„Ad Hoc” & Flavius Hosu, la Festivalul „Cetăţi Transilvane”

Ediţia de anul acesta a Festivalului Medieval Cetăţi Transilvane de la Sibiu, care va avea loc între 28 şi 30 august, va fi deschisă de Ad Hoc & Flavius Hosu. Vineri, trupei de punk acustic folcloric medieval i se alătură toboşarul-geniu, care la doar 14 ani cântă cu trupa Phoenix, într-un proiect inedit care dă startul către o lume plină de aventură şi distracţie.

După ce, în 2012, trupa Ad Hoc a deschis Festivalul Medieval de la Sibiu cu un spectacol impresionant de muzică, pirotehnică şi acrobaţie, în colaborare cu trupa Crispus, anul acesta membrii trupei vin cu forţe noi.

Vineri, 28 august, băieţii de la Ad Hoc şi deja cunoscutul geniu-toboşar Flavius Hosu vin în Piaţa Mare din Sibiu, în premieră în această formulă scenică. Prima zi a Festivalului Medieval Cetăţi Transilvane va avea parte de un show unic în România, plin de forţă, putere şi energie, menit să deschidă drumul către o lume de poveste, plină de personaje frumoase, cu puteri nebănuite.

Flavius Hosu are 14 ani şi, în 2013, când avea 13 ani, a câştigat concursul tv Next Star. Tot din 2013 este membru de bază în legendara trupă Phoenix, unde cântă alături de Nicu Covaci.

Ad Hoc este una dintre cele mai impresionante trupe de muzică medievală din România, singura care a reuşit să urce pe scene mainstream alături de nume impresionante din scena românească, cum ar fi Phoenix, Partizan, Taxi, Celelalte cuvinte, Vunk, Antonia, Dirty Shirt etc.

Geniul-toboşar Flavius Hosu

Din Munţi Apuseni – în legendă stă scris,

Din ape de Mureş şi Someş şi Criş,

La un loc adunaţi ca o haită pagână

Sub pecete de cântec hulim pe sub Lună.

Vechea lege a firii s-o înturnăm ne-am găsit,

Voia bună în suflet s-aducem grăbit,

Cu vin şi cu cântec şi joc am venit

Şi-mpreună cu voi, AD HOC ne-am numit!”

În 2009, în România, o nouă poveste începe să prindă viaţă. Doi călători se întâlnesc pe acelaşi drum şi decid să se aventureze mai departe împreună. Fără să ştie clar încotro vor ajunge sau cum vor creşte împreună. Pentru început cântă muzică de cameră, pe străzile din Oradea. Dar, ca în orice călătorie, drumul nu e niciodată drept şi nici acelaşi, personajele evoluează, aventurile şi scopul de asemenea.

Astfel, au pornit de la un duet stradal ajungând o haită de patru flăcăi şi-o zână, bine clădiţi şi frumoşi care îmbină atitudinea punk cu instrumentele acustice, filozofiile şi elementele folclorice româneşti, cu o melodie şi o tehnică medievală.

Peripeţiile nici pe departe nu i-au ocolit. În 2010 au început spectacolele în cluburi, în 2011 participarea la festivaluri, în 2012 au bătut ţara în lung şi-n lat cu peste 50 de concerte, iar în 2013 erau în sfârşit pregătiţi să lanseze primul lor jurnal – albumul de debut Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale!.

Păstrând mereu povestea, concertele AD HOC sunt adevărate spectacole: cu piei, blănuri şi tatuaje croite pe măsura atitudinii lor, cu poveşti, legende şi fum potrivit misticismului lor şi cu atâta energie şi scandal încât să te cucerească şi să te ducă într-o lume de basm şi legendă din primul până în ultimul moment pe care îl petreci alături de ei.

AD HOC şi Flavius Hosu

În 2012 şi-au dat în petec şi mai tare, construind împreună cu Crispus – The Art of Fire un spectacol teatral de muzică, foc şi jonglerie. Povestea Vinului este o legendă veche de pe vremea potopului creştin în care acrobaţiile iscusite cu foc şi dansul se îmbină cu povestea şi muzica într-o procesiune sincretică, atent dezvoltată, care nu plasează publicul într-un spaţiu mitic, de legendă, ci îl creează la propriu chiar acolo, în jurul lui.

2013 a fost un an cu multe aventuri pentru barzii AD HOC. Aceşti „stră-stră-bunici ai lui Sid Vicious ajunşi în viitor” şi-au lansat primul album într-o zi de joi, 17 octombrie, în Music Club din Bucureşti, urmând apoi încă 11 oraşe din ţară unde au încins spiritele şi minţile publicului – masei de prieteni care creşte vertiginos pe zi ce trece. Şi au făcut-o în stil mare: lansarea a fost de patru ori premieră în industria muzicală românească. AD HOC e singura trupă care a lansat în România, gratuit, un număr atât de mare (10.000 de copii) de albume, fără casă de discuri, într-o poveste, ca personaje fantastice.

Toate acestea se întâmplau în numărul 7 al revistei Harap Alb Continuă. Şi pentru că distracţia e mai bună atunci când nu se termină niciodată, AD HOC se pregătesc, în secret, să plece în a doua călătorie de promovare a albumului lor.

Ca în orice călătorie, eroii noştri, la fiecare popas, s-au împrietenit cu toţi cei cu care le-a fost dat să li se intersecteze drumul: Luna Amară, Celelalte Cuvinte, Sistem, Holograf sau Viţa de Vie.

Fără să-şi nege nimic din trecutul apropiat sau cel îndepărtat, AD HOC au ales să-şi lase sufletele libere să cânte. De la balade sincere şi triste, la piese parcă rupte din furtună, muzica lor îmbină sonorităţi, ritmuri şi idei medievale, rock şi folclor românesc, uneori surprinzând cu inserţii din toate părţile şi sunetele lumii.

Trecuţi prin multe avataruri şi formule, cei 5 AD HOC, adică: Sergiu “Corbu” Boldor (vioară, voce), Dan “Ursu” Olar (tapan, vorbe), Igor Antoniuc “Făt Frumos” (chitară, voce), Andrei Nagy “Vampiru” (violoncel) şi Elena Stoica (vioară), aşteaptă cu ochii limpezi şi larg deschişi să ajungă în toate colţurile lumii şi să împartă Dezmăţ, Licori şi Muzici Medievale! oricui va avea urechi să-i asculte, minte să-i înţeleagă şi picioare să danseze până la capăt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.