pericol drepturile şi libertăţile garantate de Constituţie.

ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei
Centrul Român de Jurnalism de Investigaţie

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.