Acuzaţii grave pentru mai mulţi cetăţeni ruşi de origine cecenă reţinuţi în Germania

Poliţia germană a întreprins numeroase descinderi în cursul zilei de marţi în cinci landuri în locaţii în care se suspectă că se află persoane care finanţează terorismul. Poliţia a descins şi într-un centru de refugiaţi. Operaţiunea a avut loc în landurile Thuringia, Saxonia, Bavaria, Renania de Nord Westfalia şi Hamburg.

Tabloidul Bild a scris că operaţiunea poliţiei a fost iniţiată din cauza unei “ameninţări teroriste iminente”. Descinderile au vizat “suspecţi de terorism cu legături islamiste”.

Poliţia germană investiga un cetăţean rus de origine cecenă în vârstă de 28 de ani încă din a doua jumătate a anului 2015. Cecenul era suspectat că dorea să lupte de partea Statului Islamic în Siria. Pe parcursul anchetei s-a ajuns la concluzia că acest cecen, alături de alţi 13 cetăţeni ruşi (10 barbati şi trei femei), şi ei de origine cecenă, sunt implicaţi în finanţarea terorismului.

Suspecţii locuiesc în Thuringia, Hamburg şi Dortmund, au depus cerere de azil şi au vârste între 21 şi 31 de ani.

Ulterior, poliţia din Thuringia a comunicat că nu există pericolul unui atentat terorist şi că rezultatele preliminare ale anchetei vor fi communicate în următoarele zile.

Spre deosebire de Franţa şi Belgia, Germania nu a fost lovită de un val de atentate sângeroase. În luna iulie a avut loc o tentativă de atentat sinucigaş cu bombă şi au urmat atacuri din partea a trei terorişti solitari, în interval de o săptămână. În toate aceste cazuri s-a constatat fie o legătură directă cu organizaţia Stat Islamic, fie atacurile au fost inspirate de această grupare. La începutul acestei luni a fost reţinut, chiar cu ajutorul compatrioţilor săi sirieni, suspectul Jaber al-Bakr. Acesta s-a sinucis în timp ce se afla în arestul poliţiei. Autorităţile germane spun că al-Bakr ar fi dorit să comită un atentat într-un aeroport mare din Berlin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.