Acuzații șocante lansate de Angelina Jolie și Gwyneth Paltrow

Lumea filmului din Statele Unite ale Americii stă pe un butoi de pulbere, în urma unuia dintre cele mai mari scandaluri sexuale din istoria Hollywood‑ului. Producătorul Harwey Weinstein, cofondator al companiilor de producție și distribuție cinematografică Miramax și Weinstein Company, a fost acuzat de hărțuire sexuală de mai multe vedete de film, printre care celebrele Angelina Jolie și Gwyneth Paltrow. Acuzațiile i-au atras concedierea din compania de producție care îi poartă numele, divorțul de actuala soție, dar și critici din partea mai multor personalități, printre care fostul președinte al SUA Barack Obama și soția sa, Michelle.

Pe parcursul a peste 20 de ani, Harwey Weinstein a fost subiectul mai multor scandaluri de hărțuire și abuzuri sexuale. Deși cunoscute în secret de toată lumea filmului, anchetele jurnalistice din trecut ale mai multor publicații, printre care The New Yorker, s-au lovit de lipsa dovezilor sau a mărturiilor celor implicați. Weinstein și asociații săi au ascuns faptele de care producătorul era acuzat prin cumpărarea tăcerii celor hărțuiți sau prin șantaj.

Acuzațiile vedetelor

Săptămâna trecută, The New Yorker a publicat un material amplu în care erau redate mărturiile mai multor vedete care îl acuzau pe Wein­stein de hărțuire sexuală. Conform publicației newyorkeze, 13 femei au declarat că au fost abuzate, în perioada anilor 1990 până în 2015. Printre acestea și celebra actriță italiană Asia Argento. Aceasta a susținut că Weinstein a forțat-o să se supună unor acte de sex oral. Actrița a destăinuit că s-a temut să declare public perversiunile lui Weinstein, fiindu-i frică să nu fie „zdrobită“ de acesta. „Știu că a distrus destinele mai multor oameni în trecut. De aceea povestea mea, care este mai veche de 20 de ani, nu a ieșit la iveală până acum“, a declarat actrița.

Angelina Jolie și Gwyneth Paltrow sunt ultimele vedete, dar și cele mai cunoscute, care au dezvăluit aceleiași publicații mărturii despre abuzurile lui Weinstein. „Am avut o experiență neplăcută cu Weinstein, în tinerețe. După aceasta, am refuzat orice altă colaborare cu el și am avertizat și alte persoane despre comportamentul lui“, a transmis Angelina Jolie printr-un e-mail. „Acest tip de comportament este intolerabil, indiferent de domeniul profesional sau de țară“, a mai spus vedeta.

Mărturia lui Gwyneth Paltrow a fost chiar mai explicită. Aceasta a dezvăluit că după ce Weinstein a distribuit-o în rolul principal din producția „Emma“, a chemat-o în apartamentul său dintr-un hotel, unde a început să o pipăie. „Eram doar un copil, am rămas împietrită!“, s-a destăinuit aceasta.

O altă celebră actriță, Mira Sorvino, câștigătoare a unui premiu Oscar în 1996, pentru rolul din filmul „Mighty Aphrodite“, a susținut că Weinstein a pus presiune pe ea pentru a forma un cuplu. Wein­stein era la acea vreme directorul casei de producție Miramax, unde fusese realizat filmul. Hărțuirile împotriva ei s-au tradus prin telefoane în miez de noapte, vizite la ore nepotrivite și atingeri nepotrivite.

O altă actriță, mai puțin cunoscută, Lucia Evans, a susținut chiar că a fost forțată să facă sex oral cu Harwey Weinstein. Conform actriței, acesta a abordat-o prima oară într-un club din New York, pe vremea în care ea era încă elevă, în anul 2004. După mai multe insistențe, tânăra a acceptat să se și întâlnească cu producătorul, la unul din studiourile deținute de acesta. Weinstein a atras-o într-o încăpere retrasă, unde a început prin a o complimenta, spunându-i că este perfectă pentru un rol într-unul dintre filmele sale. „A început, brusc, să se poarte flatant și înjositor cu mine. Exercita un control teribil asupra mea, era intimidant“, a mărturisit Lucia. Presiunea s-a transformat în hărțuire, până când Weinstein a forțat-o să întrețină relații sexuale cu el. „Spuneam continuu că nu vreau să fac asta, să se oprească“, a dezvăluit actrița. „Am încercat să scap, dar nu voiam să îl lovesc sau să mă lupt cu el. Este un tip masiv. Până la urmă, am renunțat să mă mai opun și m-am predat lui“, sună mărturia terifiantă a tinerei.

Divorțul

Designerul vestimentar Georgiana Chapman, 41 de ani, cu care Weinstein fusese căsătorit din 2007, a anunțat că nu mai poate forma un cuplu cu acesta, în urma dezvăluirilor. Cei doi sunt părinții a doi copii, în vârstă de 7 și 4 ani. „Am rămas cu inima frântă pentru toate acele femei care au suferit teribil de pe urma acestor fapte impardonabile. Am decis să îmi părăsesc soțul. Cer să îmi fie respectată intimitatea de către media în aceste momente, în care principala mea prioritate este să am grijă de copiii mei“, a transmis designerul pentru revista People.

Weinstein, care inițial a respins acuzațiile sexuale, declarase că soția sa, Georgiana, îi este alături. „Este 100% aproape de mine. Am discutat îndelung despre această situație. Mă va ajuta să devin o persoană mai bună.“

Concediat din propria companie

Scandalul i-a atras lui Harvey Weinstein concedierea din compania care îi poartă numele și al cărei fondator era. Anunțul a fost făcut de către biroul de conducere al Weinstein Company, controlul acesteia urmând a fi preluat de fratele producătorului, Bob Weinstein.

Într-un comunicat al companiei se anunță că, „în lumina informațiilor despre comportamentul lui Harvey Weinstein, directorii Weinstein Company – Robert Weinstein, Lance Maerov, Richard Koenigsberg și Tarak Ben Ammar – au decis încheierea imediată a contractului acestuia cu compania“, titrează The Independent. Efectele scandalului au avut un efect imediat asupra companiei. Conform portalului de știri despre celebrități TMZ, fondul de investiții AI Internațional Holdings, care acordase anul trecut un împrumut de 45 de milioane de dolari companiei Weinstein, a transmis o scrisoare prin care cere returnarea imediată a sumei.

Conform aceluiași portal de știri, situația Weinstein Company este incertă odată cu înlăturarea lui Harvey. Amănuntul frapant constă în faptul că Harvey îl bănuiește chiar pe fratele său, Robert, că ar fi unul dintre cei care a dezvăluit anumite detalii către The New Yorker.

Reacții politice la nivel înalt

Legăturile lui Harvey Weinstein cu Partidul Democrat au făcut ca scandalul să atragă comentariile mai multor lideri politici americani. Conform BBC, producătorul de film era unul dintre cei care contribuiau cu donații consistente la activitatea Partidului Democrat, în timpul în care Obama era liderul acestuia.
Fostul Președinte al SUA a transmis că atât el, cât și soția sa, Michelle, sunt „dezgustați“ de faptele de care Weinstein este acuzat. „Orice om care înjosește într-un asemenea mod o femeie trebuie să fie tras la răspundere și condamnat, indiferent de averea sau statutul său“, se arată în comunicat. De notat că fiica cea mare a soților Obama, Malia, a îndeplinit un stagiu de practică la Weinstein Company, în luna ianuarie.
O altă reacție a fost cea a fostei candidate la președinția SUA Hillary Clinton. Aceasta s-a declarat „uimită și șocată de dezvăluirile despre Harvey Weinstein. Comportamentul descris de femeile care i-au căzut victime nu poate fi tolerat. Este nevoie de curaj și susținere pentru a opri astfel de comportamente“.

Părăsit de toată lumea

Ultima persoană apropiată lui Weinstein care s-a dezis de comportamentele acestuia a fost chiar avocata lui. Lisa Bloom declarase inițial că acuzațiile la adresa lui Weinstein sunt false. Ulterior, aceasta a susținut că a fost mințită de clientul său și că nu avea cunoștință de gravitatea faptelor de care e acuzat acesta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Gabriel Zamfir 22 Articole
Author

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.