Acum câte luni a pierdut de fapt Ponta alegerile şi adevărata faţă a PSD

Care a fost începutul sfârşitului. Care au fost minciunile care l-au terminat pe Ponta. Marile erori dintre tururile I şi II. PSD un partid de bogătaşi. În România va fi ca în SUA. Noul profil al societăţii civile.

O analiză fără menajamente

Alin Teodorescu este unul dintre cei mai vechi sociologi aflaţi în activitate. Profesează în domeniu din 1974. Este implicat în politică – membru PSD – vârful fiind în 2004 când a fost şeful cancelariei lui Adrian Năstase şi din decembrie acelaşi an, până în 2008, deputat. Vineri noapte la „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, Alin Teodorescu a prezentat o analiză amănunţită a cauzelor pentru care Victor Ponta a pierdut alegerile şi a făcut şi o prezentare fără menajamente a situaţiei actuale din PSD, arătând şi cum va arăta scena politică în următorii ani.

Care a fost începutul sfârşitului

Victor Ponta a pierdut cursa prezidenţială în momentul când a decis să spargă USL-ul şi să-l elimine pe Crin Antonescu, intrând dânsul în cursă. Atunci a pierdut cursa pentru că PSD-ul nu poate să impună un candidat la preşedinţie dacă n-are minimum 2 bazine din cele 3 existente în România”. Cele trei bazine electorale în viziunea lui Alin Teodorescu sunt:

1 – bazinul PSD, social-democrat de cca. 3.7-4 milioane, maxim 4 milioane.

2 – bazinul de centru/liberal de cca. 3 milioane alegători.

3 – un bazin compus din 4-4.5 milioane de persoane, tineri care resping liberalismul românesc şi social-democraţia românească şi se duc de obicei către un outsider.

Victor Ponta a intrat înfrânt în cursă. Nu trebuia să intre în această cursă. Nu ştiu de ce a intrat, nu înţelegem de ce a intrat. În mod normal trebuia să continue USL-ul, cu sau fără Crin Antonescu, asta e altă discuţie şi nu merită să răscolim trecutul. Să aibă un preşedinte din partea liberalilor şi să continue acea formaţiune care se dovedise de succes, 70% în voturi şi 70% majoritate parlamentară, puteau să facă orice (…) Noi ne-am aşteptat ca domnul Antonescu să rămână preşedinte de partid, dar să aibă drept candidat pe Klaus Iohannis. Iar în turul II să fie raportul 49-51, adică Ponta să aibă 49 şi contracandidatul său 51. Şi s-a întâmplat ca acel bazin, al 3-lea bazin, care sprijină de obicei un outsider, care resping liberalismul, resping social-democraţia românească, şi în general resping politica românească, se duc cu un outsider, a ieşit la vot şi l-a făcut învingător pe Klaus Iohannis. Încă o dată spun, era previzibil din momentul în care s-a spart USL-ul şi Victor Ponta şi-a anunţat candidatura. A fost o mare eroare personală a lui Victor Ponta că a intrat în această cursă. În mod normal trebuia să fie prim-ministru 2 mandate, cu un preşedinte liberal, după care se mai gândea ce are de făcut”, spune Alin Teodorescu.

Ne aşteptam la 100.000 de voturi diferenţă”

Alin Teodorescu face cercetări de piaţă de peste 20 de ani. El a menţionat că se aştepta ca Victor Ponta să piardă alegerile, dar vedea o cu totul altă diferenţă. Redăm integral dialogul cu relizatorul emisiunii în care se face referire la acest aspect şi la câteva mari erori ale campaniei lui Victor Ponta.

Alin Teodorescu: pentru o parte dintre sociologi n-a fost nici o mirare că Victor Ponta a pierdut. Uimirea a fost la volum, la diferenţă.

Rareş Bogdan: Vă aşteptaţi să fie atât de mare diferenţa?

Alin Teodorescu: Nu, diferenţa noi ne-am aşteptat să fie sub 100 de mii de voturi, şi în special cei din diasporă. Noi aşa ne-am aşteptat, în România să fie relativ echilibrat şi diaspora să încline. Deci modelul Geoană – Băsescu.

Rareş Bogdan: Dar, practic, el al treilea candidat al stângii care pierde.

Alin Teodorescu: E aceeaşi problemă la toţi trei. Au avut bazinul social-democrat bine conservat, bine păstrat, chiar în cazul lui Victor Ponta l-a mărit cu vreo 200 de mii de persoane, dar celelalte două bazine au fost împotriva lor. E acelaşi model. Şi din cauza asta Victor Ponta nu trebuia să spargă USL-ul şi nu trebuia să aibă o campanie cu acea minciună „USL trăieşte”.

Rareş Bogdan: A fost cea mai agresivă campanie din ultimii ani, o campanie în care atacurile la persoană, atacurile la religie, cât a contat?

Alin Teodorescu: I-au descalificat.

Rareş Bogdan: Atacul la religie?

Alin Teodorescu: La religie. La persoană au fost totdeauna. În România au fost totdeauna atacuri la persoană. Eu ştiu că sunt ilegale, în special după 2005, după noua legislaţie. Dar, în acelaşi timp, ştiu că nu există instrumente de punere a lor în aplicare, a măsurilor punitive. Ce a fost în această campanie eronat? La PSD a fost totul eronat, iar la ACL nu poţi să spui că a fost ceva corect. A fost o bătălie între două profile total diferite de politicieni. Un om serios de 50 de ani, care are ceva de spus şi ceva de făcut, care vorbeşte puţin, cum spunea cineva într-un focus-group, cel puţin tace, şi o clonă a lui Băsescu, agitat…

Rareş Bogdan: Zona lui Băsescu fiind Victor Ponta.

Alin Teodorescu: Da. În profil.

Marile erori dintre tururile I şi II

Alin Teodorescu: „între turul I şi turul II s-au întâmplat cele trei lucruri. Unu – umilinţa enormă a diasporei, umilirea enormă a diasporei care a avut un efect şi asupra electoratului din România datorită mass-media şi datorită comunicării prin internet; al doilea lucru a fost acea campanie extraordinar de urâtă (…) campania prin care pensionarii au primit, odată cu pensia, o fiţuică în care se sugera că domnul Klaus Iohannis a tăiat pensiile. Şi această fiţuică a enervat extraordinar de multă lume în toată ţara. A fost o prostie fără seamăn a campaniei; al treilea lucru a fost prima şi cred că şi a doua dezbatere faţă în faţă”.

Legat de dezbaterile faţă în faţă, sociologul arată care a fost percepţia: „ca să vă dau o expresie a cuiva din public, un băieţaş crud şi necopt în faţă cu un om serios. Chiar dacă a învăţat o grămadă de lucruri, ca la şcoală, este încă nepregătit să fie preşedintele tuturor românilor. Şi acea întâlnire, prima şi a doua, am impresia că au fost două întâlniri, dar de prima vorbesc că pe prima s-au făcut anumite măsurători, deşi oamenii au spus că în dialog cel care a bătut a fost Victor Ponta, când îi întrebai: <>, 70% ne-au dat exact procentul, au spus…Klaus Iohannis”.

PSD un partid de bogătaşi

Alin Teodorescu a arătat când s-a blocat reforma României: „În 2009, acea nenorocită de coaliţie dintre PSD şi PDL a blocat tot. A blocat tot şi a declanşat un val de corupţie ale cărui efecte le vom vedea încă 10 ani de acum înainte. Dar nu intrăm în detalii”, după care a făcut o radiografie a PSD, unde, printre altele lasă să se înţeleagă că Victor Ponta ar fi fost „capturat” de unul dintre bogaţii partidului. O referire fără nume la Sebastian Ghiţă. „Are (PSD – n.a.) o enormă problemă. S-a desprins complet de baza de masă, s-au creat nişte cercuri, nişte clici care la un moment dat se ţin prizoniere unele pe altele şi blochează funcţionarea partidului. Membrii de rând s-au îndepărtat, militantismul de stânga nu mai există. Este (PSD – n.a.) de centru dreapta. Este un partid de bogătaşi acum. E un partid de oameni îmbogăţiţi care manipulează sărmanii. E un partid capturat de îmbogăţiţi din afacerile cu statul, inclusiv retrocedări, contracte şi care au capturat şi tânăra generaţie, dintre care şi pe Victor Ponta. E uşor să-i momeşti (pe tinerii din partid – n.a). E uşor să momeşti pe cineva care n-are decât o pereche de pantaloni şi o pereche de pantofi cu un Bentley. E foarte uşor. Sau cu o vizită în Dubai. Trebuie să ai un spirit critic nenegociabil şi să ai o mare… ca să nu fii tentat de aceste pomeni care ţi se fac de către bogaţii şi potentaţii zilei şi care le vei plăti foarte scump, cu lacrimi şi sânge. În momentul de faţă partidul nu a dispărut, structurile există, baza electorală există. 5.2 milioane de persoane sunt acolo. Dar structura lui trebuie modificată. Şi sper că Victor Ponta se apucă de treabă când vine din concediu”. Şi tot aici, Alin Teodorescu face o dezvăluire, care de fapt confirmă tezele presei independente. În momentul de faţă (Ponta – n.a.) are două şanse. O şansă este să se apuce, în fine, de guvernare, dacă e posibil după 2 ani şi jumătate, pentru că până acum a făcut politică. N-a guvernat-o (România – n.a.). Au guvernat alţii în numele dânsului şi nu au guvernat bine”. Alin Teodorescu mai spune că ar fi fost normal o continuitate în PSD, după Iliescu-Năstase-Geoană să vină cineva în jurul vârstei de 50 de ani, dar totodată menţionează, „ce vine din spatele” lui Ponta, nu este rău, este „foarte rău”, motiv pentru care îl sprijină.

În România ca în SUA

Analiza lui Alin Teodorescu merge şi spre viitor şi el arată că în România vor exista doar două mari partide care vor împărţi scena politică. Adică aşa cum este acum în SUA, unde contează doar republicanii şi democraţii. „De duminică seară, de când ACL a dispărut, România este totalmente într-o nouă fază istorică din punct de vedere politic. Până acum aveam PSD-ul, la 35-40%, şi apoi o multitudine de partide, când unul către 25-30%, când 6 între 10 şi 15%, sau 3, sau 4, o puzderie de alte partide. Şi toată problema era dacă eşti cu sau împotriva PSD-ului. Asta a fost guvernarea 25 de ani. Când s-a confirmat de către Curte fuziunea dintre PDL şi PNL, cu numele PNL, dintr-o dată PSD-ul s-a trezit cu un egal în faţă.Un singur centru de comandă, un singur sistem de cadre, un singur sistem de reguli. Şi nu numai atât. Ghinionul PSD-ului este că acest nou partid, această nouă structură monolitică are şi lider. Are un lider matur, de 50 de ani, care a dovedit ceva în administraţie şi în politică. Şi dincoace este un lider care e considerat de public încă un om crud, încă tânăr, încă neformat, încă în perioada de învăţare. Şi de asta spun că totul depinde de Victor Ponta ce viitor îşi construieşte.

Noua societate civilă

Alin Teodorescu face şi o frescă a noului tip de societate civilă din România, cea care a deci diferenţa mare de procente la urne. „Deci societatea românească a intrat într-o altă fază acum. Într-adevăr, societatea civilă instituţională funcţionează slab. S-a conectat la fonduri europene, la fonduri publice şi private româneşti şi străine şi funcţionează slab. Însă, a apărut un alt tip de societate civilă: Oameni tineri, instruiţi, conectaţi la fluxurile internaţionale, cunoscători de limbi străine, mulţi cu studii superioare şi medii, dintre care o parte cu studii în străinătate. În momentul în care au ceva de spus ies în stradă. Şi aceasta este noua societate civilă neinstituţionalizată. Ies în stradă, refuză orice fel de instituţionalizare, lider. Dacă vedeţi, nu creează lideri, nu creează slogane. Ies în stradă şi nu pleacă de acolo până când nu li se îndeplineşte (…) Dacă luaţi în ultimii 2-3 ani, că a apărut această mişcare, seamănă foarte mult cu anii pregătitori mişcării hippy din anii ’65-’66-’67 din Franţa şi din Occident, foarte mult. Numai că aceea a fost mai agresivă la adresa establishment-ului, a societăţii. Aceasta doreşte să coopereze cu establishment-ul, dar doreşte să-l facă să acţioneze într-un anume fel. L-au apărat pe Raed Arafat. Apoi au ieşit cu gazele de şist şi Roşia Montană. Acum am văzut la Cluj o mişcare destul de interesantă şi care nu se va transforma în instituţie, adică nu se va transforma în partid. Dar nu vor pleca din stradă până când măcar o parte din lista de revendicări nu se va îndeplini. Şi politicianul român are 2 frici. Înainte avea una singură, dar din 2005 are două: DNA şi strada. (…) E noua societate civilă. Tot aşa vorbim de noul mass-media, care este internetul, şi de platformele lui, Twitter, facebook şi toate celelalte, blog-uri, ş.a.m.d., aceasta este noua societate civilă, neinstituţionalizată, fără lideri formali, dar care, ca un corp social, ca un animal politic nu pleacă din stradă până în momentul în care anumite cereri nu îi sunt satisfăcute. Şi sunt cereri raţionale, nu e nimic iraţional. Nu cer locuri de muncă, nu cer măriri de salarii, nu sunt mişcări sindicale, nu sunt mişcări religioase. Sunt mişcări referitoare la guvernarea societăţii, foarte precise”.

Atac voalat la Sultănescu, Palada & Co

Deşi are o vechime apreciabilă în PSD se pare că Alin Teodorescu nu a fost cooptat în echipa de cercetare sociologică în campania electorală. O spune chiar el: „N-a avut (Ponta – n.a.) cercetători adevăraţi în jurul dânsului. A avut salariaţi, a avut oameni pe care i-a plătit să facă cercetare. Cercetătorul îţi spune şi ce nu-ţi place. La un moment dat apare disonanţa cognitivă. Ei ajung într-o stratosferă, se consideră mult deasupra ta. Tu-i spui că pierde şi le te înjură de mamă. Punct. Aşa că îşi iau cercetători care spun: <<Şefu, câştigi. Va fi greu, mai trebuie să fac o cercetare, mai plăteşte una, dar câştigi>>”. Reamintim, de sondaje s-au ocupat în special Dan Sultănescu (consilier politic al premierului şi editorialist la un site al trustului patronat de Sebastian Ghiţă), Mirel Palada (consilier al premierului) – amândoi şi angajaţi în aparatul guvernamental şi Bogdan Teodorescu, principalul strateg al campaniei prezidenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.