”Acum 40 de ani, nu îndrăzneau să facă din mizeria asta nici măcar hrană pentru pisici”

Carnea tocată de vită era de cal. Cu siguranță. Însă în spatele acestei fraude, simptomatică pentru o industrie alimentară care pare că a pierdut din vedere calitatea și respectul față de consumatori, se ascund multe alte atentate la adresa sănătății noastre, scrie blogul cotidianului francez Le Monde.

În primul rând, scrie Le Monde, produsele din carne tocată folosesc ca materie primă carnea celor mai bătrâne bovine. Vitele sunt cumpărate de intermediari și ajung apoi la un abator, unde nivelul exigenței este foarte variabil. ’’Eu am timp să examinez carnea. Dar în abatoarele foarte mari, dacă au 200 de carcase de verificat, este mai complicat’’, spune un măcelar, citat de Le Monde.

Urmează apoi tocarea cărnii, sau mai bine zis a celor mai puțin calitative resturi și a reziduurilor rămase după tranșare. ’’Este vorba despre o magmă de produse nedefinite în care găsim grăsime, colagen și carne macră. De fapt este vorba despre o mizerie. Acum 40 de ani aceasta materie ajungea la ars sau la câini. Industria alimentară nu îndrăznea atunci nici să facă mâncare pentru pisici din ea. Acum însă, cu progresul chimiei alimentare, a devenit posibil sa faci altceva cu aceste resturi’’, spune un medic veterinar, fost inspector pentru abatoare în Franța.

Le Monde adaugă că aceste resturi sunt cele care concentrează cea mai mare parte din anabolizanții, hormonii de creștere și antibioticele primite de animale.

’’Astăzi putem arăta cum carnea atins perfecțiunea industrială. Este o industrie mondializată, care este deținută de organisme financiare, de fonduri de pensii private și care are aceleași probleme ca și finanțele mondiale: încearcă să treacă de la rentabilitate de 8% la una de 10%. A ne plânge de scandalul cărnii de cal înseamnă să punem sub semnul întrebării un întreg sistem industrial’’, susține jurnalistul Fabrice Nicolino.

Concluzia la care ajunge ziarul francez este una simplă: ’’De unde vine carea asta? Ce conține ea? În ce farfurii va ajunge? Dacă nu vreți să știți toate astea este foarte simplu: începeți să gătiți singuri.’’

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.