Acxente Leucean, învăţătorul de ţară decorat de preşedintele României

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat marți, 25 noiembrie a.c., decretul de decorare a domnului Acxente Leucian, învăţător la Şcoala Primară Bulzeştii de Sus, judeţul Hunedoara „în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră închinată şcolii româneşti, pentru dăruirea cu totul excepţională de care a dat dovadă în susţinerea actului de educaţie la nivel preuniversitar”.

Lui Acxente Leucean i-a fost conferit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” A – în grad de Cavaler, la propunerea consilierului de stat Gheorghe Angelescu, șef al Cancelariei Ordinelor a Administrației Prezidențiale.

Leucean: „… de acolo, îi iau eu, cu maşina personală, şi îi duc la şcoală”

Învăţătorul Acxente Leucean a devenit cunoscut după ce o publicaţie locală, Ziarul Hunedoreanului, a scris că dascălul din comuna Bulzeşti, judeţul Hunedoara, îşi duce copii la şcoală cu propria maşină.

„Copiii coboară doi-trei kilometri din satele unde stau, până la drumul judeţean. De acolo îi iau eu, cu maşina personală, şi îi duc la şcoală, iar la terminarea cursurilor se face traseul în sens invers. Iarna, dacă sunt zăpezi mari, copiii nu mai pot coborî, şi dacă şi acum va fi tot aşa, vom întrerupe cursurile, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu doi ani”, a declarat învăţătorul pentru publicaţia citată.

Pe lângă şcoala din Bulzeştii de Sus funcţiona, cu ani în urmă, şi un internat. Acum aici mai învaţă doar patru elevi din ciclul primar. Acesta este motivul pentru care şcoala din nordul judeţului Hunedoara nu a fost inclusă în programul guvernamental pe baza căruia au fost acordate microbuze şcolare.

În prezent, odată cu scăderea numărului locuitorilor şi a natalităţii, s-a redus şi numărul copiilor de vârstă şcolară. În prezent functioneazăo singură şcoală generală cu clasele I-IV, având învăţător pe d-l Leucean Acxente. Cei din ciclul gimnazial frecventează cursurile la şcoala generală cu clasele I – VIII „Avram Iancu” din localitatea Baia de Criş, iar liceeni la cele două licee din zonă, cele din Brad şi Criscior, se arată pe site-ul primăriei Bulzeştii de Sus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.