Acuzaţii de fraudă electorală şi o înfrângere tactică pentru extrema dreaptă

Candidatul extremei dreapta din Austria a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa campionului ecologist al UE doar după numărarea voturilor prin corespondenţă. Imediat, Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a lansat o serie de acuzaţii de fraudă. Candidatul Norbert Hofer a câştigat votul exprimat tradiţional. Alexander Van der Bellen a reuşit să recupereze handicapul după numărarea voturilor prin corespondenţă şi a câştigat la o diferenţă de 31.000 de voturi.

Euronews anunţă că în acest moment a fost lansată o investigaţie în cinci districte din Austria, unde se suspectează ca s-au produs nereguli la vot.

Filiala Partidului Libertăţii din Villach a depus o plângere la procurorul anticorupţie al regiunii Carinthia, unde suspectează că voturile prin corespondenţă au fost numărate duminică şi nu luni, ca în restul ţării. Preşedintele partidului, Heinz-Christian Strache, a declarat la televiziune că “rezultatul democratic trebuie respectat”. “Au fost multe situaţii semnalate de oameni, vor fi analizate de avocaţi şi de independenţi şi vom evalua rezultatele”, a spus el.

Între timp, Norbert Hofer le-a cerut susţinătorilor să accepte înfrângerea extremei drepte, spunând că nu există indicii de fraudă electorală.

Analiştii arată însă că această înfrângere nu este una într-atât de mare pe cât pare. Este mai degrabă o înfrângere tactică, pentru că partidul se pregăteşte pentru o bătălie mult mai importantă – alegerile parlamentare din 2018. Preşedintele are oricum un rol mai degrabă simbolic în Austria. Sondaje recente citate de Euronews arată că Partidul Libertăţii ar câştiga parlamentarele dacă ar avea loc acum.

Mai mult, poziţia actuala a partidului de extremă dreapta, care nu deţine nici preşedinţia, nici guvernarea, este una avantajoasă. În plină criză a imigraţiei şi într-o criză demografică tot mai evidentă, guvernarea se va eroda, iar linia anti-imigraţie şi anti-musulmană a unui partid ferit de riscurile guvernării nu va face decât să creeze o bază electorală tot mai puternică, pornind de la nemulţumire şi temerile atent cultivate în rândul populaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.