Acuzaţii de fraudă la vot: metoda „autobuzul” înlocuită cu metoda „flotantul”

Ministrul de interne recunoaşte datele pe care le invocă PNL Olt. Câţi vize de flotant s-au dat în 2016 în judeţul Giurgiu.

12.000 de vize pentru Giurgiu

PNL şi M10 au acuzat în mai multe rânduri că PSD se pregăteşte să fraudeze alegerile în câteva localităţi din judeţele Olt, Giurgiu. Oficiali ai celor două partide arată că în mod foarte suspect, în ultimele luni s-a înmulţit numărul de flotanţi în anumite loacalităţi. PNL Giurgiu a remis presei un comunicat în care se arată: „Apropierea alegerilor locale a făcut ca la nivelul judeţului Giurgiu să se înregistreze peste 12.000 de vize de flotant şi schimbări de domiciliu, de la 1 iulie anul trecut şi până în prezent. 80% din această cifră, adică 6.704 de vize de domiciliu, s-a înregistrat numai anul acesta. Acest lucru, raportat la numărul voturilor exprimate la nivel judeţean la precendentele alegeri locale, înseamna 8%. Cele mai relevante cifre le regasim la localităţi conduse de primari PSD”.

Ce spune ministrul de interne

Pe data de 4 mai 2016, deputatul PNL de Olt, Gigel Ştirbu a adresat o întrebarea nr.9889A, miniştrilor Vasile Dâncu şi Petre Tobă: „Având în vedere că am primit mai multe sesizări la cabinetul meu parlamentar asupra numeroaselor mutaţii de domiciliu efectuate în unele localităţi din judeţul Olt, vă rog să dispuneţi, conform prevederilor legale în vigoare, anchetarea de urgenţă a acestui fenomen, care a scăpat de sub control şi care ar putea avea consecinţe grave, viciind astfel rezultatele proceselor eletorale din acest an”.

Pe data de 3 iunie a expirat termenul (maximal) de 30 de zile în care un ministru este obligat să răspundă unei întrebări venite de la un parlamentar. Vasile Dâncu nu a dat niciun răspuns. Petre Tobă a răspuns pe data de 30 mai a.c. În documentul remis deputatului Gigel Ştirbu se enumeră prevederile legale (Constitţie, Cod Civil etc) care permit unui cetăţean să îşi schimbe domiciliul. Dar, surpriză, în finalul documentului se prezintă numărul schimbărilor de domiciliu înregistrate în judeţul Olt în ultimii 3 ani. Acestea sunt: 13.089 – în anul 2013; 13.415 – în anul 2014; 11.535 – în anul 2015 şi 9.998 în anul 2016. După cum se poate observa, sunt ceva mişcări de „trupe” în acest judeţ.

Gigel Ştirbu: nu suntem un judeţ în care să te muţi

Deputatul PNL, Gigel Ştirbu a declarat următoarele pentru Cotidianul.ro: „Eu bănuiam că sunt în jur de 8.000, 8.000 şi ceva de persoane venite în judeţ cu viză de flotant. Din datele oficiale rezultă că numărul este de 10.000. Vreau să fiu foarte clar. Din păcate judeţul Olt nu este unul turistic în care să vină multe persoane care să se angajeze pe durata sezonului. Judeţul Olt şi iarăşi o spun cu regret, nu este unul atractiv în care să te muţi, fie şi temporar. Lucrurile sunt clare. Sunt şi câte 150 de persoane care au primit viză de flotant la câte-o singură adresă pe coclauri unde nici măcar de plimbare nu-ţi arde. Evident, niciunul dintre flotanţi nu se află în acest moment în judeţ. Vor veni duminică, vor vota şi vor pleca înapoi la ei acasă”.

Cum „funcţionează” metoda „flotantul”

Metoda „flotantul” nu este o noutate. A fost utilizată la localele din 2012. La origine se află metoda „Eba”. Toată lumea ştie cum s-a procedat la europarlamentarele din 2009. Organizaţiile PDL care nu aveau probleme, au „cedat” între 10 şi 12 procente pentru candidatul independendent, Elena Băsescu. Organizaţiile care aveau probleme, au oferit în 1 şi 5 procente. Metoda „flotantul” este foarte simplă: dintr-o localitate în care există un favorit cert, o serie de votanţi ai candidatului fără probleme este transferată fie într-o localitate în care primăria se decide la „mustaţă”, în condiţii normale. Sau, respectivii votanţi sunt direcţionaţi spre localităţi unde candidatul lor favorit se află în mare dificultate. Metoda „flotantul” va fi utilizată şi la alegerile electorale, deoarece este mult mai eficientă (şi deloc riscantă) decât metoda „autobuzul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.