Aderarea la Schengen, condiţionată de politicile pentru romi

Primul-ministru al Franţei, Jean-Marc Ayrault, va prezida “săptămâna viitoare” o reuniune interministerială dedicată problemei romilor, unde va fi discutată în special ridicarea măsurilor care le limitează accesul pe piaţa muncii, a anunţat joi ministrul de Interne, Manuel Valls, într-o intervenţie la France Inter.

“Vor fi anunţate anumite piste de lucru” la finalul acestei reuniuni şi renunţarea la măsurile tranzitorii care limiteaza accesul romilor pe piaţa muncii, care “poate fi una dintre soluţii”, a spus ministrul.

Resortisanţii bulgari şi români, din rândul cărora provin majoritatea romilor din Franţa care locuiesc în tabere ilegale, evacuate acum de poliţie, sunt supuşi unor măsuri tranzitorii dupa intrarea celor două ţări în UE, în 2007. Aceste masuri le limiteaza accesul pe piaţa muncii până în 2014.

Aceste măsuri obligă angajatorii care vor să angajeze un rom din Bulgaria sau România să plătească cel puţin 173 de euro la Biroul pentru imigraţie şi integrare dacă vrea ca acest cetăţean european să practice una dintre meseriile dintr-o listă limitata de guvern la 150.

Premierul Ayrault va asculta şi opinia asociaţiilor care sunt preocupate de acest dosar. Pentru ministrul de Interne, adevărata soluţie este ca “ţările de origine care sunt membre UE şi vor să intre în spatiul Schengen să îşi modifice în mod fundamental politicile care discriminează aceste populaţii de mai multe decenii.”

Manuel Valls a precizat ca “dacă va fi nevoie să evacuăm taberele de romi le vom evacua, însă de fiecare dată trebuie căutate soluţii pentru integrarea sociala prin oferirea de locuinţe şi locuri de muncă.”

“Este nevoie de timp”, iar obiectivul nu este de a evacua taberele fără soluţii de relocare, aşa cum a promis preşedintele Francois Hollande în campania electorala.

Ministrul de Interne a subliniat că fiecare rom din Est costă statul francez între 4.600 şi 6.300 de euro pe an. “Sunt cheltuieli mari pentru stat şi pentru UE. Trebuie să acţionăm în linişte, fără a stigmatiza aceste populaţii, respectând legile europene şi naţionale, dar şi cu multă fermitate”, a spus Valls.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.